Judar och judendomen – överlägset alla andra?

Är det så vi ska världen i ett perspektiv där andra är mera värda än andra eller mindre värda. Nästan alla religioner har någon form av ett ideal som eftersträvas. Vår kristna tro om jag säger så har Jesus som förebild. Likaså får jag förmoda judarna har Gud som förebild. Mycket i deras religion om vi ser till Israel och deras agerande är baserat på hämnd. Den islamistiska förbilden är Gud och i motsats till den Jesus som är allmänt vedertaget för Sverige och Norden plus många andra länder, har islam sin profet Muhammed. Trots detta om likheterna kan vara stora i just ha Gud som en gemensam källa till religion, vilket även judarna har får jag förmoda, är det en otrolig osämja mellan dessa olika.

Går vi tillbaka i tiden och det stora krigen, kan vara beskrivna i bibeln finns här många likheter med dagens Israel-Palestina. Finns här några tankar om försoning eller förlåtelse? Det som gäller är att döda så många som möjligt från en part, sedan ska det vara hämnd som kan te sig ännu värre. En makt har ganska föråldrade vapen, medan den andra har helt överlägsna. Hur jämbördigt kan detta bli, det är trots oskyldiga som faller offer från båda sidor. Så har det varit sedan biblisk tid, kanske före också och när ska detta ta slut?

Som det nu är upplagt kommer det aldrig ta slut. Som Israel säger vill man utplåna Gaza men vad kommer sedan? Är detta något humant vi ser som kommer lösa detta? Man pratar om tvåstatslösning, men det har man ju prövat så länge jag kan minnas och skulle det bli mera trovärdigt efter detta som nu skett? Det enda jag kan se är en enstatslösning  där Israel blir tvungna ta hänsyn till palestinierna. Det är vilket fall deras område som ockuperats med hjälp av amerikanarna och FN. Hur kan man inbilla sig få någon fred här när man utsett ett land och hel legal befolkning till terrorister? Man kan inte bara ta ett ord (terrorist) och påföra andra något som skulle säga, de hör inte hemma på vår jord och måste leva efter våra bestämmelser. Det är ju sjukt vilket land Sverige också blivit.

I det här fallet håller jag inte med nuvarande regering. Det verkar också som Sveriges största parti skulle vara med på noterna, beträffande olika terroriststämplar. Tar vi det verkliga terroristerna genom tiderna torde det vara Amerika.

Beträffande Gudstro har vi även i Sverige sett hur religioner kan göra människor rent psykiskt sjuka. Religion ska hållas inom lämpliga nivåer liksom allt annat. Visst kan det finnas för mycket av det som jag anser höra till Djävulen också. Ett kan vara tatueringar över hela kroppen. Såna människor kan aldrig må bra och hur kan det se ut för många idag? Har någon hört ”psykisk ohälsa”, ja mer en 1 gång. Det kanske fanns tidigare också men troligtvis inte på samma nivå som idag.

7 kommentarer

  1. brorson

    Ven / vilka har utsett ett helt land och en hel legal befolkning till terrorister? Det har Hamas och andra palestinska s.k. befrielserörelser gjort. Landet är Israel och den legala befolkningen är dess medborgare, varav de flesta är judar. Vi måste gå till botten med historieförfalskningen. Judar har bott i Palestina helat tiden mellan är 70, då en del av den judiska överklassen fördrevs av romarna och , och 948, då staten Israel utropades. Enligt en folkräkning i Jerusalem före första världskriget var hälften av stadens befolkning judar, en fjärdedel kristna och en fjärdedel muslimer. Samma proportioner torde ha rått i de andra städerna. Landsbygden var ytterst glesbefolkad, och befolkningen där utgjordes av ett nomadfolk (beduiner) som troligen var muslimer. Om man kan tala om något icke-judisk palestinsk urbefolkning torde det vara dessa beduiner.

    Det var en stark arabisk invandring under 1920-talet i första världskrigets kölvatten. Judiska bosättningar utanför Palestina har funnits över hela Mellanöstern under minst 3000 år. Hela denna judiska befolkning utplånades efter andra världskriget, men många räddades till Israel. Hamas fortsätter nu detta folkmord på judar, bl. a i kibbutzen Kfar Azza vars samtliga invändare mördades av Hamas under morgonen 7 okt. Denna kibbutz grundades 1951 av arabiska (ej europeiska) judar. Vart ska de ”åka hem” om Israel krossas som stat? En del av den historieförfalskning, som drivs ävn av svenska socialdemokrater, påstår att Israel är ett europeiskt kolonisationsprojekt för (enbart) judar som överlevt koncentrationslägren. Under det senaste decenniet har det talats mycket i Sverige om folkmordet under första världskriget i det tåvarande turkiska imperiet, som omfattade nästan hela Mellanöstern (även Palestina). Men ingenting om hur den judiska befolkningen i samma länder utplånades efter andra världskriget.

