Pet Peeve 8: TV-licensens utformning

 Okej, jag kommer att säga någonting nu som kanske inte alla mina partikamrater ställer upp på. Därför går jag nu ut och säger att detta är min egen personliga åsikt. Detta är en känslig fråga, det vet jag om. Men detta är min egen blogg, och jag skriver vad jag vill.

Att SVT, UR och SR får sin finansiering från oss, vi som tittar, är helt nödvändigt för att nyhetsrapporteringen och allt annat skall vara så neutralt som det bara är möjligt. Dessutom är det en säkerhet mot Public Service skulle börja visa värdelösa program i stil med de som reklam-TV manglar ut (att man kallar "Världens 10 fetaste bombplan" eller "Tyrannosaurus Sex" för vetenskaps-TV gör att jag dör en smula inombords) för att tillfredsställa sina finansiärer.

Däremot är det ett faktum att de allra flesta svenskar med stadig inkomst äger en TV med antennmottagare. Det är inte längre som det var på 50-talet, att det var en i kvarteret som hade en. Då var det åtminstone på ytan logiskt att de som inte hade någon TV skulle slippa betala. 

Idag sitter vi alltså med en institution som har TV-spioner som skall lista ut om personen de besöker har en TV eller ej. Sannolikt är att hen som de ringer på hos faktiskt har en, så det handlar mest om att försöka få denna person att på något sätt avslöja sig eller på annat sätt hitta bevis för att hen äger en TV och därför bör betala. Är detta rimligt?

För en person med fast och stadig inkomst är det förhållandevis lätt att hosta upp en dryg hundring i månaden. Men hur är det med alla de som t ex pluggar eller är arbetslösa? För oss rör det sig om en betydande del av månadens utgifter. En hundring för en student sabbar dess ekonomi lika mycket som 800 i månaden för två fast arbetande personer i samma hushåll som tjänar kring 25.000. It makes no sense.

Av dessa två skäl, anser jag att TV-licensen borde vara progressiv, alltså en procentsats (hur mycket låter jag vara osagt) av ens inkomst. Den borde också administreras genom Skatteverket. Dessutom skall det antas att man har TV, och om man verkligen inte har det får man bevisa att det är så. Då kan man skicka ut inspektörer.

En stenrik bankdirektör skulle då få betala betydligt mer, medan de utan inkomst skulle slippa. Det tycker jag är ett mycket schysstare system. Dessutom inbillar jag mig att fusket skulle minska då det är ett större projekt att skicka in formulär än att låta bli att öppna dörren när någon ringer på om man inte har råd att betala sin licens.

Men får då inte staten för stort inflytande över TV-utbudet? Nej, varför skulle den det? Det funkar ju alldeles utmärkt för kyrkan! Vi betalar ju kyrkoskatt via Skatteverket!

Tänk på det en smula. Nu skall jag sova en stund. 

Väl mött!

PS: Det finns säkert något argument för att ha kvar detta system, och jag skulle älska att höra dem. Kommentera om du har bättre koll än jag!

 

Etiketter: , , , , ,

18 kommentarer

  1. Johan Karlsson

    Det här inlägget började mkt bra men någonstans på mitten börjar de spåra ur. Varför ska vissa betala medan andra slipper, trots att de utnyttjar samma tjänster? Hur mkt skulle en ”rik” person behöva betala för att få se nyheterna en halvtimme om dagen för att andra skulle kunna titta gratis? Dagens system är orättvist då vissa betalar för tjänster de inte nyttjar samtidigt som andra nyttjar utan att betala. Varför inte koda sändningarna så att bara de som betalar får tillgång till kanalerna? Dessutom är ”statlig” och ”neutral”, eller ”opartisk”, ord som jag har mkt svårt att förena.

  2. Fredrik Gustafsson

    Du har en bra poäng men borde den här diskutionen också handla om vad och hur mycket finansieringsstöd public service då ska få. Jag tycker att problematiken landar där i fallet med att lyfta in avgiften i skattsedeln. Jag tycker kanske mer generellt att en tanke som att undanta vissa grupper från avgiften eller subventionera studentrabbat kan vara en väg.

    Börjar man lyfta in public service in i rosenbads nobla hallar så är jag orolig för att man lätt kan styra och reglera hur mycket de ska ha i skattefinansieringsstöd. Jag tror att vi då kan se en kommersialisering på kortare tid än man tror

  3. Peter Burström

    Svar till Johan Karlsson (2010-02-16 14:39)
    Nej nej nej. Du och jag har oändligt olika åsikter om vad som är ”rättvisa”. Jag får lika mycket vård som Peter Wallenberg från den svenska offentliga sektorn trots att han betalar mer skatt. Menar du att det också är orättvist, så kommer du och jag att tvingas att, som britterna säger, ”agree to disagree”. Jag vill ha ett samhälle där vi betalar efter förmåga av solidaritet med våra medmänniskor. Är du av en annan uppfattning?

    Okej, och dina tankar om neutralitet kommer jag att besvara samtidigt som Fredriks här ovan. Läs det.

