Sonja(s) blogg

Sämre service från apoteken,

Så har man fått det bekräftat. Jag har länge retat mig på att det aldrig finns de mediciner man behöver hemma på apoteket.

Det har blivit mycket sämre efter utförsäljnigen av apoteken till privata vinstintressen. Se http://www.svt.se/nyheter/sverige/privatiseringen-av-apoteken-ar-misslyckad

Det märktes direkt när det blev i prívat ägo. Tidigare kunde man lita på att man skulle kunna hämta ut sina mediciner direkt. Nu har det tom hänt att jag har fått vänta nästan två veckor innan mina mediciner har funnits att hämta ut.

Bedrövligt! Dessutom misstänker jag att många apotek kommer att stängas i glesbygd när det visar sig att de inte kan visa upp tillräckligt stora vinster.

Men allt följer den linje som varit senaste åren med nuvarande regering. Helllre vinst än service till alla medborgare.

 

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

  1. Gun Rehnman

    Apoteket förstatligades runt 1970 och jag minns att det även då var problem ibland att få medicin på en gång och att det var rätt. Det den minnesbild jag har ifrån mina föräldrars apoteksbesök. Att det inte finns som det nu beskrivs i denna utsträckning är dock inte OK, så allt kan bara bli bättre.

  2. Sonja Eriksson

    Svar till Gun Rehnman (2012-09-05 09:35)
    Vad som var före 1970 kan jag inte kommentera. Det jag vet är vad som hänt sedan jag själv har behövt medicin ibland. Där ser jag en kraftig försämring och den blev tydlig direkt.

  3. Karl-Håkan

    Har själv upplevt/upplever försämringen av servicen på de apotek som drivs kommersiellt. Har under de år som apoteket på Ersboda blev privat aldrig fått alla mediciner jag behöver utan får vänta 1-2 dagar. Denna brist betyder att jag som pensionär förlorar pengar varje gång som jag hämtar medicin. Jag får åka två ggr.

    En annan sak som behöver en ordentlig genomgång är detta evinnerliga byte av fabrikat. Det är inte lätt när man har ett flertal olika mediciner och man ej känner igen namnen.

  4. Jan Sjöström

    Hej. Din inlaga är en aning oklar, menar du att ditt lokala apotek saknar den specifikt aktiva substansen eller är det så att du eftersöker fabrikant tillika patentgivare för läkemedlet?. Det parti som i allt styrt utvecklingen i frågan är (S), och i detta skall kritik inte lämnas, men nu är det i samhällets intresse att vi visar förmåga att med hjälp av sk ”generika” tar
    tillfället i akt och tar till oss de besparingsmöjligheter dessa ersättare erbjuder. Om det är så att du avser aktiv substans så har vi i Sverige någonting som kallas Socialstyrelse som i alla dessa delar har ett tillsynsansvar och ovillkorligen skall meddelas i händelse som du beskriver, frågans allvar kan inte nog poängteras utan aktuellt apotek brister uppenbarligen i det mesta och innehavaren anmälas..

  5. Hans-Inge Smetana

    Att inte få sin medicin är inte bra. Det är inte ok att man väntar två veckor eftersom det finns en 24 timmars regel som man måste följa. Så den tidsramen synar jag 🙂

    Detta med att ha mindre lager hemma börjades innan avregleringen hos Apoteket AB. Det ver helt enkelt för att behöva slänga mediciner i mindre utsträckning men att det har blivit så att de inte har den hemma är inte OK ock från socialdepartementet jobbar man med de ensklida aktörerna för att hitta bättre lösningar.

    Det är för enkelt att se detta som att det enbart beror på avregleringen.
    Sen vill jag inte att sverige tillsammans med ett par diktaturländer i världen ska ha apoteksmonopol. Det gör ju inte ont att vi har fått flera tusen fler apotek i vårt land. Sen att du talar om att stänga på glesbygen. Det var ju precis det som Apoteket började göra och nu styr konkurrensen så i flera orter gick man från inget till flera apotek i samband med avregleringen.
    Men detta med det minimala lagret är inte OK.

  6. Sonja Eriksson

    Svar till Jan Sjöström (2012-09-05 17:48)
    Jag tycker att det är helt riktigt att byta ut mediciner till likvärdigt men billigare alternativ men vad jag skriver om gäller inte det.
    Det finns inget alternativ överhuvudtaget hemma utan man får räkna med minst två besök på apoteket för att få ut sin medicin.

  7. Sonja Eriksson

    Svar till Karl-Håkan (2012-09-05 16:55)
    Jag kan förstå att det är besvärligt när preparat byts ut och det blir nya namn att hålla reda på men jag tycker ändå att det är försvarbart utifrån att det blir billigare och det kan ge en påverkansmöjlighet till fabikanterna att de inte kan höja priserna hur mycket som helst.

  8. Sonja Eriksson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-09-05 20:22)
    Den 24-timmarsregeln har då jag inte träffat på men jag har kanske bara haft otur 🙂

    Vad gäller vad som kommer att hända i glesbygd så återstår väl det att se. Jag är övertygad om att vi kommer att få se em hel del nedläggningar när apoteken blir helt fria att göra som de vill.
    Nu är det ju inte bara jag som klagar på bristerna utan det finns ju även vederlagt av läkemedelsverket.

  9. Patrik Bylund

    @Hans-Inge Det har väl knappast öppnat flera tusen nya apotek i Sverige? Det blev väl ett par tre hundra nya apotek. Varav 2 stycken på orter som inte redan hade apotek. Vet inte om jag skulle kalla det flera.

    För jag hoppas ju du inte påstår att Konsum och andra försäljningsställen av receptfira mediciner som apotek?

    Sen får vi väl se hur det blir till våren, eftersom olönsamma apotek inte får läggas ned förrän då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.