Vinter-OS?

Ingen av er har väl kunnat missa alla rapporter om det varma vädret i Vancouver. De är inte överdrivna. När vi landade i går i OS-staden var det varmt och skönt. Det behövdes definitivt ingen jacka ute, en sweatshirt räckte gott. Vissa gick till och med runt med shorts.

Vancouver är den ort med det varmaste klimatet i februari som fått OS. Väl på plats undrar man lite hur IOK tänkte. Busschauffören sa att det var 18 grader varmt mitt på dagen… Det ska man nog ta med en nypa salt. Men det var garanterat över tio grader. Och regn… Massor av regn.

Det vräkte ner hela den 2,5 timmar långa bussresan upp till Whistler, där alla skid- och alpina grenar går. Hur de någonsin ska kunna få till snowboard eller freestylegrena på cypress mountain, just utanför Vancouver, är svårt att förstå. Ni har väl sett på tv hur de sliter för att transportera dit snö som bara käkas upp av regnet?

Regnet har även förstört backarna här uppe i Whistler. Värmen har gjort de balkade backarna mjuka underifrån och regnet sabbar dem ovanifrån. Så det är mjukt som sån där vårslask ni vet? Sån som skidturister brukar uppskatta men som är livsfarligt att tävla på.

Därför tävlar inte Anja i morgon söndag och därför tävlar inte störtloppsherrarna i dag. Damerna kanske får träna i morgon men det känns inte särskilt sannolikt. På måndag ska det visst bli lite kallare så backen får frysa ihop igen och då kanske det blir ett herrstörtlopp. När damerna kan sparka i gång är svårt att säga. På tisdag ska det nämligen snöa och då blir det nog inga tävlingar heller. Onsdag och framåt ser däremot mer lovande ut.

Regn och slask hindrar dock inte skidskyttarna så jag ska snart bege mig ner mot skidskyttestadion för att se Helena Jonsson och ACO köra för guld i sprinten.

På OS-schemat i övrigt i dag är damkronornas hyperviktiga match mot Schweiz. Seger där och det är i praktiken redan klart att man minst får spela om brons. Detta eftersom man i övrigt i gruppen har strykgänget Slovakien samt "omöjliga" Kanada. Vinner man mot Schweiz behöver bara Slovakien besegras, vilket borde vara en formsak, för att semiplatsen ska vara säkrad.

Annars handlar så klart mycket av snacket om den georgiske rodelåkaren Nodar Kumaritasjvili som så tragiskt dog under träning samtidigt som vi flög hit. Men jag ber att få återkomma på den punkten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.