Örnnäste

Av , , 3 kommentarer 25

I går tog Ulf, Bodil och jag en promenad upp till Örnbo och Örnnäste. Vi skulle kolla hur leden till Örnnäste var och vad vi kunde se så var den bra, på vissa ställen går den nära branten men har man småbarn med sig så  håller man nog koll på dem. Lite svårt att veta nu var man ska upp till leden men det är beställt en skylt som, hoppas vi, snart kommer. Annars ser man en stolpe (där skylten ska sitta) och där går man upp. Leden är cirka 900 meter. Efter leden får man se många variationer av tallar :) krokiga som bara den. Naturen är vidunderlig! En härlig utsikt är det när man kommer upp.

DSCN8670

DSCN8669

DSCN8676

DSCN8681

DSCN8678

DSCN8684

Vi avslutade vår vandring där uppe med fika nere vid Örnbo. Vilket fantastiskt ställe detta är!

DSCN8685

 

3 kommentarer

Fin utflykt

Av , , 3 kommentarer 25
I går tog vi en promenad upp till Hällbacklia för att Lennart ville kolla saltstenen han satt upp där. Solen var varm men det blåste kallt när den försvann bakom molnen. Så länge man går håller man sig ju värmen men då vi satt och fikade blev det kallt.

 

                                                                Fin utsikt därifrån

DSCN8650

DSCN8649

                                 Här sitter Lennart och drömmer om kommande Älgjakt

DSCN8644

DSCN8648

DSCN8645

3 kommentarer

Samiska veckan i Ammarnäs

Av , , Bli först att kommentera 19

Den Samiska veckan i Ammarnäs inleds Måndag 11 juni klockan arton med Kvällscafé på Samegården. Hela veckan är fylld av aktiviteter.

Under tisdagen kommer det att visas tre filmer, också detta på Samegården. MAJ-DORIS, SAMEBLOD samt barn- och ungdomsfilmen CLOUDBOY.

Onsdag blir det föreläsningar av Johannes Markinen och Marja Skum. Först ut är Johannes som kommer att föreläsa om renbeteskonventionen och de tvångsförflyttningar av samer från Karesuando söderut, bland annat till Västerbotten. Marja kommer att berätta om när Inggá Biette selade körrenarna och flyttade söderut – en jojk berättar.

På biblioteket samma dag mellan klockan 17 och 19 blir det pyssel och lek med Pluppdockan och hans djur. Fokus på samiska böcker.

Disco blir det i skolan på kvällen för barnen.

I Samegården på Torsdag talar Elin Anna Labba om att dokumentera berättelser och traditionell kunskap utifrån sitt bokprojekt om tvångsförflyttningar. Sedan blir det ett kort samtal mellan henne och Marja Skum om det ämnet.

Det blir också en rundvandring på Lapplatsen.

Fredag är det Gun M Utsis tur. Hon kommer att informera om Aktene prosjektet som är ett interregprojekt om samisk slöjd, matkultur, byggnationer, samisk bosättningshistoria i ett 100 års perspektiv och språk.

Efter det så kan den som vill berätta om sina skolminnen, Ellacarin Blind har varit medredaktör till antologin ”När jag var åtta lämnade jag mitt hem och har ännu inte kommit tillbaka”. I antologin är det ett antal samer som berättar om sina skolminnen.

Klockan arton samma kväll är det Gudstjänst i Gillesnuole.

lördag Brännbollscup vid skolan och Söndag Högmässa i kyrkan klockan 11 och sedan Lassotävling vid Församlingshemmet.

 

Ni kan läsa om vad som övrigt händer på kommunens hemsida sorsele.se och på Sameföreningens hemsida.

 

Bli först att kommentera

Handikappanpassad tjärn

Av , , 8 kommentarer 24

Akkastjärn eller Yngvestjärn, vad man nu ska kalla den, håller Ammarnäs FVO på att göra handikappvänlig.

DSCN8643

Det ska byggas en ramp runt hela tjärn och den rampen är så bred att en rullstol ryms, två jättefina bryggor ska läggas ut, en på samma sida som vägen och en på udden på andra sidan.

DSCN8638

Tänk då allt är färdigt, kanske inte förrän i slutet av sommaren, då ska jag ta med en picknickkorg, gå runt tjärn och sedan välja någon av bryggorna där jag kan sätta mig ner och njuta av det fina och äta av det goda som kommer att finnas i min korg.

Är det någon som vill följa med mig?

                     En Brushane fick jag också med på bild när jag besökte byggherrarna!

DSCN8641

8 kommentarer

Näsberget

Av , , 2 kommentarer 19

I går eftermiddag tog jag en promenad upp till toppen av slalombacken. Gick tungt i början men sedan kom jag in i en jämn lunk och helt plötsligt var jag där uppe. Det är ju en helt underbar utsikt därifrån.

