Tillbaka till 1996

Bloggen tar er tillbaka till 1996, året då Paul Gascoigne låg på toppen av sin karriär med fotbolls EM på hemmaplan i England, samma år som Piteågruppen Popsicle låg på hitlistorna med låten "Not Forever". Men det var också året då Umeå IK debuterade i allsvenskan och åkte ur tillsammans med Tyresö och IFK Lidingö, Elin Flyborgs moderklubb förövrigt.

Brittiska Oasis var också på tapeten med låtar som Wonderwall och Don´t Lock Back In Anger. Degerfors och Umeå FC spelade i herrallsvenskan och trots en riktigt bra säsong av UFC åkte man ur efter kval mot Ljungskile.

14 år sedan och nu står vi här 2010 med troligtvis ett lika ungt och talangfullt lag som har påbörjat sin resa, en resa som laget 1996 gjorde och som efter mellanår i division 1 kom tillbaka till allsvenskan 1998 och resten är historia nu.

Det finns många sätt att kommentera och få kommentarer från en match och bloggen valde att inledda med den här historiska tillbakablick. Alltid något för att få perspektiv på det hela och situationen där Umeå IK har inlett den allsvenska säsong med fyra poäng på fyra matcher, det är inte något fiasko ty idrotten är sådan och marginalerna är små.

Som Oasis skulle sjungit det;  But don’t look back in anger.

Matchen mot Kristianstad var det ja.

– Det här var en viktig läropeng vi får ta med oss, vi hade pratat om det innan matchen och det vi hade snackat om gick emot oss redan i början. Jag var orolig för det, vi kom trots allt från en match i Champions League och jag var orolig för att vi inte skulle kunna fokusera om; vi försökte med allt för att göra dem förberedda men vi var inte med i inledningen av matchen och då gav vi bort 2-0. Uppförsbacken blev för lång, säger Joakim Blomqvist.

– Visst vi började jobba oss in i matchen fem-tio minuter in i första halvleken men då var det försent, då hade matchen redan kommit igång, säger Joakim Blomqvist och fortsätter;

– Hade vi varit med i början och inte släppt in de två målen även om det var en svår bortamatch kunde den ha slutat som ifjol när Sofia Jakobsson gjorde 1-0 i slutet. Vi var stundtals bättre men vi fick den här tuffa uppförsbacken med 2-0 underläge.

Men fotbollen och idrotten är som sagt sådan; marginaler hit och dit, en sekund för snabbt en sekund för sakta och det kan straffa sig.


– Man lär sig genom åren då man har varit med om det tidigare att fokusera om och bara gå ut och ge järnet, säger Jocke.
– Det är alltid hårt men man kan inte tro att det ska av sig självt.

Inte nog med att Kristianstad gjorde två mål i inledningen av matchen (Antonia Göransson och Susanne Moberg) i den andra halvlekens 59:e minut blev dessutom försvararen Emma Berglund utvisad efter att fått sitt andra gula kort.

Domaren pekade på straffpunkten när hon visade ut Berglund från planen. Som det isländska askmolnet stoppade flygtrafiken satte Margret Lara Vidarsdottir straffen bakom Caroline Jönsson och såg till att redan där gjuta fast tre poäng till hemmalaget.

– Det var ytterst tveksamt dömt, det var axel mot axel som jag såg det, säger Joakim Blomqvist som inte låter sig bli nedslagen av det här;

– Man vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Det gäller bara för oss att lära oss något och gå vidare och försöka se till att det inte händer igen, säger Jocke och vi kommer in på "Det är hur man tar en förlust som gör en till vinnare" (undertecknads ord)

– Det ligger mycket i det, man lär sig något och inte bara deppar ihop efter nederlag. Det ska nog bli något bra av det här till slut.

Sofia Jakobsson nätade till sist i matchen men då hade Kristianstad redan gjort tre mål.

Närmast väntar en fullsmäckat spelschema med cupmatch mot Piteå på onsdag, seriematch mot Sunnanå på söndag, Örebro borta näst kommande onsdag och Göteborg lördagen efter Örebro. Ni ser ett spännande program som förhoppningvis ger lite poäng och andning i tabellen.

Det är som Markus Krungegård skulle ha skrivit och förklarat nederlaget och inledningen på serien;
 

Jag skulle springa efter men trampa snett
Ibland gör man fel, Ibland gör man rätt
Hon skrek ”stanna bilen kom igen bestäm dig”
Så jag stängde dörren och tänkte sen
Och när jag tänker efter såhär långt efter
Så kan jag se hur fel det blev

Ibland gör man rätt, Ibland gör man fel, lev med det
Ibland gör man rätt, Ibland gör man fel, lev med det

Det är inte hur man har det
Det är hur man tar det
Och när man längtar tar saker tid
Det är nåt mellan oss, mellan oss och världen
För långsamt, för snabbt men aldrig i takt
Vi vill ju bara andas
Sova och andas omvartannat inget mer

Till matchen mot Sunnanå är Emma Berglund avstängd och det öppnar upp för Emma Kullberg som fick komma in i slutet istället för kaptenen Anna Paulson. En talangfull försvarare som jag är helt övertygad om kommer att gå in och göra borta sig. Hon spelade senast när Påla var borta emot Djurgården.

På tal om mästarlag som har det tufft förlorade AIK på herrsidan med 2-1 hemma mot Djurgården och man har inlett säsongen med sex poäng på tio matcher, en vinst, två oavgjorda och sex förluster gör laget till nästjumbo. Marginalen mellan framgång och misslyckade är så liten.