Det handlar inte bara om klimat

Jag har funderat ytterligare på varför jag väljer att engagera mig politiskt och just  i miljöpartiet. Uppvuxen rätt långt från tätorten på ett mjölkproducerande jordbruk med en centerpartistiskt aktiv pappa och med rätt många andra engagemang på fritiden så förstår jag om någon kanske förbryllas.

Det är för mig jobbigt att se hur dagens styrande väljer att blunda för allvaret och komplexiteten i miljöfrågorna. Senaste veckornas miljödebatt har förminskats till att enbart handla om hur utsläppta ton växthusgas ska värderas i kronor och ören. Om vi vill att jordklotet även i framtiden ska fortsätta fungera och kunna hysa såväl kommande generationer av människor som annat liv är det hög tid att vi tänker lite större och prioriterar högre.

Johan Rockström med forskarkollegor lyfter i teorierna om ”Planetary boundaries” fram de dramatiska förlusterna av biologisk mångfald som för jordklotet är en minst lika kritisk faktor som växthuseffekten (se länkar nedan). Att blunda för frågan om bevarande av biologisk mångfald är förödande då det är helt omöjligt att i efterhand reparera skadan. En utrotad art är utrotadFortsätter utfiskning, kemikalieutsläpp, näringstillförsel m.m. i världshaven riskerar dessutom balansen att rubbas så till den grad att havens goda förmåga att binda in växthusgas upphör. Händer det sistnämnda spelar det över huvudtaget ingen roll på vilken procentsats vi lägger vår utsläppsminskning.

Detta låter förstås förfärligt deprimerande och får kanske dig att tänka att då är det ju lika bra att lägga ner allt miljöengagemang för det är ju ändå kört. Då gillar jag miljöpartiets framtidstro extra mycket. Om vi ger oss den på att redan nu och med högsta fart försöka lösa miljöproblemen får vi en stor utmaning som leder till forskning och utveckling av samhället vilket resulterar i jobb och allmänt hopp om lyckligt liv.

Parallellt med detta utvecklande arbete måste vi dock begränsa vår hänsynslösa framfart mot miljö och natur både nära och på andra håll i världen. För det behövs regler och lagar satta av ansvarstagande politiker som tänker långt bortom nuvarande mandatperiod. Vi måste också på lokal nivå skaffa oss större kunskap om och lyfta fram vår närnatur för att på bred basis kunna ta långsiktigt hållbara kommunala beslut. Jag vill inte att vi släpper de övergripande besluten om framtiden ner på köksbordsbeslutsnivå. Jag litar inte på att gemene man klarar av att titta upp ur vardagsbestyren för att ta ansvarsfulla beslut om allas vår framtid. Jag tycker inte att nyss fattade beslut om t.ex. uppgradering av kärnkraft, jakt på varg, minskade naturvårdsanlag, uppluckrat strandskydd och slopad handelsgödselskatt känns långsiktiga och ansvarsfulla. Tycker verkligen du det?

Jag litar mest på miljöpartiet när det gäller att ta ansvar för framtidsfrågorna. Svaret på den inledande frågan till varför jag inte längre klarade av att bara betrakta är att dagens ledande politiker tar beslut som jag omöjligt kan eller kommer att kunna begripligt förklara eller rättfärdiga för mina barn eller barnbarn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.