Har du rätt till sjukresa med taxi?

Det har uppkommit diskussion om de ”nya” reglerna angående sjukresor. Dessa regler är absolut ingen nyhet och tyvärr är det så att det har varit för dålig kontroll på vilka som verkligen är berättigade till taxi och inte. Nu i besparingstider har dock svångremmen dragits åt och hela landstinget i Västerbotten måste se om sitt hus för att spara pengar.

Följande regelverk finns, har funnits länge, och är det som gäller inom Västerbotten:
 
Dyrare färdsätt, till exempel taxi, ska alltid bedömas medicinskt av vårdgivaren, det vill säga att läkaren måste godkänna en taxiresa.
 
De flesta bussar i linjetrafik är handikappanpassade, de har lågt insteg samt plats för rullstol. Det finns även lyft för de patienter som inte själva kan kliva ombord. Kan man inte ta sig till bussen på egen hand kan man få taxi fram till busshållplatsen. Man har även möjlighet till taxi och till/från busstationen där du besökt sjukvården om det inte finns anslutningsbussar.
 
Tidiga besöks- och inskrivningstider ger generellt inte rätt till taxiresa. I första hand ska resan ske med kollektivtrafik dagen innan och med övernattning på patienthotell eller annat av landstinget anvisat hotell. Hotellövernattningen betalas av den mottagning/avdelning som ska besökas.
 
Om du inte har tillgång till kollektivtrafik i anslutning till din folkbokföringsort (hemadress) kan du få hjälp av landstingets reseservice, som beställer en anslutningstaxi. Förutsättningen är att större delen av resan görs med kollektivtrafik och att anslutningsresan utgör en kortare del.
 
Dessutom om du åker buss behöver du inte betala någon egenavgift, inte ens för anslutningstaxin så resan blir helt gratis! Man sparar 160 kronor på att åka buss. 
 
Har man klagomål ska man vända sig till Patientnämnden, antingen via mail [email protected] alternativt ringa via växeln 090-785 00 00 samt via post, Patientnämnden, Västerbottens Läns Landsting, 901 89 Umeå.
 
Ja, livet är hårt, men om vi alla hjälps åt att spara så kanske vi kommer någonstans och slipper fler indragningar, gudarna vet vilken ambulansverksamhet och vilka akutvårdsplatser som ifrågasätts nästa gång…
 
Var nu rädda om er i helgen och var försiktiga med raketerna och smällarna!
 
Gott Nytt År!

  

En kommentar

  1. Lisbet Olofsson

    Sedan är det ju ett helsikke att skriva rätt på papperet och få ut sin resa när regler ändras precis hela tiden. Min man hade när han var sjuk – innan han dog ett hell med det hela. Man måste vara frisk för att orka skriva, skicka in, skicka tillbaka, komma ihåg och skriva igen. Han var ner till S:t´s Eriks flera gånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.