    Beduinernas inställning till Hamas vet vi inte mycket om. Men enligt uppgift hade då få överlevande efter massakern på 260 festival-deltagare räddats av beduiner. Hamas är inte ”som nazister”. Hamas ÄR nazister, en direkt fortsättning på den tyska nazismen. Det planerade folkmordet på judar har förberetts genom indoktrinering av palestinska skolbarn i nazistisk ideologi. Det är skrämmande hur denna nazistiska ideologi fått fotfäste i Sverige under täckmantel om stöd till palestinierna. Sverige är inte långt ifrån att vara ett ockuperat land. Den anti-judiska propgandan har under minst tre decennier dominerat svensk nyhetsrapportering och debatt.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Senast jag skrev om nazisterna och deras transporter genom Sverige under WW2 och ifrågasatte den svenska inställningen till nazister tog du dessa i försvar, eller påtalade vinsten svenskarna skulle fått ut i detta. Nu verkar du tycka tvärtom och går rakt emot nazisterna att du gör det är jag naturligtvis inte emot. Men just att du inte verkar vara konsekvent i bedömningar ger inte mig något större förtroende över dina kunskaper. Sedan din beskrivning här kan jag inte verifiera, det har jag inga kunskaper i eller om. Som vanligt är din kritik mot Socialdemokraterna byggt på hat, knappast fakta. Jag tar inte heller Socialdemokraterna i försvar om du trodde det, men lite mer fakta än det du slänger ur dig vore nödvändig. Till sist herr Brorson verkar du vara en riktig kappvändare och din trovärdighet faller djupt – för mig. Senaste i något jag skrev om kriget i Ukraina verkade du ta ryssarna i försvar. Du är verkligen inte trovärdig.
      Du har ju haft fel tidigare, varför skulle det här vara sant? Sedan tycker du att klimatet inte är påverkat av CO2-utsläppen och därmed inte att växthusgaserna ökat. Det har de gjort redan från 60-talet. Jag säger därmed inte att politiken blivit bra som den utvecklats, klimatpolitiken. Men det är en annan sak.
      Du är också en flitig skrivare på en sida/blogg som företräds av SD. Även i andra sammanhang som går SD i händerna. Vem tror du att du är, någon form av gud? Dina åsikter ska alltid vara de rätta, andra som har andra synpunkter har alltid fel enligt ditt sätt att se. Det är klart du tappar i trovärdighet när du inte kan föra en konsekvent linje. Du uppträder mera som en opportunist.
      Jag betraktar dig mera som en gammal vresig gubbe som stannat kvar i utvecklingen.

  2. brorson

    Jag har aldrig tagit några nazister i försvar. Vad beträffar den svenska ”vinsten” på tysktransporterna genom Sverige, så var det ett krav på neutrala stater att inte stödja krigförande stater ekonomiskt utan ta betalt för alla varor och tjänster. Det hade Sverige inte kunnat göra om Tyskland hade ockuperat även Sverige. Som var praktiskt taget försvarslöst, när Tyskland ockuperade Danmark och Norge p.g.a. all krigsmateriel, som Sverige hade skänkt till Finland under kriget där. Vilket neutrala stater inte får göra, men Sverige påstod aldrig att Sverige var neutralt under det kriget, Det var först 1943, som Sverige hade kunnat stå emot ett tyskt anfall, om ens då.

    Jag hatar naturligtvis inte Socialdemokraterna, som jag själv har varit kollektivansluten, men aktiv medlem i. Men det var under Olof Palmes tid som statsminister. som jag var aktiv medlem. Jag stödde Palme i kärnkraftfrågan, arbetsrätten och neutralitetspolitiken, och beklagar att S har svikit honom i just dessa frågor, som tjänat Sverige så väl. Om Sverige hade struntat i Nato och i stället fullföljt Palmes politik, hade Sverige kunnat spela en medlande roll i Ukraina idag. Tyvärr började desinformationen om vad Israel-Palestina-konflikten egentligen handlar om under Palmes tid som statsminister. Vietnamkriget närmade sig slutet, och ledningen för den svenska Vietnam-rörelsen sökte nya konflikter för att rörelsen inte skulle tyna bort. Vilket den gjorde, eftersom medlemsmajoriteten var mot förslaget att stödja en politik, som i praktiken gick ut på Israels utplåning.

