Biocaching i Ammarnäs

I somras invigdes, efter flera års arbete, Ammarnäs närledssystem med många mils nya vandringsleder. Redan 2010 färdigställdes den första leden, Tjulträskleden, mellan Tjulträsk och Ammarnäs. Den leden blev också något av en referensled.

tjultraskleden 012  Tjultraskleden 010

Nu vill Destination Ammarnäs utveckla och stärka vandringslederna ännu mer.

En av åtgärderna är en inventering till biocaching, en aktivitet som liknar Geocaching där vandraren med GPS letar efter en koordinat.

Enligt Destination Ammarnäs  sägs följande ”Biologisk mångfald i vårt biocach innebär att invid platsen för koordinaten finns det inventerat olika arter av örter, gräs, halvgräs, mossa, lav eller tickor”. Inventeringen omfattar hela systemet med närleder och det ska finnas cirka 150 koordinater längs 20 mil vandringsled. En av tankarna är att det ska vara en lärande process att vandra i Ammarnäs ledsystem.

Destination Ammarnäs hoppas att kunskapen ger gästen ett ökat miljömedvetande och en ökad uppskattning av miljö i Ammarnäs men även naturen i gästens miljö hemmavid.

Vidare vill man bygga två vindskydd med grillplats och satsa på  entréskyltar och och sätta upp nya och förbättra redan befintliga informationsskyltar efter lederna.

Föreningen söker nu pengar till allt detta från Naturvårdsverkets projekt LONA (Lokala naturvårdssatsningen)

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.