Pet Peeve 5: Kommunikation 2.0

 Gårdagens partiledardebatt var ovanligt trevlig att lyssna på. Det verkar som om Göran Hägglund med flera verkligen läst min blogg och tagit till sig det jag skrev efter den första debatten, vilket givetvis gläder mig. Det går inte att bortförklara Ohlys vassa formuleringar och raka sätt med att han har "dålig demokratisyn" längre, och jag är glad att jag kunnat uppmärksamma de borgerliga partiledarna om detta. Ehm.

Däremot finns det tydligen andra människor som inte är lika nöjda med debatten. Jag lyssnar just nu på svensk demokratis lysande fyr i etern, Ring P1, och många som ringer in tycker att endera partiet eller gruppen inte svarade på dittan eller dattan. "Hur skall de rödgröna göra med skatterna?", "Varför svarar inte borgarna på hur vi skall lösa ungdomsarbetslösheten" etcetera. Detta hör man även mitt i debatten, lustigt nog. Jag får ibland en känsla av att ingen faktiskt lyssnar på den andra sidan överhuvudtaget. Jo, borgarna gav visst besked om hur de vill stoppa ungdomsarbetslösheten. De gjorde faktiskt det. De vill att ungdomar skall reas ut till vem som helst. Det är ett värdelöst svar, men det är ett svar som går att bemöta på riktigt. Man kan inte som replik på denna kommentar säga "ni har fortfarande inte besvarat min fråga" när de faktiskt gjort det. Ta bollen, låtsas inte som om att den inte existerar!

Av alla som var där, var programledarna själva enskilt värst på den här punkten. De ville pressa oppositionen på hur mycket skatterna skall höjas, varpå alla partier svarade att de faktiskt inte vet i kronor och ören eftersom deras vårbudgetmotion ännu inte är lagd, men att det är de rika som kommer att få höjd skatt och inte de fattiga. Vänsterpartiet sade för övrigt att hälften av Sveriges befolkning skulle få mer i plånboken med Vänsterns skattesystem enligt Riksdagens utredningsinstitut. Dessutom tillade Sahlin att vi skall sänka skatten för pensionärer. Då svarar programledarna att de vill ha höjningarna i kronor och ören. Det var precis som om de slutade att lyssna på sammanhängande meningar vid ganska många tillfällen och endast var intresserade av siffror. 

För verkligheten är att men kan få ut ganska mycket information av dessa svar.  Vi vet att de som kommer att få höjda skatter är de rikaste i Sverige, alltså de som fått hälften av sittande regerings skattesänkningar. Vi vet att pensionärerna kommer att få sänkt skatt, eftersom att de arbetande har dragit ifrån ekonomiskt och att pension faktiskt är försenat arbete. Vi vet att skattesystemet är under utveckling av de rödgröna och de kommer lämna ett förslag i april. Vi vet också att om Vänstern får som de vill kommer den fattigaste hälften av svenskarna att tjäna på skattesystemet. Vi kan alltså förstå att progressiviteten i skattesystemet kommer att öka och att rättvisa och solidaritet ligger i fokus och kronorna och örena kommer i april. Vad är otydligt?

Jag vill gissa att man säger så då man inte förstått vad som sagts eller då man inte har något svar alls att komma med. Jag hoppas att vi väljare verkligen ser igenom denna pseudoretoriska rökridå för att se vad som finns på andra sidan: en önskan hos frågeställaren att vara hemma och kolla på TV istället för att vara på någon tråkig debatt. 

Etiketter: , , , , , , , ,

7 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Varför fattiga och rika? Varför denna återkommande debatt om fattiga och rika med anspelning på vad man har i lön, i plånboken, på banken eller i andra värdepapper? Varför kan inte politiken se till konkreta frågor, kläcka idéer och ha visioner? Fattiga och rika, nu på 2000-talet i Sverige, det känns som bakåtblickande, inte framsynt. Nog bör väl ett politiskt ungdomsförbund här kunna byta vokabulär i ett modernt och utvecklande Sverige. Arbeta för att alla kan bli rikare, på olika sätt och i olika avseenden.

