Sonja(s) blogg

Vännäs vill ta över hemsjukvården.

Idag har det varit kommunfullmäktige i Vännäs. Vi hade ovanligt kort dagordning men ändå så drog det ut på tiden  med diskussioner kring några punkter. 

Den roligaste punkten på dagordningen var den information som vi fick från de ungdomar som varit med i "Framtidsboxen" i sommar. Elva ungdomar har som sitt sommararbete i sommar funderat kring hur  ungdomar ska kunna få lite mera inflytande i politiken. 

Vi behöver verkligen deras synpunkter. När man tittar sig omkring på våra möten så är medelåldern ganska hög och jag kan tänka mig att det är inte alla som har kontakt med ungdomar så ofta. För att locka fler ungdomar till engagemang för politiska frågor så måste man kanske försöka med nya arbetssätt. De presenterade några idéer, jag hoppas verkligen att det kan bli verklighet av flera av dem.

En annan viktig fråga som vi tog beslut om var om vi vill överta hemsjukvården eller inte från landstinget. Det är en fråga som vi har diskuterat en längre tid nu så det känns verkligen bra att nu har i alla fall Vännäs tagit ett beslut. Så nu hoppas jag att alla andra kommuner i västerbotten också tar samma beslut, alltså att vi i kommunerna ska ta över hemsjukvården från landstinget nästa år.

Jag är övertygad om att det kommer att bli väldigt bra för alla  Vännäsbor att det är en organisation som bistår i hemmet när man är svårt sjuk.

Däremot så är det svårt att veta hur det kommer att bli vad gäller kostnader framöver. Vi vet att vi får pengar motsvarande den verksamhet som finns nu men framtida kostnadsutveckling vet vi inget om. Men det är ju likadant för all verksamhet. Vi lever i en värld där det ibland är snabba förändringar som är svåra att förutse.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Hans-Inge Smetana

    Ja visst är det bra att vi tar äver hemsjukvården. Jag delar din fundering av kostnadsbilden framöver. Men tro mej jag kommer vara väldigt tydlig när vi ska göra avstämning om ett år. Och dessa kriterier jobbas det med nu. Så det känns bra att vi, som vad jag känner till, är enda län som har en avstämningspunkt utifrån skatteväxlingen en bit fram i tiden.
    Men än återstår några kommuner som sagt och jag är speciellt orolig för några mindre inlandskommuner som faktiskt sa nej förra gången vi hade upp frågan.
    Men vi har jobbat med dem och informerat och hoppas även de fattar detta kloka beslut för medborgarnas bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.