Sonja(s) blogg

Satsa på nattis?

108,5 miljoner statliga kronor ska ges i kommunalt stöd till barnomsorg på obekväm arbetstid, så kallat nattis säger regeringen.

Låter som mycket pengar. Men tänk på att det ska fördelas på 290 kommuner. Om det ska bli proportionellt utifrån befolkningssiffror så blir det för Vännäs del 108 500 kr som ska fördelas på 3 år.

 Alltså lite drygt 36 000:- kr per år.

Jag har länge hävdat att vi måste öka möjligheterna för alla att få möjlighet till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det pratas om att det kommer att bli stor bist på personal inom vården och då tycker jag att detta måste vara en prioriterad fråga.

Det är en jämställdhetsfråga för att att kunna göra det möjligt för många kvinnor att kunna arbeta heltid och kunna försörja sig själva men även en fråga för barnen. De har rätt till att växa upp i en familj som har en trygg ekonomi och en trygg omsorg.

Men utifrån de försämringar som har drabbat kommunerna de senaste åren så finns det troligtvis inga möjligheter att klara det i nuvarande kommunal budget.

Vi har i Vännäs små möjligheter att göra något utöver den verksamhet som vi redan har och de utgifter vi tvingas till utifrån olika beslut som regeringen tidigare tagit.

Att då marknadsföra att nu minsann satsas det på nattis och tro att det ska göra någon skillnad för Vännäs kommun om vi får 36 000kr per år känns närmast som ett hån.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-09-14 14:24)
    Ja, jag tycker att journalisterna är alldeles för flata. De borde mera kritiskt granska vad de olika ”satsningarna” får för konsekvenser ute i kommunerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.