Ronnys blogg

UMEÅS ELITIDROTT NU OCH FÖR 10 ÅR SEDAN…

Sitter och funderar vad vi har för elitidrott i Umeå just nu och tänkte hur det såg ut för cirka 10 år sedan…

Foboll

  • UFC i division 3 eller i ettan som man upphöjt den till just nu, för 10 år sedan i allvsvenskan
  • Gimonäs i supperettan
  • UIK har varit bäst i Sverige under 10 år, men nu känns det som att en nytt kontrakt är en realistisk målsättning nästa säsong…för 10 år sedan nykomling.

Ishockey

  • Sorgebarnet Björlklöven, stora drömmar, men resultat som gör en gråtfärdig dom sista åren. För 10 år sedan åkte man i alla fall upp och ner i Elitserien och var i topp ofta i allsvenskan.

Volleyboll.

  • Finns IKSU kvar fortfarande eller….i så fall för dom en tynanade tillvaro, för 10 år sedan SM guld och ofta i topp i elitserien..

Handboll, min sport…

  • Idag är Sikeå länsbäst med att vara topp 5 i divison 3 eller som den nu kallas division 1.. För 10 år sedan kvalade Nordmaling till Elitserien, Sikeå spelade i allsvenskan, för cirka 7-8 år sedan var Umeå IK i division 1 eller som nu är allasvenskan..

Basket

  • Umebasket i basketligan för 10 år sedan, finns det kvar något herrlag i Umeå..
  • Cometerna verkar få vara med för ingen annan vill spela i damernas Elitserie, in med två importer i truppen som skall göra 85% av alla poäng varje år känns det…knappast mer än kortsiktigt satsande..

Innebandy

  • Har aldrig för mig blivit en stor sport, man växte upp med det på Ungdomsgården, var med när korpen drog igång när målen var handbollsmål…Känns mer kul än att se på, är för mig en sysselsättning för avdankade, lata idrottmän..Alla i Umeå tror innebandy är jättestor i Sverige….så är inte fallet, men vi kan inte komma undan att Umeå är Sverigeledande..Kanar  man kalla det elitidrott, nja…kom igen är det finns VM med mer 5-7 lag och den är upptagen på OS programmet…

Varför var Umeå en ledande idrottstad i Sverige för cirka 10 år sedan och varför har det gått käpprätt utför för alla idrotter ?

Är det pengarna som avgör idag ifall man kan hålla på elitidrott, har Umeå för små företag som inte kan stå upp mot t.ex. Luleå Hockey, Plannja som har SSAB i ryggen ?

Har studentstäder svårare med Elitidrott ?

Har vi för dåliga träningsförutsättningar i Umeå, har kommunen satsat på fel anläggningar ? Nu har vi 18 konstgräsplaner som utnyttjas mar-maj och i oktober….

Vad har gått fel i Umeå ?

En kommentar

  1. Oj

    Om man bara räknar med lagidrotter och sedan räknar mer hur du överdriver med Uik.. Inte fan kommer dom få kvala sig kvar? Björklöver är i samma Serie för 10 år sedan? Och sedan hacka på innebandy trotts att de är Sveriges 3-4 vanligaste sport bland ungdomar? Seriöst. Dessa listor hjälper inte om man inte är seriös.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.