Här kommer några bilder

DSCN8617

DSCN8627

DSCN8634

DSCN8633

DSCN8632

DSCN8636

 

2 kommentarer

Harvnings haveri

Av , , 1 kommentar 18

Idag skulle Potatisbacken harvas men tyvärr så hanns inte hela backen förrän winschen gick sönder! Det ska beställas en ny för dom som kan och är duktig på motorer säger att det är så stort fel och mycket att reparera så det skulle nog vara lika dyrt som att köpa en ny. Det har redan börjat ringas runt till föreningarna i byn om sponsring till en ny, för en harvning av backen är ju ett måste. Skulle det vara någon privatperson som också vill vara med och sponsra så går det också bra, bidrag stora som små tas tacksamt emot!

DSCN8608

DSCN8606

Hembygdsföreningen bjöd som vanligt på kaffe och smörgås och kaffepannan sköttes av Ingemar, det var trevlig samvaro vid lägret.

DSCN8611

 

Utsikten från backen är helt underbar!

DSCN8604

DSCN8599

1 kommentar

Helt fantastiskt!

Av , , Bli först att kommentera 23

Vad det är roligt när man ser så många som år efter år ställer upp frivilligt och hjälper till att plocka skräp efter vägarna i byn! I kväll var vi ett 30-tal som hjälptes åt, både barn och vuxna var med.

DSCN8587

Nu ska jag också säga att för varje år så blir det mindre och mindre skräp att plocka, människorna har alltså blivit mer duktig på att inte skräpa ner. Jag och Lennart hade sträckan från Karsbäcken och ner till Fjällvilt och vi fick inte just något mer än botten i en sopsäck samt några orange plogkäppar som låg sönderkörda.

Efter städningen så bjöd Ammarnäs Hembygdsförening på kaffe och smörgåsar med grillad korv, saft till barnen. Johan Sjöström, ordförande i föreningen skötte om grillningen och kaffekokningen.

DSCN8592

DSCN8588

En del var så ivriga att hjälpa att dom till och med hade tagit med sig sitt ”fredagsmys” för att kunna vara med längre :)

DSCN8590

 

 

 

Bli först att kommentera

Vedarbete i Aitelnas

Av , , Bli först att kommentera 16

På tisdag eftermiddag åkte vi upp till Aitelnas i fint väder fast det blåste kalla vindar. Möttes av en äcklig syn då vi kom fram! Fåglar som skitit stora blaffer på altan, inte bara på ett ställe utan dessa fåglar måste ha haft stort problem med diarré……usch! Försökte spola med vatten och borsta med piassavakvasten så att det mesta for bort i alla fall. Nåväl, meningen var att vi skulle grilla korv ute men genom att det blåste kallt så grillade vi våran korv inne i öppna spisen istället. Sedan blev det inte så mycket mera gjort den kvällen.

DSCN8563

Onsdag var det lika fint men blåsigt. Gjorde upp eld i vattenvärmaren så vi skulle ha varmvatten till både skurning av altan och bastubad. Började med vedkapning och klyvning, höll på till senare på eftermiddagen. Skurade bort det mesta av den äckliga fågelskiten. Åt en enkel middag och sedan blev det bastu med tvättning ute. Jag kan tala om att vi somnade gott den kvällen.

DSCN8565

Torsdagen bjöd oss på ett riktigt härligt väder, nu blåste det inte kalla vindar utan det var varmt ute! Nu behövdes varken jacka eller mössa. Fortsatte med veden tills vi inte rymde mera på underlaget vi hade, så ungefär hälften är kvar där uppe vid sommarlagårn okapat. Skurade altan en gång till och sedan packade vi ihop, diskade och städade innan vi åkte hem.

DSCN8562

DSCN8577

Tänk att i alla lador här är det skrivet, som en dagbok!

DSCN8568

DSCN8570  DSCN8574

”Vi är här i ladun och kast in hö den 14/8-64″ Kristina(Tjomma), Kinna och Eva.  ”Nu komme Stellan ve båten”

DSCN8572  DSCN8569

”Körde hö den 29/4 -36″ Set                                              ”Det regnar idag den 7/8-53″ Sture

Vi hade 2 härliga dagar i Aitelnas och det kommer säkert flera! Ikväll blir det städning av byn och fika nere på Hembygdsgården efteråt.

 

Bli först att kommentera

Kvällsbilder från Ammarnäs

Av , , 5 kommentarer 22

Vilken härlig kväll det var ikväll, vi körde först upp till Tjulträsk sedan till Hembygdsgården, Vindelåforsen och så tog vi en promenad upp till Potatisbacken.

Här kommer lite kvällsbilder

DSCN8526

Karsbäcken

DSCN8530

Nere vid Hembygdsgården

DSCN8531

DSCN8538

DSCN8537

DSCN8536

DSCN8533

DSCN8541

DSCN8542

DSCN8543

DSCN8546

 

5 kommentarer

Fortsättning på vår resa

Av , , Bli först att kommentera 18

Dag 5:

Gick en promenad genom Nora stad. En jättefin sommarstad med gamla trähus och kullerstensgator. Var med Mats och Lillemor och tittade på Pershyttan som är ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid. Där har människor brutit malm och tillverkat järn från 1300-talet och fram till modern tid.

