Sommarminnen

Nu ska jag återvända till min barndom .IGEN.

Den här gången till sommrarna uppe i Aspeå, Nordmaling alltså Västerbotten.

Jag bodde  i Uppsala på den tiden men vi åkte varje sommar upp

till Min moster och hennes familj när pappa fick semester,pappas blå opel  gjordes iordnig för den långa färden.Vi kom oftast bara till Skutskär innan mina syskon blev osams, det luktar ju som bekant rätt illa där (stackars dom som bor där)och min syster som var väldigt känslig för just dofter beskyllde min bror för att ha "avfyrat"  dessa illaluktande bomber och så var fajten igång,ja stackars mamma och pappa.Själv var jag ju gullebarnet och helt oskyldig.  När vi väl var framme så hjälpte vi även till med Sommarens "Slåttanna" Det är härliga minnen.Min moster och morbror ägde en liten jordbruksfastighet där ett par Fjällkor och några Höns huserade..Jag älskade att vara inne hos kossorna Snövit och Rosa.Korna mjölkades för hand  och  jag minns mjölkhämtarna som stod på mjölkborden vid vägkanten,redo att  hämtas. Att vi fick låna grannens Nordsvenska häst Vargis gjorde inte saken sämre. Märkligt att jag alltid kommer ihåg vad djuren hette. Vilken lycka att få åka hölass(hur många får uppleva det?) ta paus i skuggan av en Hässja och dricka Portello och äta gräddglass.Vi fick också hoppa i höet när det kommit in i hölogen .Ja där gick det livat till, vilken glädje och lycka,men säg den

lycka som varar för evigt. En gång råkade  "han som jag känner väldigt väl" hoppa rakt på en högaffel som olyckligtvis  råkade stå på fel ställe. Resultatet blev att ena spetsen hamnade i hans lår. Det blev besök av Doktorn förstås..Men annars klarade vi oss från några större skador och men.Vi åkte även till Salusand  det finaste havsbadet häromkring(tycker jag).Vilka vågor för att inte tala om stranden.Kiosken som jag besökte väldigt  flitigt hade de  supergoda röda TOMTEKLUBBORNA behöver jag säga mer?Ja vilka tider det var.Vi besökte även Nordmalings centrum då och då.På den tiden fanns nämligen Sveriges minsta TEMPO där.Nu heter det Åhlens som alla vet.Den är dock nerlagd för längesen.Det fanns en lekpark som innehöll en stor rutschkana som var den största jag sett och åkt i.Tyckte jag då alltså.

En liten bit från Mosters fanns det ett litet bageri.OJ! vilka smaskiga bakverk det fanns där.Jag kan fortfarande känna smaken och lyckan av att äta på en Butterbulle eller den fantastiska småkakan med chokladglasyr på.Även det  nerlagt för längesen men jag kommer alltid att minnas den ljuvliga doften och smaken.

Djur har ju alltid haft en stor del av mitt hjärta, så hästarna som fanns nära Mosters fick flitiga besök av lilla mig.Så gärna jag ville ha en.Jag tjatade om att jag ville ta med hästen som vi lånade till Slåttannan hem till Uppsala men det var lönlöst.Det kanske inte var så konstigt ändå.Det fanns katt och ibland kattungar hos mina kusiner .En kennel med Pekingneser och Shelties fanns  inom cykelavstånd

Så även dessa fick täta besök. Valparna hade små vassa tänder, som kändes ordentligt när dom sattes i mina stackars  tår, men  vad gjorde väl det. Vi fiskade Bäckforell i den lilla skogsbäcken men dom var väldigt svårfångade minns jag. I" Aspa"den lila ån som flöt förbi alldeles i närheten, ja där åkte vi kanot, badade och matade änderna med tunnbröd.Jag kommer även ihåg att kvinnorna tvättade där. Min moster brukade  tvätta vittvätten ute i en vattenvärmare om ni någongång varit med om det, så vet nu hur gott det luktar.

Vi lekte som barn gjorde då  utan tvspel, datorer och mobiler.

Vi var inte uppkopplade någonstans och vi hade

 turen att inte ha curlande föräldrar.

Fantasin visste inga gränser och vi var fria under ansvar.

Ja vilka härliga och fantastiska sommarminnen jag har fått som barn.

Tack för Bullerbysommrarna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.