Seger i hemmapremiären

Sofia Jakobsson kan konsten att göra snygga och matchavgörande mål. Ifjol var det hon som avgjorde UIKs andra match i serien borta mot Kristianstad. Ikväll i hemmapremiären tillika match nummer två i årets serie klev hon fram igen och med sitt skott i vänstra krysset såg till att ordna tre viktiga poäng hemma mot Djurgården.

De 718 åskådarna fick se ett UIK som forserade på framåt i den första halvleken och skapade mängder med chanser utan att få utdelning.

– Den första halvleken från vår sida var riktigt bra, vi skapade många lägen och hade ett spelövertag. Djurgården krympte ytorna och gjorde det tight för oss, men jag tycker att vi borde redan efter de första 45 haft ett eller två mål med oss in i paus, vi hade många fina lägen, säger tränare Joakim Blomqvist som får medhåll av nya målvakten Caroline Jönsson.

– Vi spelar riktigt bra första 65 minuterna, sen tappar vi de sista 25 minuterna, men det var inget snack om saken segern var rättvis och vi är på gång, säger de tidigare landslagsmålvakten som efter en säsong borta i USA hittade till Umeå och UIK. (Hon pluggade visserligen redan på Universitet och var bosatt sedan tidigare i Umeå)

Avgörandet kom i den andra halvleken efter att Emelie Konradsson hittat fram till Sofia Jakobsson som lät vänstern tala och fick på ett skott som gick i en båge över Djurgårdsmålvakten, isländska, Gudbjörg Gunnarsdottir. Men efter det målet i den 55:e minuten var det blev det lite slarv från UIKs del.

– Fram tills 1-0 såg det bra ut men efter målet då de öppnade upp mer ytor var det som att vi stressade och slarvade. Istället för att gå framåt med tålamod skulle vi fram snabb och fort och där kunde vi egentligen avgjort om vi hade haft mer tålamod och skärpa.

– Djurgården fick också en möjlighet på en fast situation men vi klarade av den och ska ta med spelet plus att vi i det defensiva arbetet inte släpper till dem så mycket, de hade en chans på en fast situation, säger Joakim Blomqvist.

– Vi spelar betydligt bättre ikväll jämför med matchen nere i Göteborg mot Jitex. Sen försöker vi spela som vi har sakt inna och vi hanterar frustationen över att vi inte kommer till avslut och lägen på ett bra sätt. Vi forsätter och maler på framåt, det var ett stort steg framåt i spelet helt enkelt, tycker Caroline Jönsson.

"Väldigt viktig seger"

– Skönt att ta med oss en viktig seger, nu väntar vila i två dagar innan vi kör en lättare dagen innan matchen träning, säger Jocke som vill berömma båda innermittfältarna Rita Chikwelu och Emma Åberg Zingmark.

Just Caroline Jönsson tycker att det är riktigt kul att få vara med och bygga upp något nytt i Umeå IK.

– Vi håller på och bygger upp något nytt och roligt och just det med att fokusera på fotbollsspelaren men även människan gillar jag att man gör. Den mentala anspekten är också viktig.

– Fotbollsmässigt har vi blandat och gett men med tanke på hur många spelare vi har tappat och massa annat som det har stått i media där folk har tyckte till är det roligt när vi kan prestera såpass bra fotboll som vi gör de första 65 minuterna mot Djurgården ikväll, säger Caroline Jönsson.

– Det är roligt och utvecklande för många spelare.

Nu väntar Lyon på söndag i returen i Champions League semifinalerna. En match man bara inte kan missa. Klockan 12:00 är det avspark på Gammlia.

En mycket viktig seger inför fortsättningen med Champions League returen och hemmamatch närmast igen mot Linköping, ett lag som man har revansch att utkräva på efter de senaste förlusterna mot dem i cup samt seriespel.

Sen om inget annat var det mycket viktigt att Sofia Jakobsson fick göra mål i allsvenskan igen och få plus på sitt självförtroendekonto. Det gör att man kanske inte tvekar nästa gång nästa målchans/läge dyker upp utan tar med sig det positiva "jag kan" till möjligheten.

Vidare gjorde Frida Östberg sin 242 allsvenska match och Caroline Jönsson 224. Jubileum snart för de båda 77:orna.

Ifjol hemmapremiär mot Örebro redan den 25:e mars inför 512 stjälar förbyttes mot 14 april i år och 718 en ökning med 40.23 procent.

Vi noterar också att AIK har lika svårt att hitta innanför målramen som herrarna har. Ett mål och sex insläppta på de två inledande matcherna. Herrarna har samma facit men har spelat fyra matcher mer, dock har man två poäng efter två oavgjorda.

Josefine Öqvist och Jessy Sharro har varningar i Linköping som efter två matcher, Göteborg hemma, 1-0 och AIK borta, 2-0, inte har släppt in något mål på de inledande 180 minuterna. Kommer den nollan att spräckas söndag den 25:e april i Umeå?

Bloggen är tillbaka.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.