Rättigheter i Sverige?

Visst är det konstigt enligt mitt sätt att se vilka rättigheter vi alla beräknas ha i Sverige. De s k ”utsatta områdena” i Sverige är de som mest klagar, att de är förbisedda i detta. Den som befinner i Sverige beräknas få allt serverat på ett fat. De andra har ska alla beräknas ha, oavsett om man gjort sig förtjänt av det eller inte.

Sverige är verkligen kluvet när det gäller den delen och då man själv vet under vilka premisser man vuxit upp under. Inte har det varit så himla roligt alla gånger och skulle man skaffa sig något var det oftast det som andra kasserat. De dyrare varor som inte räknas till dagvaruhandel.

Man kan undra från vilka länder de ursprungligen kommer från de som mest klagar eller den rollen att verka för jämlikhet. Vi torde ha det bästa förhållanden för människor som vill ta sig hit och jag tror det är därför vi fått som vi fått. I andra länder och varför inte det stora landet i väst som exempel där miljontals invandrare kommer till. Enligt vad jag kan förstå är här ett annat system. Istället för som i Sverige olika institutioner ska se till och ta hand om hitkommanande människor på alla nivåer även se till att de får språk och annan undervisning tillgodosedda.

Skulle exempelvis Amerika göra samma sak som oss skulle det knappast fungera där, eller betydligt sämre än vad som nu sker.

Jag läste alldeles nyss nästan om Sipri (Sveriges fredsforskningsorganisation) och där f d statsminister Löfven är styrelseordförande att de har rysk koppling.

Här ledde Löfven landet under närmare 8 år och fick vi det bättre? Jag menar den feministiska politiken som de var så stolta genomföra samt elektrifieringen. Då nämndes förvisso inte Putin, eller ansågs som något direkt hot. Nu verkar hela detta parti som Löfven var ledare för ändrat sig radikalt.

Blev det bättre för kvinnorna de som nu enligt vad vi sett mördas om jag säger på löpande band? Enligt vad jag kan se har detta inte blivit bättre snarare raka motsatsen.

Är socialismens (som närmar sig kommunismen) och dess politiska inriktning och deras idéer nu dödförklarade? Kanske inte alldeles, men det är då ingenting som direkt jag hurrar för.

Jag tar inte något annat parti heller i försvar.

Jag tycker vi kan fråga oss varför så invandrare/flyktingar inte ville stanna kvar här? Finns det större möjligheter till att leva ett bekvämare liv på andra ställen, varför inte i främst i den södra delen av landet och deras städer? Det är klart det är så. Vem vill bo här när ekonomierna blivit körda i botten och endast besparing på besparing återstår. Jag skyller inte på någon, jag försöker bara beskriva läget.

Jag vill för den delen inte klaga på så vis. Det är ändå bra bo här trots allt. Är man van vid små medel går det an. Men ingen annan och de som flyr härifrån tycks inte vara nöjda med det.

En kommentar

  1. brorson

    En invandrare, som fått uppehållsrätt i Sverige när han just fyllt 63 år, och saknar andra inkomster, har rätt till försörjningsstöd från den kommunala socialtjänsten på 5.030 kr / mån + faktisk boendekostad på högst 7.500 kr / mån. Om vi antar att den faktiska boendekostnaden i ett visst fall är 4.000 kr / mån, blir det totalt 9.030 kr / mån från kommunen. När samma person fyller 66, har han bott tre år i Sverige och har då som ålderspensionär rätt till äldreförsörjningsstöd på 7.333 kr / mån + bostadstillägg motsvarande i detta fall (eftersom han saknar andra inkomster) faktisk boendekostnad,vilket blir totalt 11.333 kr / mån från den statliga Pensionsmyndigheten.

    Det är rätt att staten tar över försörjningskostnaden från kommunen, men fullständigt obegripligt varför han får mer från staten än från kommunen, bara för att han har passerat en åldersgräns, när han inte under sitt yrkesverksamma liv har bidragit till finansieringen av det svenska pensionssystemet. Han är visserligen skyldig att redovisa utländsk pension till den svenska Pensionsmyndigheten, om han har en sådan. Men gör han det? Det gör han kanske, om han vet att Pensionsmyndigheten kan få information om den utländska pensionen på annat sätt. Men sker ett sådant informationsutbyte mellan Sverige och alla pensionsförvaltare i alla andra länder?

    Om inte kan han ju bo långa tider i hemlandet och där leva på sin pension i det landet och dessutom ha med sig ”fickpengar” till Sverige. Dessutom kan han ju ha använt delar av sitt privata pensionssparande, om han haft sådant, till att betala flyktingsmugglare och kommit helt ”utfattig” till Sverige, varigenom Pensionsmyndigheten indirekt har betalat flyktingsmugglarna. Alltså en klar vinst att leva som pensionär i Sverige jämfört med i hemlandet. Få länder torde ha en högre allmän pension än det svenska äldreförsörjningsstödet. Och dessutom har inte alla länder över huvud taget någon allmän pension. utan bara privat pensionssparande.

    På sin hemsida bemöter Pensionsmyndigheten, det man kallar ”myter” om äldreförsörjingsstödet, bl.a. att detta skulle vara högre än garamtipensionen, som man kan få om man bott 40 år i Sverige och har ingen eller låg pension från arbete. Samt att älderförsörjningsstöde skulle betalas av andra pensionärer,. genom det som de har betalat in till pensionssystemet. Bemötandena av ”myterna” är emellertid bara delvis sanna. Det är faktiskt möjligt att trixa med bostadstilläggen och andra ersättningar, så att en person med äldreförsörjningsstöd får mer än en person med garantipension. Att äldreförsörjningsstödet betalas direkt från staten och inte av pensionssystemet torde i sig vara riktigt, men vad säger att dessa pengar inte hade tillförts pensionssystemet om äldreförsörningsstädet inte hade funnits eller varit lägre (som socialnormen)?

    P. S. Garantipensionen till invandrare, som inte har bott 40 år i Sverige. minskas med 1 / 40 -del för varje år som fattas till 40 år.. Om en persons sammanlagda inkomster (redovisad utländsk pension, garantipension, privat pensionssparande i Sverige. m.m. understiger 7.333 kr får man mellanskillnaden som äldreförsörjningsstöd. Äldreförsörjningsstödet torde vara ett effektivt lockbete för äldre att komma till Sverige speciellt om närstående redan bor i Sverige och känner till ur det svenska bidragssystemet fungerar och kan utnyttjas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.