Myten om (1) jobbskatteavdragets effekter







 

Det finns idag forskning kring USA politik som är förebilden för regeringens jobbskatteavdrag. Sedan 2001 har den politiken drivits av Georg Bush. Enligt Center of Budget and Policy priorities finns idag fakta i frågan.

 

Hälften av det amerikanska budgetunderskottet beror på de sänkta skatterna enligt Congressional Budget Office. Skattesänkningarna har bara till 10% resulterat i ökade inkomster för staten. Teorierna om ”dynamiska effekter” på ekonomin faller totalt. Argumentet att skattesänkningar dramatiskt stimulera den ekonomiska tillväxten, vilket i sin tur ökar intäkterna med tillräckligt för att kompensera inkomstbortfallet från skattesänkningar. 

 

Skattesänkningarna i USA gav lägre sysselsättningseffekt än under perioden när man höjde skatterna!

 

 

Men när det amerikanska finansdepartementets personal simulerat de ekonomiska effekterna av en fördjupning presidentens skattesänkningar, fann man att, i bästa fall de skattesänkningar som skulle få blygsamma positiva effekter på ekonomin, dessa ekonomiska vinster skulle betala för högst 10 procent av skattesänkningar "total. (But when Treasury Department staff simulated the economic effects of extending the President’s tax cuts, they found that, at best, the tax cuts would have modest positive effects on the economy; these economic gains would pay for at most 10 percent of the tax cuts’ total cost.) 

 

Påståendet att skattesänkningar betalar sig  motsägs också av historien (se diagram ovan). År 1981 sänkte kongressen avsevärt marginellskattesatsernaa, medan 1990 och 1993 höjde kongressen marginalskatterna. Ekonomin växte på nästan samma takt under 1990-talet som under 1980-talet, men intäkterna växte ungefär dubbelt så snabbt under 1990-talet, när skatterna höjdes, på 1980-talet, då skattesatsen sänktes. Likaså Sedan 2001 skattesänkningar har ekonomin vuxit i ungefär samma takt som under motsvarande period 1990 konjunkturutvecklingen, men intäkterna har ökat betydligt långsammare. (http://www.cbpp.org/3-8-06tax.htm

 

 

Högerpolitiken är feltänkt!

Men empiriska data visar alltså att teorierna är ”jobbskatteavdrag” inte fungerar i realiteten annat än till ca 10 procent. Det betyder att Sveriges regering av de 100 miljarderna i skattesänkning endast med 10 miljarder bidragit till ökat tillväxt.

 

Snacka om att ”förstöra” statens ekonomi! Men att fylla fickorna hos de som har de högsta inkomsterna! Högern i Sverige gick i Bush fotspår – men det är dags att sätta betyg den 19/9!

 

Myten om effekterna om jobbskatteavdrag krossas när man studerar vad som hänt i USA! Det märkliga är att högerregeringen i Sverige byggt sin politik på ett sånt grundläggande feltänk!

 

Jag återkommer senare i frågan om myterna kring jobbskatteavdragets effekter.

P-O Moström, ekonom

Källa: http://www.cbpp.org/cms/index.cfm?fa=view&id=692

 I Googles översättning här

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Arbetare

    Jag har då fått mera kvar i min börs! Kan man verkligen jämföra USA och Sverige så där? Det är väl mycket andra saker som skiljer?

  2. Per-Ola Moström

    Svar till Arbetare (2010-01-09 17:06)
    Det är ju just med USA som alliansen hänvisat till att genomföra skattesänkningspolitiken. Och nu då effekterna mäts – ja då vill man inte veta av jämförelsen!

    För att du, Reinfeldt, Maud Olofsson och Borg fått mer i börsen så har ju inte det lett till jobb. Det har nog istället lett till ny dator, ny platt TV och andra importerade produkter.

    Jobben har nog skapats i kommunistiska Kina!

    Det är nog 90% av effekten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.