Maria Hellström, Umeå

Leshan, nyårsafton

Idag fick vi möjlighet att åka och se den stora stenbuddhan. Jag hade stora förväntningar, jag hade sett den på bild på nätet när jag var i Sverige och tyckte det verkade häftigt! För att komma ner till den stora buddhan var man tvungen att gå nedför några branta trappor. Jag tyckte det var kul, men det var ingen behaglig upplevelse för dem med anlag för höjdskräck! Väl nere på marken såg man hur enormt stor buddhan var, och det var verkligen mycket häftigare än jag hade kunnat föreställa mig. Jag hade inte kunnat föreställa mig att den var så stor!

Vi fick två timmar på oss innan bussen skulle gå tillbaka till hotellet. Jag tänkte att två timmar lät som väldigt mycket tid för att gå och titta på en staty, men det var innan jag visste hur mycket mer det fanns att se. Det fanns massor med små vägar som slingrade sig fram bland träden och bergen, och överallt kantades vägarna av mindre buddhastatyer, vackra hus och utsikt över floden. Det var väldigt stillsamt och trevligt att gå omkring där! För att hinna gå på alla små vägar hade man nästan behövt mer än två timmar, det blev t.o.m. lite bråttom att hinna till bussen på slutet.

Jag och Hedda blev föremål för en stor photosession. Minst tjugo kineser ville bli fotade med oss,
en åt gången, och de skrattade hela tiden! Jag undrar vad som var den största upplevelsen för dem; att se buddhastatyn eller att bli fotograferade med oss…

Efter utflykten till buddhan gick jag och Emma på en liten shoppingrunda. Det är verkligen en upplevelse att shoppa i Kina! Allt är superbilligt, om det inte är importerat. Jag köpte t.ex. en anorak för 158 yuan (knappt 200 kr), en stickad tunika för 68 yuan och en DVD-film för 15 yuan. (Vilken kvalitet filmen har vet jag förstås inte än…) Det är intressant att se hur köttförsäljningen går till. En meter från gatan står de med sina stånd, och ingenting är förpackat, så det kan inte vara särskilt hygieniskt. Vissa saker ser också väldigt makabra ut, t.ex. rökta ankhuvuden, hela hundar som hänger med en snara runt halsen och tungan hängande ut mellan tänderna eller skinnet från hela grishuvuden med tryne och öron kvar… Vad kan vara aptitligt att äta av detta??

På kvällens konsert var det en fantastisk stämning. Publiken var väldigt glad och trevlig. Kanske var de glada för att de gillade musiken, kanske var de glada för att de fick så många roliga sms..?

Idag var det också nyårsafton, något som man inte fick så mycket känsla för. Kina firar ju sitt nyår senare än oss. Dessutom var det inte läge för någon brakfest eftersom vi ska åka tidigt imorgon bitti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.