På eftermiddagen drog vi vidare med husbilen till campingen i Hanatorpsviken, Örby som inte ligger långt från Borås. Vi hälsade  på en faster till Lennart, dom bor jättefint vid vattnet.

DSCN8445   DSCN8444

Dag 6: Följde vi med Gertrud och Sven till ett ställe som heter Hyltenäs kulle. Där har det en gång stått ett magnifikt jaktslott som uppfördes av en förmögen köpman vid namn Georg Seaton från Göteborg. Inte mindre än 125 rum innehöll slottet. Det uppfördes vid tiden före första världskriget men tyvärr brann det ner i december 1923.Fotade av en bild av slottet och sedan grunden där det en gång stod.

DSCN8454    DSCN8456

 

En bädd av Vitsippor

DSCN8449

 

Var sedan och hälsade på en kusin till Lennart och hans fru, där åt vi Räksmörgåstårta och sedan tillbaks till campingen.

Dag: 7-8: Åkte till Ullared som låg bara 4,6 mil från Örby. Parkerade på en ställplats för husbilar utan el men ett fräscht servicehus med duschar, toaletter och kök. Där var vi två dagar, besökte naturligtvis varuhuset Ullared båda dagarna, torsdag gick bra men fredag var det hemskt mycket folk. Det bästa den dagen var att vi stötte ihop med våra vänner Erik och Clary från Storuman, sonen Petrus var också med. Vi satt länge med dom i Sportbaren innan vi tog en sista sväng i varuhuset och sedan tillbaks till campingen.

Dag 9: Åker till Åsa utanför Göteborg för att hälsa på ´Gottner och Maritha, Gottner är farbror till Lennart. Kanonväder även den här dagen så vi sitter ute hela eftermiddagen. En granne till dom kom förbi med Havskräftor som vi smaskade och åt. Ulla och Clas kom också dit och vi bjudna på en jättegod Laxgratäng med pressad potatis.

DSCN8459 20180512_162118 DSCN8463

Dag 10: Sover länge. Äter frukost inne hos Gottner och Maritha sedan åker vi till Kungsbacka där vi köper nya vindrutetorkare till bilen. Går sedan en skön strandpromenad i Åsa och tittar på alla som ligger på stenhällarna och solar, badar gör dom också. Det är nästan så att man tror man är utomlands. Ikväll till middag hade Gottner lagat Sjötunga Walewski som var ljuvligt god!

20180513_185723 20180513_190017 IMG_20180513_172732_111

Dag 11: Tackar för oss hos Gottner och Maritha i Åsa och åker vidare till Orust. Kör förbi Ulla och Clas i Kullavik och dricker kaffe. Samma härliga sommarväder, är framme hos Fritz (en kusin till Lennart) vid 15-tiden. Han är inte hemma från jobbet ännu men vi sitter ute i solen och mår gott. Så kommer han hem och vi sitter länge och pratar innan vi går upp till grillplatsen och grillar korv och hamburgare. Mikael (brukar vara här med kompisar och fiska) och hans familj kommer också och vi sitter ute länge och väl tills det är dags för sängen. En härlig kväll.

Dag 12-13: Åker från Orust vid 10-tiden och kör tills det är cirka tre mil kvar till Mora, där hittar vi en fin plats i skogen vid ett gammalt brofäste vid Vanån. Lika fint och varmt idag. Äter middag och lyssnar på radio. Morgonen därpå åker vi vidare, stannar i Mora och handlar lite, 25 grader och sol. Kör vidare mot Svenstavik och någonstans där emellan så slår vädret om, det börjar blåsa ordentligt och temperaturen ändras till endast 10 grader! Fortsätter till en mil norr om Strömsund, där hittar vi en fin plats invid E45. Parkerar och gör iordning grillen för middag och när Lennart börjar grilla börjar det också att regna lite men det var snabbt övergående. Äter och sedan spelar vi 500 innan vi går i säng.

Dag 14: Nu är vi ju nästan hemma. Stannar i Dorotea och hälsar på en faster åt Lennart som tyvärr ligger på sjukhuset men hon blir glad över vårat besök. Nästa stopp blir Bergmans Fisk där vi handlar och äter lunch. Blir en skogshuggarpizza till Lennart och Raggmunkar med stekt fläsk till mig. Jättegott!

20180517_120746

20180517_120756

Sedan körde vi till Sorsele och förbi hos Kellers och hämtade Nasto som varit där på hundpensionatet medans vi varit på denna härliga resa!

Nu är vi hemma och husbilen tömd, Sverige vann hockeymatchen och allt är frid och fröjd!

 

 

 

 

Bli först att kommentera