Online bildgallerier

Ja så att jag började fundera häromdagen om detta med bildgallerier online. Det som triggade mig var detta med att när man tagit en serie bilder så ska folk se det. Det kan handla om en fest man varit på eller någon form av tillställning som resulterar i +30 bilder. Att eposta bilderna till folk är både dumt och ineffektivt. Dels vet du inte om mottagaren kan ta emot epost på 40MB eller om din egen eposttjänst klarar av att skicka så stora mejl. Därför behövs det online bildgallerier för detta ändamål.

Jag använder Apple’s MobileMe tjänst som i regel fungerar väldigt bra och en av dess tjänster är ett bildgallerifunktion där man kan ladda upp bilder. Dock är denna tjänst undermålig, seg och allmänt dålig navigation på galleriet.

Jag började därför titta runt på andra tjänster och tänkte på flickr. det har man hört talas om. Undersökning inleddes vilket ledde till att flickr är tydligen yahoo-ägt och du måste ha ett yahoo-konto för att kunna använda tjänsten. Jag skapade ett yahoo-konto och till min förvåning får man bara ladda upp 100MB per månad om man inte är en pro-användare som självklart kostar pengar. Så det sög rätt bra. Bara bilderna från sista slaget ute i Sävar i sitt originalutförande tar upp 160 MB så flickr fösvann på en gång. 

Kollade vidare och ramlade över Picasa. Picasa är ägt av Google och om du har ett google-konto kan man skapa ett picasakonto och då är detta kopplat till ditt google-konto vilket är schyst. 

Här är i alla fall den maximala begränsningen 1024 MB vilket är väldigt bra.  Det finns även integration med iPhoto så man enkelt kan exportera hela Events till sitt picasa-konto men du kan självklart skapa album och ladda upp via webbläsaren.

Sen var det ju det här med säkerheten för det är ändå viktigt. Viss album kan alla se, andra album skall bara vissa se. Som tur är finns det tre nivåer; publikt, gömt och inloggningskrav. 

  • publikt är rätt givet vad det är. Alla kan kolla 
  • gömt innebär att du måste lägga på en nyckel på URL’en och utan den kan du inte se albumet
  • inloggningskrav är typ bara du som kan logga in och kolla vad jag fattar det som. 

Vidare kan man välja tre export-sätt från iPhoto;

– actual size
– better quality
– faster upload

Med sista slaget albumet (72 bilder) blev det följande filstorlekar

actual size = 163 MB
better quailty = 52 MB
faster upload = 24 MB

Jag laddade upp albumet på alla tre sätten och sedan jämförde jag bildkvaliteten och jag kom fram till att det i princip inte är någon skillnad. Varför det här är viktigt är så klart begränsningen på totalt 1024 MB på ditt picasa-konto.  Dessutom använder man gallerierna till lite showcase i princip där folk bara snabbt ska kolla igenom alstren.

Vidare är siten snabb, bra översikt och enkelt att kolla på bilderna vilket underlättar upplevelsen jämfört med MobileMe-bildgalleritjänsten som känns som att de måste göra om den tjänsten om den ska vara nåt vettigt att ha. Dessutom komprimeras bilderna på något skumt sätt vilket är väldigt dåligt. 

Det finns separata applikationer man kan ha i datorn för att ladda upp bilder vilket är att föredra. För windows-användare finns det säkert en bunt olika program för detta ändamål.

Guide för windows:

För Mac-användare (som jag är) går det att enkelt integrera det i iPhoto och det är väldigt smidigt då man i regel, om man har Mac, använder iPhoto för att hantera sina bilder. 

Guide för Mac:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.