kaberglund

Beslutsångest

Alla har väl någon gång känt ångest inför att fatta ett beslut. Både stora och små beslut kan orsaka beslutsångest. Fast jag vill inte kalla det för ångest direkt, för vad är det egentligen som händer? Jo, man vet inte vilket beslut man ska ta. Det kan vara att välja mellan två goda ting (som till exempel vad man ska köpa för bakelse på konditoriet) eller mellan två dåliga saker. Sedan finns det sådana beslut som man helt enkelt inte kan ta eftersom man inte vet vilka beslut de andra ska ta. Det hände mig idag.

Jag kom cyklande som vanligt till universitetet idag, och så plötsligt kom det en cyklist som mötte mig. Problemet var att han cyklade på fel sida cykelbanan. När han fick syn på mig insåg han att han gjort fel. Här kommer problemet. Ska jag byta sida eller cykla kvar på samma sida? Det går ju inte att bestämma sig förrän jag vet hur den andra cyklisten ska reagera, om han byter sida så måste jag ju stanna kvar på den sida jag redan cyklar på och vice versa. Resultatet: Vi håller på att krocka eftersom ingen av oss vet åt vilket håll vi ska. 

Just den här typen av beslutsångest eller tvekan är oerhört vanligt och oerhört irriterande. När man går på stan till exempel 

En kommentar

  1. Christer Björkman - Carola borde vunnit!

    Jag brukar i ett sådant läge bara titta motparten i ögonen och gå/cykla/springa rakt framåt. Då förstår han/hon mina intentioner och väjer åt sidan.

    Taggar melodifestivalen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.