Bohrs hammare

En mycket kort fundering kring Brexit.

”Brexit”, att medborgarna i Storbritannien nu valt att lämna EU-samarbetet, har gett EU-motståndare i flera av medlemsstater nytt råg i ryggen. Dessa EU-motståndares argument påminner mig om ett argument anhängarna till homeopati brukar framföra: ”sjukvården fungerar dåligt, alltså ligger svaret i homeopati.” Detta argument är givetvis ogiltigt, ty svaret på en dåligt fungerande sjukvård är inte hokuspokus utan att förbättra sjukvården.

Samma sak med EU-samarbetet, det må fungera dåligt, och vi tycker att EU lägger sig i allt för mycket, men svaret är givetvis inte att lämna det – skälen till att man anslutit sig är fortfarande fullt giltiga – utan att förbättra samarbetet så att ännu fler medborgare kan njuta frukterna av allt det som faktiskt är bra med EU. Dessutom, nationella byråkrater är inte bättre än EU-byråkrater – det är ju trots allt ofta samma personer.

3 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Det finns en sjukdom i alla systemorganisationer och den sjukdomen kallas byråkrati. Byråkrati är en nödvändighet i en demokrati och utgör den enda garantin för likabehandling och motverkar ministerstyre.
    Men byråkraterna har ett övertag genom att det är de som har verktygen för det praktiska genomförandet av politiska besluten.

    EU måste nog genomgå en rad reningsriter precis som andra omfattande organisationsreformer tvingats göra. Som det ligger nu klarar inte EU av att hantera de viktigaste övergripande frågor som rör det gemensamma. Istället har man spillt kraft på att peta i detaljer som väckt mer irrritation än uppskattning.

    Även om det bjuder mig emot, så tror jag att enda rimliga lösningen ligger i en federal statsbildning, liknande USA, Tyskland och andra. En federationell ombildning av EU skulle frånta de enskilda staterna deras vetorätter på de områden som håller gränsöverskridande frågor.
    Det kan gälla miljöfrågorna, migration, arbetslöshet och inte minst försvarsfrågan.

    • Stefan Rådström (inläggsförfattare)

      Tack för kommentaren, Göran!

      Jag ser byråkrati som ett verktyg för att styra en stat eller annan typ av organisation, och precis som med alla verktyg kan den användas med goda avsikter lika väl som som för onda. Ett verktyg kan också hamna i händerna på okunniga eller inkompetenta, med helt oförutsedda konsekvenser. Men rätt använt är detta verktyg helt oumbärligt för ett effektivt styre. Därför kan jag inte hålla med om din utsago att det är byråkratin i sig som är sjukdomen (om jag förstått dig rätt), snarare att sjukdomen ligger i okunskap, lathet och inkompetens (jag utgår alltså från att byråkraterna inte har onda avsikter med sitt agerande).

      Den goda nyheten är således att okunskap är relativt lätt att fixa. Inkompetens är kanske något svårare att få bukt med, men det är långt ifrån omöjligt. Latheten är väl det svåraste problemet, och enda möjligheten är kanske att dessa personer gallras ut redan från början.

      EU är något helt unikt i historien, ett försök att på helt frivillig basis slå samman ett stort antal självständiga stater med helt olika språk och traditioner i ett gemensamt ramverk. För ett sådant storskaligt experiment har det lyckats utomordentligt väl, och det skulle vara en monumentalt historisk tragedi ifall EU nu börjar splittras bl.a. p.g.a. osanningar och överdrifter. Huruvida en federation är den enda rimliga lösningen låter jag vara osagt, jag vet alltför lite om möjliga alternativ i nuläget.

  2. Göran Jonzon

    Jag delar din beskrivning av byråkratins möjligheter och utfall.
    Däremot måste vi nog tyvärr konstatera att EU fatalt misslyckats med att lösa alla de uppgifter som borde varit dess huvudakliga: Arbetslösheten, miljön, migrationen, försvaret, samt att hålla ordning på de interna extrema politiska strömningar som hotar våra rättsstater innifrån.
    Där har istället taktiska nationella hänsyn tillåtist bli oöverstigliga hinder mot en effektiv samverkan.
    Federation med överordnad rättsordning och en gemensam ordningsmakt likt FBI skulle kunna vara löningen, det tvingas jag inse nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.