  2. Peter Burström

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-02-01 11:17)
    Tack för din kommentar, Urban. Jag uppfattar din fråga som att du tycker att det är meningslöst att diskutera fattigdom i ekonomiska termer. I min värld är det att skygga för en stor mängd problem. Dels är det mycket svårt att förverkliga sina visioner utan pengar, eftersom man inte har något att belåna. Dels är fattigdom nära sammanknutet med massor av samhälleliga problem som alkoholism, fetma, brottslighet, depressioner och håglöshet. Dels är jag av uppfattningen att det är orättvist att de som producerat värdet i samhället inte får ta del av det. Ett modernt Sverige är ett jämlikt Sverige.

  3. Urban Bengtson, idékonsult

    Jag diskuterar gärna i ekonomiska termer. Men varför detta med fattigdom? Vad är då fattigdom, ekonomiskt och på andra sätt? Det blir mest slagträ i debatten. Se i stället på hur alla kan växa, från mindre i börsen till mer och se till att fler kan växa här. Och vad är jämlikt? Att alla närmar sig mittpunkten på gungbrädan? Eller att alla flyttar sig likt i en spiral och uppåt? Om en del gör det snabbare, kanske det stimulerar till att vill nå längre, som i idrotten och konsten . Det jämlika blir då mer att ge mer lika möjligheter i att utvecklas och skapa sitt eget liv. Ett ”rikare” liv.

  4. Peter Burström

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-02-01 12:49)
    Det jag försökte förmedla är att jag är av uppfattningen att ekonomisk fattigdom leder till fattigdom på andra nivåer också; bristande kulturellt och socialt kapital, bristande hälsa, både fysisk och psykisk, och säkert andra fenomen du säkert ser minst lika tydligt som jag. Dessutom är jag av uppfattningen att om fler människor får tillgång till samhällets alla trevliga funktioner kommer fler människor få möjligheten att utvecklas som de vill. Jag vill ha ett samhälle där vi hjälps åt och inte lämnar någon bakom, både för att det är oschysst och för att vi inte tar till vara allas kompetens.

  5. Peter Burström

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-02-01 12:49)
    Följaktligen är jag alltså emot din bild av att alla skall uppåt i en spiral, var och en på egen hand. Jag vill att alla skall uppåt i spiralen, men att vi skall vara ärliga och inse att alla tillsammans är starkare än var och en för sig. Ensam är inte stark, och det gäller även dina exempel. Även idrottare har nyttjat samhällets funktioner. Även idrotten lämnar människor bakom som kanske skulle vara fantastiska spelare om de hade fått möjligheten. Men dina sista två meningar håller jag med om. Jämlikhet innebär inte att alla skall vara likadana. Jag hoppas att jag förstått dina frågor rätt 😉

  6. Urban Bengtson, idékonsult

    Tack för dialogen. Visst ska ett bra samhälle ta till vara allas kompetens. Sedan är frågan hur detta görs. T ex för att få bättre dagis, byggande och innehållsligt samt driften. Som förskollärare i barnomsorgen på 70-talet och nu företagare i att skapa bättre och flexiblare miljöer, vet jag att det behövs näringsliv för detta. För att driva dessa nytänkande dagismiljöer är det ofta lättare att göra det i egenregi. Som sedan säljer kunskapen till det offentliga, allt för att få mer/bättre jämlika förskolor. Frågan är hur SSU ser på denna ”spiralutveckling”, då det privata är med och går före.

  7. Peter Burström

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-02-01 13:48)
    Tack själv, det är alltid trevligt att få intellektuella frågor att försöka svara på intellektuellt. det är alldeles för mycket plakatpolitik och gastande och skrikande i kontemporär politisk debatt för min smak.

    Hur SSU ser på utvecklingen tror jag att man kan hitta på vår hemsida, http://www.ssu.se. Om du vill ha svar på hur SSU i Umeå tycker, måste jag få prata med mina medlemmar först, och om du vill ha mina egna svar måste du dels be mig om mina åsikter (och inte SSU:s), och så behöver jag tid för att kunna korta mitt svar lite. Egentligen kräver ett svar på din fråga mer plats än 600 tecken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.