Kameraövervakning gillar vi?

Jag är kluven över det här med att börja sätta upp kameror i oroshärdar (tänker på Umeå nu) och framförallt denna artikel jag funderar kring. Jag skriver CCTV som förkortning för kameraövervakning istället.

Right, många vet att London har sjukt mycket kameror och landet i stort. Själv var jag i London 2005 över en långhelg och det var ta mig fan jävligt mycket kameror. I väldigt många gathörn satt de i klungor på fasaderna och pekade mot alla möjliga håll och kanter, antagligen för att kunna täcka alla hörn och vrår som folk kan gömma sig i. Så det är ju bra.

Se bara när London blev terroriserad samma år i juli. Då var det väldigt bra med CCTV då de kunde följa förövarna och antagligen gripa lite folk och reda ut röran om vem som låg bakom. 

 

Av de dokumentärer man sett på Kanal5 när det gäller detta så ser man någon operatör sitta i något kontrollrum och följer personer på gatorna. Om det börjar hetta till kontaktar de direkt snuten som skickar ut en patrull för att reda upp oredan.

Dock är detta London och Storbritannien som har använt CCTV väldigt länge, sedan början av 90-talet om jag förstått saken rätt. Det var ju något fall 1993 om en unge som blev kidnappad av några större ungar där det slutade med att lillungen blev mördad. Med hjälp av CCTV kom polisen på att man skulle leta efter större småungar och inte pedofiler istället. 

Historiskt sett har Storbritannien alltjämt ett hot över sig med tanke på deras dust med IRA (de där irländarna som slåss för sin frihet från Storbritannien) då IRA tycker det är häftigt att spränga folk upp i luften. Det ser jag som en av anledningarna att landet har stort behov av övervakning av befolkningen för att skydda mot både inre och yttre hot.  

Sverige har inte samma historik. Vilka vill döda och spränga upp IKEA eller ICA-butiken runt hörnet? Ålands-borna? Vi har ett annat problem, vardagsvåldet typ misshandel, urinering på offentlig plats, vandalism osv. 

Jag får intrycket efter att jag spånat igenom kommentarerna till VK-artikeln att det kommer bli jättebra med kameraövervakning. Man kommer förhindra att skumma typer göra skumma saker på skumma platser i Umeå. 

Det finns bara ett litet problem med detta. Vem sitter i kontrollrummen och tittar dygnet runt? Säg att vi har 300 kameror i Umeå och att en person kan sitta och kolla på 10 skärmar samtidigt. Det blir 30 personer och om vi ska vara lagliga jobbar de i 8 timmars-pass vilket leder till att vi behöver alltså 30 * 8 personer = 240 personer som täcker varje dygn. Satan vad mänskor som behövs för att täcka in ett dygn. 

Vad jag gissar på så kommer kamerorna bara spela in det dem ser och packa ned det i nån fet databas med tidsstämpel och allt. En söndag vaknar Einar upp och går ut och tittar på Ersängskolan. Någon har gjort inbrott i den under natten, han ringer polisen. Det polisen gör nu är att de tar reda på de inspelningar som skett under natten och ser om de kan se något. 

Detsamma gäller till exempel överfall och misshandel och sådana jobbiga saker. Handlingarna kommer ske ändå. Skillnaden är att det finns kanske mer bevis efteråt som kan få tag på förövarna. 

Massövervakning fel väg att gå?

Baserat på mitt räkneexempel ser jag hellre 240 fler poliser på gatorna som sätter lite nervositet i patrasket. Om jag vill begå ett brott, säg slå in rutan på biblioteket kommer jag ändå göra det för jag är full och dum i huvvet och antagligen vet jag var det finns kameror uppsatta så jag kan planera min väg till målet på ett bättre sätt. Däremot skulle jag ha problem att tackla slumpmässiga snutar som far runt och kör peek-a-boo. Då kan jag inte planera mitt illdåd lika väl. 

Intrycket jag får är att folk tror sig komma känna sig trygga med massa kameror överallt. Jag ser det mer som en falsk trygghet och man sänker garden eftersom "jag har kameror som håller koll på mig". Men utan de 240 operatörerna i bunkern så går det inte att hindra att jag blir påpucklad av en stureplan-stekare på besök i Norrland. Går bara att samla bevis efteråt och då är det försent, då har jag redan tappat minnet, dreglar på sjukhuset och får äta mat genom ett sugrör de kommande veckorna och min karriär som skridskoslipare är över. 

Notera att jag inte sagt ett ord om integritet utan snarare resonerat kring de praktiska detaljerna hur detta skulle kunna genomföras. Visst, något smartass kanske kommer och säger: "jamen vi kan skriva ett jättehäftigt program som analyserar bilderna i realtid och highlighta möjliga incidenter för operatören". Lycka till med det, säg det till Åsa som blir våldtagen under Tegsbron eftersom programmet inte kunde automatiskt avgöra om något var på gång under bron då det är mörkt där. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.