Intressanta kommentarer från USA

  

Jag har läste en intressant artikel om USA:s medelklass av professor Elisabeth Warren på Huffingtonpost.com. I korthet skriver hon:

 

”Idag är  en av fem amerikaner arbetslösa, undersysselsatta eller helt enkelt saknar arbete. En av nio familjer kan inte göra det minsta betalning på sina kreditkort. En av åtta har inteckningar i standard eller avskärmning. En av åtta amerikaner lever på matbiljetter. Mer än 120.000 familjer ansökan för konkurs varje månad. Den ekonomiska krisen har reducerat mer än $ 5 trillion från pensioner och besparingar och har lämnat familjernas ekonomi upp och ner och hotar att kasta ut tio miljoner villaägare på gatan.”

 Diagrammet visar orsaken till det amerikanska budgetunderskottet. Skattesänkningarna står för 48%. I Sverige står visst  skattesänkningarna för hela underskottet….

 

Sen läste jag några av de 5 354 kommentarerna från vanliga amerikaner. Har saxat ur några här:

  

Patroclus says ”Medelklassen drivs av myter och fantasier och inte verkar klara av att rösta i rationella egenintresse. USA är på snabb väg till att bli en bananrepublik med en fantastiskt rik klass och peons”.

 

samwjunkie says” Jag är så arg med sakernas tillstånd i detta land jag skulle spotta. Jag har levt mitt liv mycket ansvarsfullt. Jag är inte skyldig någonting på kreditkort, men ändå får jag det bara att gå ihop. Jag kan inte betala för mitt hus –  värdet är mindre än vad jag är skyldig. Det gör mig illamående att jag skulle behöva vara försenade för att dra nytta av någonting. WHAT? Hur är det logiskt? Medelklassen är besegrad, luft och dömd. Jag anser att det finns ingen som vill lyssnar och är på vår sida. Recessionen är inte över, den är bara i barndomsstadiet.”

 

boxman15 says: ”Reaganomics lett oss fram till detta och vi kommer inte komma ur detta tills lobbyister på något sätt förlorar makten i Washington. President Obama har fått många (men inte alla) av dem ut ur Vita huset, men att få lobbyister från kongressen är en helt annan fråga. Tills de är borta, kommer medelklassen att fortsätta att minska, sakta men säkert.”

 

Artemis34  says: "Förenta staterna, med några av Wall Streets största finansiella namn har rasat de senaste veckorna, rankas nu bara 40, precis bakom … mindre stater som Barbados, Estland och även Namibia i södra Afrika." Skillnaden är att Kanada reglerar kapitalismen. Det är en oreglerad kapitalism som urartar till elände för massorna vi har nu. Även Kanada har ekonomiskt följt Keynes mer medan USA har följt Milton Friedman mer. Förmodligen en hel del lektioner här. Reglera kapitalismen, ignorera Friedman ….”

 

McMurdo says: ” "Alltför många människor har spenderar pengar som de inte har förtjänat för att köpa saker de inte vill ha och för att imponera på folk de inte gillar." – Will Smith

 

SeanOcali  says: ” Vill du se ett Amerika utan medelklassen? Du kan just göra det nu! Kom till Los Angeles. Staden med livegna och aristokrater och några däremellan! Man måste vara snuskigt rik för att kunna äga egendom var som helst här. Staden är så stor och trafiken är så illa så att bo i förorterna är inte längre aktuellt. Så om din familj tjänar mindre än $ 150 000 per år, får du antingen hyr en lägenhet för $ 2.000 i månaden och aldrig kunna spara eller leva i ett område där galler för fönstren är obligatoriskt. Du får spendera 20 timmar i veckan på pendling eller arbeta i en annan stad. Det är dina alternativ.”

 

Som en kommentar till SeanOcali skriver: + Patroclus

Eller bara gå in i det amerikanska inlandet…. på vissa ställen är det redan tredje världen med många fattiga och inslag av fat cats. ”

  

En liten bild av USA i översättning!

Do you wan´t to lend them some money?

 

Länkttips till mer info om krisläget i USA:

här eller här eller här

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Jan

    Det är ju kul att du berättar allt dåligt du kan hitta i usa s ekonomi. Kanske du ska berätta lite om Kubas toppen ekonomi också! Jag menar då får vi se socialisternas våta dröm som tycks vara bättre än usa..

  2. Per-Ola Moström

    Svar till Jan (2010-01-13 17:47)
    Då ska jag göra det.

    Deras ekonomi är så dålig så den kan inte falla mer!

    En av orsakerna är USA:s olagliga barrikad!

    USA tillåter inte att ett land väljer sin egen väg.
    Sån är USA:s syn på ”demokrati”.

  3. Jan

    Haha!! Du drar dig mer och mera till extremvänsterns retorik! Jordens flesta problem beror opå usa. Säg mej. Terrorismen. Det är väl usa s fel den med, inte kan det ha med islam att göra iallafall.

  4. Per-Ola Moström

    Svar till Jan (2010-01-13 19:34)
    Jag håller på med en stor genomgång av USA:s ekonomi som jag redovisar på ”nätet”. Det gör jag för att det sprids felaktiga uppgifter om dess situation.

    Resultatet kommer att publiceras senare i mer sammanfattad form tillsammans med grunden för USA:s läget – nyliberalismen!

    Kring det har jag skrivit en del tidigare också. En del finns här: http://pom.framtid2030.se/#home

    Några ord om USA och terrorismen: De stödde den AKTIVT i Afghanistan med vapen och pengar för inte så länge sedan. En skamlig politik som förde talibanerna till makten i Landet!

    USA har ett stort ansvar där!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.