    Du har helt rätt, när du skriver ”Det enda jag kan se är en enstatslösning där Israel blir tvungna ta hänsyn till palestinierna.” Problemet är bara att de skurkstater och halvdemokratier som står bakom Hamas och andra terrorister inte går med på det. Och det är inget litet problem. jag har själv lekt med tanken att Israel och Palestina borde bilda en förbundsstat, med kanske även Libanon som delstat, med bl.a. en gemensam finans- och utrikespolitik. Palestina har inga som helst förutsättningar att existera som en helt självständig stat. Detta är en mycket farlig illusion, som har förvärrat konfliktenoch bidragit till de nya krigen.

    Om min trovärdighet faller djupt – för dig – oroa mig inte Eftersom jag uppfattar dig, som en sanningssökare, som inte företräder något särskilt parti utan är fri att säga vad du tror på. Varken du eller jag är några kappvändare, som styrs av varifrån vinden blåser för tillfället. För min del har det gått några år sedan jag började ifrågasätta den negativa bilden av Israel, vars rätt att existera jag dock alltid har stött.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Här har vi helt skilda åsikter vad beträffar Palme och kärnkraften. Vid den tiden var jag Centerpartist och kärnkraftsmotståndare eftersom det enda parti som då fanns för grön miljö var Centern. Efter det och i mera modern tid kan jag ha ändrat uppfattning. Jag är fortfarande för miljö men även klimatfrågan kan intressera. Jag har även varit inne på linjen av Miljöpartiet men kan anse de är allt för extrema. När man tar ställning kan inte bara en fråga eller några vara avgörande vem eller vilka man tar ställning för. Jag ser till helheten och när det gäller Palestina-Israel betonar jag i inlägget styrkeskillnaden. Att Israel skulle s a s ”förlora” är en utopi, men kommer det lösa konflikten på sikt? Det är det frågan handlar om. Och hur ser det ut i världen, är det inte de som har de kraftigaste vapnen, den starkaste vapenmakten som har herraväldet? Var detta Guds mening för den som tror på en Gud, ett osynligt väsen eller annat som anses som en härskare och en vägvisare för folket? Jag tror samtliga (stora) nationer har ”svällt” över och slutet kan närma sig. Vilka är det som förstör jorden om jag använder det uttrycket? Är det de fattiga i världen som utnyttjar de resurser som vi bygger upp all den ”fina välfärden” med? Jag kan ge rätt både till Vänstern och Miljöpartiet här. Att S svänger och är bekymrade av hur de kan ha hanterat frågan under tidigare år, en typ av samvetskval sänker sig nu över partiet. Arbete och därmed också en typ av välstånd har stått partiet närmast, kanske även nu, men vilket är orsaken till vi nu har om vi ser till allt som partierna (främst de röd-gröna inkl. C) förespråkar? Du har väl aldrig varit glad över den ”omställning” som ska ske. Bara om kärnkraften ökar då kanske du är med på noterna. Jag tror inte vi kommer mycket längre i diskussionen.

  3. brorson

    Jag tror att du har ändrat i texten, medan jag skrev mitt svar. Det där med vresig gammal gubbe gäller väl dig i lika hög grad som mig? Angående CO2-utsläppen tror jag att de har en ganska marginell påverkan på klimatet, utan att det styrs av andra faktorer, såsom solaktiviteten, jordens avstånd till solen och energier från yttre rymden. Vad gäller människors påverkan på klimatet, så har andra faktorer större klimatpåverkan även i det fallet. Det är en bitvis skrämmande utveckling, med bl.. dammbyggena i Nilen .Historiska data tyder på växlingar mellan värmeperioder och köldperioder ungefär vart 500:e år. Det har nu gått nästan exakt 500 år sedan senaste gången.

  4. Villy Hansen

    Din rubrik ”Judar och judendomen – överlägset alla andra?” får egentligen ingen relevant förklaring. Är det avsikten att det skall vara upp till läsaren att tolka dig? Eller är din rubrik insinuant på så sätt att du kan i att ifrågasätta om judendomen skulle vara den bästa religionen eller att du har tolkat att andra skulle anse judendomen som den bästa varvid du ifrågasätter det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.