    Apropå

  4. Peter Burström

    Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-16 15:47)
    Att intäkterna administreras via Skatteverket behöver inte alls innebära att man släpper in statlig kontroll. Vi har väl inte någon statlig kontroll över kyrkans pengar? Jag vill inte att statens pengar skall gå till Public Service. Läs inlägget igen, i synnerhet näst sista stycket.

  5. Sebastian

    Det kostar 173:- i månaden, vilket är mer än en dryg hundring.

    För att få dela upp avgiften månadsvis (istället för 519 per kvartal, 1038 per halvår eller 2076 per år) måste man dessutom ta det på autogiro.

  6. Fredrik Gustafsson

    Kyrkan har ett fullmäktige som politiska partier väljs till. Sen går det inte att förneka att kyrkan radikalt också har påverkats i sin verksamhet av yttre krafter och sålt ut sig. Men kyrkans koppling till staten har man succesivt lättat upp. Och viktigt aspekt är att kyrskatten är frivillig. Är du missnöjd med kyrkan så lämnar du den och slipper kyrkskatten.

    Ska man ha en påtvingad skatt så kommer faktorer in som att vi ska ha folkvalda som tar beslut om de pengarna osv för att det ska vara demokratiskt hållbart.

    Den gränsen är klar nu eftersom publicservice är en fri instans.

  7. Fredrik Gustafsson

    De ideologiska fördelarna med en rättvisare avgift, motiverar en proggresiv beskattningsavgift för alla. Sen är det frågan om hur man kommer runt ”inflytanderätten” (egen fånig term i sammanhanget) folket ska ha genom att kunna tillsätta folkvalda för att ha inflytande i verksamheten.

    Det ända jag invänder mot Peter i tanken är just, hur man ska på avleda public service från att vara beroende av politiska beslut när de lyfts in under en statlig finansierings modell (än om det är en separat skattekvot) för vi vet redan hur det sköts med socialförsäkringarna.

  8. Peter Burström

    Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-18 18:21)
    Jag svarar stycke för stycke:
    1.Kyrkoskatten är frivillig, men det är också TV-licensen. Har du ingen TV slipper du den.
    2.Jag betraktar alltså inte TV-licensen som något annat än en skatt på TV idag, och det som skiljer den från annan skatt är att den inte är progressiv och att folk är ovilliga att betala den.
    3.Jag vet inte hur det ser ut idag med inflytandet. Är det ett problem idag att de tar in pengar? Det gör de ju redan. Men den är inte progressiv och folk ogillar utformningen. That’s it.
    4.Socialförsäkringarna är en helt annan diskussion. Jag gillar inte vad som händer där heller.

  9. Fredrik Gustafsson

    TV licensen idag är frivillig ja, men under kontroll. Jag tror man tappar intäkter på att göra den progressiv om den är frivillig. För då kommer flera av de som får betala hög avgift inte vara solidariska och betala ifall den är frivillig. Hellre subventioner och för utsatta grupper en att göra den progressiv. Eller att det inte finns utrymme för att slippa betala ”TV skatten”
    TV licensen är en avgift och ingen skatt och är inte utsatt för reglering eller påverkan utifrån.

    Men det är en obligatorisk avgift för alla som använder TV jacket som är kontrollerad och hanterad av myndighet.

  10. Sandra

    Mitt problem med TV-licensen är mest baserat på att det inte spelar någon roll om jag nyttjar Public Service-kanalerna eller ej. Det räcker med att jag har möjlighet att i hemmet välja att se på SVT, så är jag skyldig att betala avgiften. Systemet är helt enkelt inte anpassat för ett samhälle där var och varannan människa har TV, radio eller dator. Nu betalar jag licensen, men jag har bara nyttjat tjänsten en gång på fem år.

  11. Andreas Georgsson

    ”Alla hushåll som har tv-mottagare ska enligt lag betala radio- och tv-avgift. På så sätt är alla med och bidrar till radio och tv som är fri från kommersiell och politisk påverkan.”
    Jag ser det här och hört det förut, fokuset ligger på jag ser ju inte på SVT.

    Just det Radio och TV, avgiften finansierar både Sveriges Radio och SVT, samt UR.

    Jag hadde en diskussion med några om just detta, som sa sig inte titta på SVT. Sedan fråga jag om de såg på OS i vintras, svaret var Ja från samtliga. De erkände också att de brukade se nyheterna.

  12. Andreas Georgsson

    En annan sak i detta är just politiker styrningen.

    Alliansen började ju faktiskt sin mandatperiod med att försöka ändra på Public Service och då främst SVT. Med Moderaterna i spetsen. Nu verkar de tillfälligt ha ändrat sig.

    Det som är intressant är ju att det är Regeringen som styr över hur stor andel av licenspengarna som ska användas, jag har inte lyckats förstå logiken i detta.

  13. Nils-Gustav

    ”Dessutom skall det antas att man har TV, och om man verkligen inte har det får man bevisa att det är så. Då kan man skicka ut inspektörer.” -Att införa någon form av presumtion för tv som sedan skall motbevisas för en myndighet/tjänsteman tycker jag strider mot de grundläggande friheterna som vi ännu har i Sverige. Att sätta en bevisbörda på individen för ett statligt påstående är även ett slag mot vanlig hederlig rättssäkerhet. Men, socialism, det är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.