Nygammal pånyttfödelse

För någon vecka sedan satt jag och en polare och diskuterade den nya TV-serien Warehouse 13. Denna serie är ett hopkok mellan Arkiv X och Eureka med en dos humor. Kompisen rabblade vidare om att det är lite steampunk-stuk på serien. "Vadå steampunk?" frågade jag.

Det var då han förklarade för mig vad steampunk är och jag har vetat om stilen hela tiden men inte kunnat sätta ett namn på det. Steampunk kan man kort beskriva att nutida teknik uppfanns i slutet av 1800-talet då industriella revolutionen tog fart (med mycket ånga) och med estetiken av den viktorianska eran.

I tidig ålder har jag fascinerats och fantiserat hur det skulle vara att slå ihop dagens teknik med sekelskiftets tongångar och det är just det steampunk kretsar lite kring. En av de tidigaste var Jules Verne men uttrycket myntades inte förrän slutet på 80-talet av sci-fi författaren William Gibson och dennes bok The Difference Machine. Boken handlar om en differentialmaskin, alltså dator som uppfinns 100 år tidigare än den "egentligen" skulle gjort.

Vad kan jag göra för nåt kul med steampunk nu när jag till slut kommit på vad det heter och jag har hittat asmycket grejer på nätet om det? Jo bygga saker såklart. När man modifierar prylar till steampunk estetik kör man mest på hur det ser ut, inte funktionsmässigt. Det behöver inte vara totalt whacked utan det handlar om att applicera lite industridesign på det hela och mässing, läder, rör, rattar, lampor, kugghjul med mera är bra grejer. Nedan följer några bilder på typiska steampunk-saker.


Småhäftig gitarr


Fullt fungerande tangentbord


Mac Mini modifikation

Miniräknare

 

Well ni förstår poängen! Jäkligt coola grejer. Stilen återkommer också i populärkulturen och den kanske de flesta kan relatera till är Wild Wild West. Filmen är så klart inte allför bra genomfört men om man ser till stilen och alla prylar som finns med där så är det typisk steampunk. Vad har jag tänkt göra då? Jo jag tänker fara och köpa målarfärg och kugghjul och börja sätta igång att steampunka lite saker jag har hemma. Mitt första försök blir att få till nån slags rostig usbminne. Dock skulle jag helst vilja göra nåt i stil med nedan men jag måste först lära mig hantverkets grunder.

Om någon vill få en bra förklaring kring steampunk, se detta eminenta inslag.

Nu måste jag ut och köpa färg och annat shit, typ rör och kugghjul.

Uppdatering: Abney Park, steampunk-band filosoferar kring begreppet här.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.