kaberglund

Programmering är ett djävla påhitt!

Programmering är som… ja, det är lite som att skriva en bok men bara få använda substantiv. Programmering är som att lära sig ett helt nytt språk med en lärare som börjar pipa och skriva ut varningsmeddelanden så fort man råkar sätta ett komma på fel plats. Det är som att lägga ett pussel med förbundna ögon, man har ingen aning om hur bitarna ser ut eller hur de ska sitta ihop. Programmering är alltså jobbigt, med andra ord. Väldigt jobbigt.

 
Har hållit på med en kurs i programmering i en månad nu, kanske lite mer. Har lärt mig förvånansvärt mycket faktiskt, med tanke på att jag inte kunde ett smack om programmering innan kursen. Men jag tror att de som planerade kursen glömde bort att vi var nybörjare, för på en månad ska vi inte bara lära oss ett programmeringsspråk, utan två. Lärarna kanske tycker att det är lätt att växla mellan språken, de har ju trots allt "så väldigt mycket gemensamt". Ha, C och Mathlab har ungefär lika mycket gemensamt som svenska och danska. Det går bra att tyda när det är skrivet på papper, men när man ska försöka förstå någonting av skiten så hajar man noll.
 
Jag har dock under denna månad av eländig programmering kommit fram till en sak. Datorer är oerhört komplexa. Riktigt hur hårdvaran fungerar och hur den lagrar alla ettor och nollor och lyckas tyda dem på rätt sätt har jag fortfarande inte förstått, men jag har fattat att det krävs oerhört mycket arbete för att få ett program att fungera. Bakom program som Word, Excel och Photoshop måste det ligga massvis med jobb. Jag börjar nästan kunna förstå varför de tar så hutlöst höga priser för programmen. Folk förstår nog inte riktigt hur mycket slit som krävs för att få fram ett bra program som fungerar felfritt. Jag har bara försökt göra ett program som konverterar Celsius till Farenheit, och till och med det enkla programmet var ett elände att få ihop. Bara tanken på att skriva koden till ett program som Photoshop ger mig huvudvärk.
 
ps. Kolla in min space på http://kaberglund.spaces.live.com ds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.