Pensionärsuppror i Vilhelmina?

 
Enligt förslag från alliansen höjs skatten med en krona i Vilhelmina. Vad innebär det för en vanlig pensionär också med hänsyn till regeringens politik? Jag har räknat på frågan utifrån en sammanställning som Instututet för Privatekonomi, Swedbank gjort.
 
Förutsättningarna:
1. Nästa år SÄNKS pensionerna för Sveriges pensionärer med en procent.
2. Viss sänkning sker av grundavdrag för pensionärer som ger viss sänkt skatt
3. Kommunalskatten höjs med en krona enligt förslag.
 
Så här blir det då:
 
 
(Swedbank har räknat med en lägre k-skatt än Vilhelmina 31,52 . Därför blir egentligen skillnaden aningen större än tabellen för Vilhelmina)
 
Slutsats:
Alla pensionärer får mindre kronor kvar i börsen att konsumera för. Till detta kommer pris och taxehöjningar mm. Till och med de med lägsta pensioner får det sämre.
 
En pensionär som har en pension på 11000 kr/månad får 2196 kr/år mindre att leva på. Upp till de som har en pension på 17000 kronor per månad får det 3036 kr/år mindra.
 
Glöm dessutom inte att en pensionär får betala högre skatt än en löntagare i Sverige! Det motsvarar under 4 år av borgerlig regering att fyra månadspensioner är borta!
 
Pensionärsorganisationerna har all anledning till uppror mot orättvisorna!
 
 
 
Källa: Institutet för provatekonomi – se bilagan.
 
 // P-O Moström
f.d. chefsekonom i Vindeln och Socialchef i Vilhelmina
numera pensionär

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. kenneth fjällstedt

    Ja det är på de svagaste som dessa högerpolitiker slår. Först så sänker man skatten för de mest välbärgade som sedan måste återtas från de som har det sämst. Vi har valt en regering som gynnar de som har kapitalet och missgynnar de som har det sämst. Vad har regeringen gjort under tre år? Man har sänkt skatter för de högavlönade, man har sänkt fastighetskatten för de som har höga fastighetsvärden.
    Skatteintäkterna för kommunerna miskar speciellt för glesbyggd där man har låg inkomst och många arbetslösa för man har ju flyttat på statliga jobb och privatiserat vilket gjort att glesbygden drabb

  2. Jan

    Stopp nu! Lever du i det blå eller Kennet? De flesta har det bättre, mera i börsen och förhållandevis låg arbetslöshet om man tänker på finanskrisen. Tror du på allvar att sossarna skulle göra allt frid och fröjd?! Det låter som det bara är efterblivna bidragstagare i vår kmommun! Ni nskämmer ut er! Allvarligty, försök göra något isstället för att bara skrika efter mera bidrag från Socialbidragsdempokraterna! Pensionärerna här det bättre nu är innan 2006 och det vet du om du ids kolla fakta! (S) som i slapp!

  3. Per-Ola Moström

    Svar till Jan (2009-11-20 09:20)
    Min genomgång visar att pensionärerna får det SÄMRE 2010. Skillnaden mellan de som arbetar och pensionärerna har ökat KRAFTIGT under högerregeringens tid!

    De borgerliga partierna klyver Sverige!

  4. Jan

    Läs vad jag skrev. Jämför pensionär 2005 och 2009, då har ni fått det bättre!

    Sossegnäll! Tänk att det enda ni vill är ha bidrag från dom som arbetar!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.