Drogavvänjning från blaskorna

Nu har det gått några veckor sedan jag bestämde mig för att helt sonika sluta att läsa Aftonbladet och Expressen. I min webbläsare har jag en tabb som heter ”Nyheter” och där låg Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och VK upplagda. Varje dag, flera gånger om dagen, klickade jag på den tabben och läste nyheter som dök upp. De stora fyra (sorry VK) på den nationella arenan skriver i mångt och mycket om samma stora händelser, säg skottlossning i Malmö eller liknande. Dock skiljer sig kvaliteten på rapporteringarna väldigt mycket. Det jag upptäckt som kanske, för mig och många andra, är rätt uppenbart är att DN och SvD håller mycket högre kvalitet än Aftonbladet och Expressen.

Aftonbladet och Expressen känns väldigt lekskola på något sätt. De måste snabbt ut med artiklarna. Skitsamma om det är lite fel här och var, bara det publiceras. Varför kan inte dessa två tidningar faktiskt skriva ordentliga artiklar som är läsvärda? Det är oftast högst sammanfattat, detaljer utelämnas som är viktiga, och artiklarna uppdateras då och då efter initiala publiceringen. Konspirationen säger att ju mer läsare som går in på t.ex. aftonbladet.se och läser artiklarna, desto mer träffar får sidorna och därmed kan Aftonbladet visa upp dessa siffror för de som vill visa reklam på siten. Detta leder till ökade intäkter för tidningen och därmed går de med mer vinst och således får aktieägarna mer och mer pengar.

Så, slutsatsen må vara att ju mer dynga och sensationellt skräp som publiceras, desto mer läsare får de och reklamintäkterna tickar in. Det är en farlig balansgång att tumma på kvaliteten på det folk läser och aktieägarnas egenintresse att få mer pengar i fickan så de kan köpa den där fina båten och puttra runt med i skärgården.

Ställ dig den här frågan: Varför är Britney Spears toppnyheter? Varför ska hon vara längst upp på t.ex. Aftonbladets site? Vad kan intresset hos henne tillföra för något till allmänhetens samvete? Det borde vara artiklar som handlar om samhället i stort som skall serva folket, inte hur det går med vårdnaden mellan Britney och hennes ungar. Självklart får sådana artklar finnas, men då ska de placeras under nöje eller liknande. Jag ska inte behöva läsa det som en toppnyhet, som om det vore liv eller död för alla i Sverige, när jag går in på siten. Jag skall mötas av något annat som är mer relevant ur ett samhälleligt perspektiv.

Efter den långa utläggningen har jag alltså tagit bort Aftonbladet och Expressen ur min länksamling för att jag, ärligt talat, klarar mig galant utan dessa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.