Ronnys blogg

LÖVENS UNGDOMS ISHOCKEY GRÄVER SIN EGEN GRAV

Ungdomsidrotten berör brukar jag säga, det finns lika många åsikter som involverade. När det gäller lövens talangfabrik så kommer det inte fram lika många som man önskar till A-laget med kvalité eller till dom olika ungdomslandslagen brukar inte löven vara lika bra representerade som t.ex. SAIK.

Idag tvingar Löven ungdomarna att välja idrott för tidigt, dom säger att dom inte gör det, men pressar 11-12 åring att gör ett val mellan t.ex. fotboll och ishockey redan under början på augusti. Dom flesta känner sig tvingad att börja med hockey då och skita i fotbollen, föräldrarna dras med i detta och vågar inte stå emot ishockeyns tidiga start som sätter press på barnen.

Det säger väl sig själv att hur roligt med ishockey blir det när man är 17-20 år ifall man bara spelat ishockey sedan man var 11-12 år, ungdomarna blir less helt enkelt. Idag känne löven redan av det när talangfulla18-19 åringar slutar p.g.a. motivationsproblem.

I höst var B-Å Gustafsson och bröderna Sedin i Umeå och talade inför hockeyungdomar och ledare, dom sa att man skulle hålla på med olika idrotter till man var 15-16 år och sedan välja, alltså vara mångsidig tills dess. Titta på dom, Peter Forsberg, Markus Näslund bl.a. som spelat både fotboll och hockey till 15-16 år, dom har förutom blivit bra dessutom fortsatt motiverade och spelar/spelat länge. Idag spelar man tills man blivit 35 år i många fall och jag tror knappast lövens press på att välja tidigt gör att dom blir bättre hockeyspelare eller håller på länge. Blir det för mycket så lessnar, det är ju enkel matematik eller…

Vad skall göras ?

Löven måste tänka om, spelarna skall inte vara som bäst i 12-14 års åldern utan ser mer verksamheten på sikt, föräldrarna måste våga säga ifrån att ungdomarna/barnen pressas för mkt att älja för tidigt.

Ett talande exampel är Brommapojkarna i fotboll, Sveriges bästa ungdomsförening med elitsatsning, dom är hur bra som helst i 10-17 års åldern och där kan man aldrig dubblera sport. Hur många spelare kan du namnet som är fostrade där ?

Knappast någon förmodligen, varför ? Min analys är för ensidig träning under hela uppväxten samt att spelarna kräks åt fotboll och lessnar alldeles för tidigt.

Löven, tänk om ifall ni vill ha flera toppspelare som skall kunna spela ishockey även som seniorer i a-laget, då kanske vi slipper värva medelmåttor som t.ex. Floberg, Zetterström mm.

 

4 kommentarer

  1. IceBlueEyes

    Om jag hade varit intressead av fotbollslaget Brommapojkarna så hade jag säkert kommit på spelare som är fostrade i laget.

  2. leif

    Enligt lövennytt, tidningen, har vi en kapten i j20 som spelade fotboll tills han var 14-15 år och valde själv att bara spela ishockey?

  3. Ronny Brännström

    Med tanke på BP är Sveriges bästa ungdomsförening så borde man kanske veta namn på spelare som är fostrade i klubben och är proffs eller spelar i landslget…förmodligen ett tecken på elitsatsning i för unga år…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.