Sanningsresan

Inte för att skapa dålig stämning men…

OCH, med risk för att låta politisk…

Varje gång någon hänvisar till Svenskt Näringsliv uppstår ett plötsligtkommande behov att folkbilda.

När vi hade digital Workshop kring landsbygdsutveckling och framtidsspaning inför en eventuell framtida ny Leaderansökan, med start 2023, tyckte en av de näringslivsansvariga i en av kommunerna att företrädare för ’sådana som mig’, såsom Svenskt Näringsliv borde ha varit med under mötet.

Nu fanns där och då ingen möjlighet att gå in djupare på det problematiska i hens uttalande men när jag ånyo läser antaganden om att Svenskt Näringsliv och dess undersökningar av företagsklimat och företagstyck om kommuners företagsklimat skulle vara representativ eller företräda alla företagare i en kommun uppkommer skrivklåda.

Jag läste ett uttalande i Västerbottningen ( politisk beteckning – Centerpartistisk) att en av cheferna i Nordmalings kommun uttalat att man har som policy att svara på de enkäter som kommer från myndigheter och att undersökningar ska ha en bra koppling till kommunens arbete inom området.

Svenskt Näringslivs undersökning kommer aldrig att vara representativ för kommuners företagare. Ja om det inte är ett selektivt urval företagare man vill fråga naturligtvis. På universitetet hade man sagt att undersökningen inte har bäring när det gäller validitet och reliabilitet.

https://www.vk.se/2021-05-25/rapport-kommunen-med-vasterbottens-basta-foretagsklimat

” Här en lång beskrivning som kan vara en förklaring till att … inte fått enkäten.

Adresserna till de som får utskicket tas från SCB av företaget Demoskop. Demoskop är de som skickar ut enkäten.

Antal företag med minst en anställd kommer från SCB:s Företagsregister och visar antal arbetsställen tillhörande aktiva företag med minst en anställd (årtal). Med aktiva företag menas samtliga juridiska och fysiska personer som är registrerade för moms, F-skatt eller som arbetsgivare.

Vilka ingår i undersökningen?

👉 Populationen utgörs av samtliga privata företag med huvudkontor i kommunen, förutsatt att de har en omsättning på minst 300 000 kronor (i de kommuner som får 400 enkäter eller mer är omsättningskravet 500 000 kronor).

👉 Från populationen dras ett slumpmässigt urval stratifierat utifrån storleksgrupperna 0, 1-4, 5-9, 10-25, 26-200 och 201+.

👉 I första hand skickas enkäterna till Svenskt Näringslivs medlemsföretag och i andra hand till företag som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

👉 Vanligt är att ungefär två tredjedelar av urvalet består av medlemsföretag och en tredjedel av företag som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv. Arbetsställen med huvudkontor i en annan kommun ingår också i populationen förutsatt att de har minst 25 anställda.

👉För urvalsgrupperna enmansföretag och arbetsställen har vi satt ett tak på att de maximalt var för sig får utgöra 10 procent av det totala urvalet, förutsatt att inte företagsstrukturen kräver fler för att uppnå urvalet.

Svarsfrekvensen är framräknad utifrån nettourvalet, dvs. borträknat för till exempel nedlagda företag och företag utan verksamhet i kommunen.

Med vänlig hälsning,

Regionchef Västerbotten “ ( enkät 2018 )

Avgifter Föreningen Svenskt Näringsliv 2021:

Lägsta avgift 428 kr

Avgift för enskilda företag samt företag som ingår i koncern med max 249 anställda: 0,077% av lönesumman minskad med ett grundavdrag på 500 000 kr

Avgift för enskilda företag samt företag som ingår i koncern med fler än 249 anställda: 0,060% av lönesumman + rörelseresultat (rörelseresultatet begränsas till belopp motsvarande lönesumman)

Endast positiva rörelseresultat medräknas

Avgiften fördelas på Föreningen Svenskt Näringsliv och Svenskt Näringsliv Service

https://lnkd.in/d-uFWzj

Så, nu ser jag fram emot att kommentarfältet upplyser oss om vilka företag i kommunen som är medlemmar i Svenskt Näringsliv och deltar i deras undersökning.

Kommande blogg: Annas berättelse

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.