Invandring ger klirr i kassan för kommunen

En nyligen gjord utredning hos Sandvikens kommun visar på att invandringen bidrar med 511 miljoner kronor årligen.

Revisionsbolaget PWC har på uppdrag av kommunen gjort en utredning för att ta reda på kostnaderna och vinsterna med invandringen i Sandviken skriver Arbetarbladet på sin hemsida.

Totalt bor det drygt 4 000 utrikesfödda i kommunen. 59 procent i arbetsför ålder har ett jobb. Medianlönen ligger på 25 000 kronor i månaden.

Tillsammans motsvarar värdet på deras arbete 540 miljoner kronor per år. Värdet på arbetet, konsumtionen och hyresintäkter uppgår till 621 miljoner kronor per år. Kostnaden för bostäder, försörjningstöd och lönekostnader i verksamheterna motsvarar 110 miljoner kronor.

Kommunens överskott blir därför 511 miljoner.

”Även om huvudanledningen till flyktingmottagningen har rent humanitära skäl så är det positivt att invandringen också samhällsekonomiskt är en tillgång för oss i Sandviken, säger Leif Jansson, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och trafikförvaltningen till Arbetarbladet.

Rapporten från PWC visar också att nyanländ familjer som är utan jobb också bidrar med pengar till kommunen.

En familj med två arbetslösa och två små barn motsvarar 621 000 kronor i bidrag från staten och kostnadsutjämningen. Även när kostnader för skola och SFI räknats bort blir det 370 000 kronor kvar. Sandvikens kommun kompenseras bara med kostnadsutjämningen om de har fler invandrare än snittet. Om kommunen har färre än snittet är de med och finansierar mottagandet i andra kommuner.

 

 

4 kommentarer

  1. Gunilla

    Och varför är det större stöd bland lågutbildade? Kanske för att vi inte har så välbetalda jobb och därmed tvingas bo och leva i områden med många invandrare med all den problematik det medför. Vi ”svennar” utsätts dagligen för trakasserier och hot och ett stort förakt från människor framför allt av de med arabisk bakgrund, vi är inte värda ett dugg för dem. Men sådant skrivs inget om, skrivs aldrig om den rasism vi svenskar utsätts för av våra ”nysvenskar”.

  2. LenaAnsersson

    Från 1 juli 2013 så använder kommunerna dessutom arbetsföra med försörjningsstöd, vilket ofta är invandrare, som oavlönad arbetskraft som tvingas arbeta heltid och tjäna ihop betydligt mer pengar till kommunerna än vad deras eget försörjningsstöd kostar efterom avtalsenlig lön motsvarande deras heltidsarbete är betydligt högre än försörjningsstödet! Försörjningsstödstagare är idag alltså inte en utgift utan en lönsam inkomstkälla för kommunerna!

  3. Fredrik

    Det har korrigerats vilket bl.a Medierna i P1 kommenterat.
    Det innebär att Sandvikens kommuns intäkter enbart uppgår till 85,6 miljoner. Mot det ska ställas en kostnad på 110 miljoner enligt rapporten. Det vill säga ett underskott på 23,2 miljoner för kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.