Postväxlar, vad fan?

Igår fick jag ett sött sms som sade att mitt paket som jag beställt (med en produkt i) kan hämtas upp vid närmaste utlämningsstället som för min del innebär en sketen liten ICA-butik i centrala Umeå. Eftersom posten numera har på något sätt strimlat sönder sina kontor och hyr in sig hos stackars utlämningsställen är jag piskad att gå till ICA.

Eftersom paketet som skulle hämtas ut översteg en viss summa pengar behöver man tydligen något som heter postväxel. Postväxlar har jag hört talas om förut men aldrig behövt använda. Lite som att ta med sig kondomer till Mount Everests topp.

Bedömningen gjordes utifrån ordets konstruktion att jag var tvungen att fara iväg till ett postkontor. Eftersom postkontor numera är en utrotningshotad art och bör placeras på någon FN-lista så knallade jag iväg bort till Telia-huset där borta vid Stadium. Döm om min förvåning att kontoret var helt borta. Jag tittade förvånat in genom fönstret och såg bara lite damm kvar. Bredvid hade Nordea slagit upp något skumt kontor där människor satt. What the fuck tänkte jag?

Ironiskt nog går det in en brevbärare till Nordea för att göra något ärende. Han måste ju veta nåt om postväxlar! Jag tog tillfället i akt och strök han medhårs och frågade om postväxlar. "Jadu jag vet faktiskt inte… nä men banken, du får ju fara till nån bank numera tydligen… visst äre sjuk?!" .  

Sjukt är det! Och galet. Inte fan tänker jag stå på lunchen hela timmen hållandes i en nummerlapp till en bank. Därför satte jag av mot ICA-butiken och kollade vad de har att säga om saken. Jag kliver, kollar att paketet är där. Expediten ser att det är över 10 000 SEK och nu blir det ordentligt spännande för så här fungerar det:

Säg att paketet du ska hämta ut kostar 19 000 SEK. Det betyder att du kan på ditt kontokort betala 10 000 SEK. De resterande 9 000 SEK ska du betala i kontanter. WHAT… THE… FUCK?

Tydligen är det någon skoj spärr nånstans i systemet (hos banken, handlarna, någon lag, försök att stoppa bedrägeri?) så du kan betala högst 10 000 SEK med kontokort. Det är nu jag tänder till lite granna. Förra året var det ju en jädrans massa transportrån Sverige över. Pansarbilar sprängdes i luften och kontanter snoddes. Då gick ju handlarna ut och sade att "nej nej, helst vill vi att kunderna ska betala med kort så att kontanthanteringen blir så minimal som möjligt!". 

Ja det vill jag också! Jag är rätt paranoid när jag går runt på 9 000 SEK kontanter i bakfickan fast det var ljust ute! och vad fan är det för fel på bankomaterna?! När man tar ut 9 000 får man skiten i 500-lappar! Min plånbok såg ut som en öppnad mussla. Helt galet. Borde finnas nån spärr i bankomaterna som säger att om du tar ut mer än 3000 ellrer nåt får du skiten i 1000-lappar istället.

Vilka sjuka i-landsproblem vi har ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.