Efter regn kommer solsken

Med värvningar av Carola Söberg, Johanna Frisk, Karin Lissel, Elin Ekblom Bak, Kirsten Van De Ven gick snacket på upptackstträffen om förortslaget Tyresö som en pigg och frisk nykomling som skulle göra livet surt för de mer etablerade lagen i serien. Det är också något som man har kommit och gjort, Djurgården borta 2-0 i premiären, 2009 års mästarlag Linköping 2-0 också den på bortaplan.

Men som vi alla känner till spelas även fotboll på hemmaplan och där har Tyresö för undantaget Örebromatchen som spelades på Hammarbys plan (blev visserligen förlust då också) inte fått ut det resultatmässigt som på bortaplan. Innan helgens drabbning mot UIK var facit två oavgjorda två förluster och en målkvoten 2-7. Inga direkt smickrande siffror. Åt andra sidan ska vi väga in i målkvoten att man förlorade stort mot Göteborg med 4-0.

Efter cupmatchen hemma mot Sunnanå i onsdags var tränaren Joakim Blomqvist mycket nöjd med lagets insats. Det känns som att länsrivalen Sunnanå passar UIK för tillfället för på två matcher har det varit spel mot ett mål och som det har gett utdelning, 6-1 och 5-0 säger det mesta.

– Det verkar som mötena mot oss har kommit i fel tidpunkt för dem och rätt för oss själva. Vi har gjort två riktigt bra matcher mot dem och kanske de två bästa för säsongen mot Sunnanå, berättar Joakim Blomqvist och fortsätter;

– Det kanske beror dels på att dom kanske passar oss och sen att vi har varit i den fasen vi har varit i vid olika tilfällen när vi har mött dem.

– Som sagt var vi rejält besvikna efter matchen mot AIK, spelarna kändes sig själva missnöjda med framförallt inställningen som vi hade haft och vi hade kanske för mycket fokus på att det skulle fungera framåt i offensiven och när det inte fungerade blev vi frusterade.

– Då hade vi inte hellre kämpaglöden kvar tillbaka och de fick ett mål, då blev vi mer frusterade och kunde inte riktigt samla oss som ett lag. Det var en mycket tung upplevelse efter matchen att det kändes så.

Men till matchen mot Sunnanå pratade man ut om den känslan och alla beslöt sig för att man skulle gå ut och ge allt och där fokus hamnade på att ta jobbet och fortsätta jobba med de bitarna i spelet som hade utvecklats senaste tiden. Dessutom fick anfallaren Sofia Jakobsson göra två mål, bra för hennes självförtroende.

Med 5-0 segern i bagaget när UIK skutan antog färd mot kust i öster och Tyresö på bortaplan kan man säga att självförtroendet var på topp, dessutom var Rita Chikwelu tillbaka från landslagsuppdrag med Nigeria. Ett landslagsuppdrag som gav 2-1 seger mot Elfensbenskusten.

– Skönt att ha henne tillbaka, tyckte Joakim Blomqvist när vi pratades vid efter Sunnanåmatchen då hade hon kommit tillbaka dagen efter cupmatchen och kom att spela en viktig roll i matchen österut.

– Det är viktigt att vi har fokus och går in med samma inställning och gör jobbet som mot Sunnanå. Vi har goda chanser att lycka med det tycker jag.

Visserligen såg tidigare Djurgårdaren, AIKaren Elin Ekblom Bak till att Kirsten van de Ven  kunde näta för femte gången den här säsongen redan efter två minuter men den här matchen kom att bli UIKs allt eftersom.

Kvitteringen lät inte vänta på sig och i den andra halvleken kunde kvitteraren Rita Chikwelu kvitterade ut en 2-1 biljett och sitt andra mål som kom att avgöra matchen när klockan hade hunnit att ticka upp mot minut 80.

Glädjen gick det inte att ta fel på efter två snygga mål av Nigeranskan som går från klarhet till klarhet. Det första var en snygg prestation där bollen spelades runt på offensiv planhalva och där Rita Chikwelu bröt igenom straffområdet, gjorde några spelare och tryckte in bollen.

Andra målet och det matchavgörandet kom efter en omställning där hon klev över plan halvan och såg att Carola Söberg var långt ute och skickade iväg en projektil som gav 2-1 och tre poäng.

– Vi hade pratat om det i halvtid och Rita passade på att utnjytta det, det var härligt, säger tränaren Joakim Blomqvist.

# Hur var matchen tycker du?

–  Det var en riktigt bra match från våran sidan, däremot i vana trogen släppte vi till ett billigt mål ibörjan. Något som vi inte får se till att det får hända, det kändes riktigt tungt eftersom vi har gjort det förut och det har blivit debakel, säger Joakim Blomqvist och fortsätter;

– Nu reste vi oss snabbt tycker jag och får kvitteringen tidigt vilket var viktigt, vi kunde slappna av mer då. Sen har vi fyra-fem frilägen, inte rena med väldig många bra chanser skapade vi där vi kunde sätta två.

# Med tanke på tidigare matcher när UIK har gett bort mål och inte ha kunnat komma tillbaka från det måste det kännas härligt efter den här insatsen?

– Det är en mycket härlig känsla med tanke på vad som har hänt emot Kristianstad och AIK där vi har fått mål emot oss tidigt och att vi verkligen kunde vända denna gången och ta med oss tre poäng hem till Umeå, säger Joakim Blomqvist som öste beröm över laget men där av naturliga stjäl tvåmålsskytten Rita Chikwelu fick mest.

– Hon förtjänar extra beröm efter sin stora arbetsinsats och de två målen.

Närmast väntar ännu en resa österut (på onsdag) och slutstationen är Hammarby IP på södern i Stockholm. Ett Hammarby som inlett serien knackigt och återfinns sist i serien på tre inspelade poäng.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.