Omar Krayem tränar

Stjärnan tackar Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Stjärnguarden Omar Krayem befinner sig just nu i Umeå och tränar med BSKT. Bloggen kikade in på tisdagskvällens övningar och noterade ett riktigt bra träningspass så här bara tre dagar före ligapremiären (Jämtland borta för Umeå fredag kväll).

Omar Krayem har som bekant spelat i Sverige i omgångar och då bland annat i Umeå. För närvarande är han klubblös och jobbar upp formen.

- Jag har inte bråttom utan tar det lugnt och avvaktar de erbjudanden som dyker upp, säger Omar Krayem, som förra säsongen spelade en lång säsong i Frankrike som avslutades i Vichy Clermont Metropole i Pro B.

Tveklöst tillför en spelare av hans kaliber mycket till Umeås förberedelser inför ligasäsongen. BSKT:s nye amerikanske pointguard DeAndre Mathieu får möta en vass kille på samma position i ”andra laget” på träningen. Men någon kredd vill inte Krayem ha. I stället tackar han.

- Det är Umeå som hjälper mig!

Basketpubliken i Umeå skulle inte ha något emot om ”trollkarlen”, som har både amerikanskt och svenskt pass, ännu en gång skulle spela för BSKT. Det är nog inte ens nära, men Omar Krayem säger med ett leende;

- Man vet aldrig vad som händer…

Bilden: Omar Krayem med bollen testar DeAndre Mathieus försvar.
Foto: Peter Hegethorn.

Bli först att kommentera

Silly: Jodå, båda kusinerna!

Av , , Bli först att kommentera 0

Det tog inte så många timmar så kom det väntade beskedet att båda de franska kusinerna ska spela ligabasket för Uppsala.

Franske guarden Davy Baltus provspelade tidigare med Umeå BSKT – som inte hade plats för 26-åringen som kom med bra rekommendationer från Baerum i Norge. Om Bloggen fattat rätt så gavs någon hjälpande Umeå-hand på vägen så att Davy Baltus kom i kontakt med Uppsala. Efter lyckad tryout-period är nu ett kontrakt i hamn.

- Davy har verkligen imponerat under sin try-out och har sannerligen visat prov på hur otroligt atletisk han är, såväl som att han är snabb och har en mycket bra offensiv förmåga. Han kommer bli viktig för oss.” säger Johan Immelgård, klubbdirektör i Uppsala Basket.

Uppsala har med dagens signade franska kusiner Eric Katenda och Davy Baltus stipulerade tio spelare att ställa på benen när ligan startar.  Nye jänkaren  amerikanen Xavier Cannefax ska landa under onsdagen.

Bli först att kommentera

Silly: Fransk kusin klar

Av , , Bli först att kommentera 0

Uppsala Basket har gjort klart med en fransman – kusin till landsmannen och provspelaren Davy Baltus. Nyförvärvet är store powerforwarden/centern Eric Katenda, 26 år och 206 centimeter.

Eric Katenda spelade på college med Notre Dame (dock med lite spel, bland annat blev han borta lång tid efter en allvarlig ögonskada). Sitt seniorår på college spelade han med North Texas där han snittade 17 minuter, 6,7 poäng och 3,6 returer.

2016/2017 som proffs i Europa fanns han i franska ligan med Le Portel och där blev det mycket tid på bänken, inhopp i snitt fyra min/match. 2017/2018 gick han till Riviera Lakers i Schweiz, där blev det 17 matcher, snittet 25 min., 9,3 poäng och 5,9 returer.

- Vi är otroligt glada över att ha lyckats få hit Eric. Han kommer att ge oss längd, tyngd och ett otroligt lyft, framförallt under korgarna som vi har saknat, säger Johan Immelgård, klubbdirektör i Uppsala Basket i ett pressmeddelande.

Coach Jens Tillman har för dagen nio spelare i truppen:
Axel Nordström plus åtta nya; Nathan Dawit (Umeå BSKT), Wiliam Eriksson-Hansson (BG Luleå), Oskar Granat (Orongo Sundsvall), Teymor Shakur Johansson (Dubai), Robert Bolander (KFUM Uppsala), Nemanja Jovanovic (AIK Basket), Xavier Cannefax (USA), Eric Katenda (Riviera Lakers).

Bli först att kommentera
A3 i svart

Umeå tävlade till slutet i Italien

Av , , Bli först att kommentera 0

A3 Basket Umeå gjorde en bra ”returmatch” nere i Italien mot Reyer Venezia.

Slut: Reyer Venezia-A3 Basket Umeå 65-59 (19-24, 14-16, 16-11, 16-8).
Summering:
A3 kom ut starkt och ledde med sju poäng i halvtid – Mershon sköt då fyra av fem på treorna. Gästerna var i täten med fem poängs marginal med några minuter kvar. Men ett tröttnande Umeå orkade inte stå emot Venedig i slutet, det blev bara åtta offensiva poäng i Q4 och 11-0 för hemmalaget under de sista fyra minuterna avgjorde. A3 Basket visade i alla fall att det går att tävla med ett topplag i EuroCup och italienska ligan.

- En bra match med bra nivå. De blev nog lite förvånade av vår stabila öppning i första halvan. Det var fysiskt spel och vi fick jobba för det. Venezia är riktigt bra och steppade upp i slutet. Vi gjorde bort oss där med misstag på våra sista bollinnehav. Men det var också så att jag inte spelade Hollie (Mershon) sista minuterna då hon fortfarande är på sin väg tillbaka och vi hade bestämt att hon inte skulle spela mer än 20 minuter. Även Alyssa Lawrence fick sitta på slutet då hon kände sig lite yr efter en krock med en motståndare. Mycket positivt i kväll, summerar coach Janne Enjebo.

Poäng Umeå: Tayler Mingo 16, Hollie Mershon 12, Lisa Koop 7, Tiffany Brown 6, Isabelle Edholm 4, Ama Degbeon 4, Abigail Asoro 4, Alyssa Lawrence 4, Sandra Hansson 2,
(med viss reservation för lite kluddigt och svårläst protokoll).
Bäst i Venezia: Marie Gülich 18 poäng.

Så var matchen:

Första perioden: 19-24. Ledning Umeå.
Startfemman A3: Tayler Mingo, Hollie Mershon, Sandra Hansson, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Jämfört med första mötet (söndag) med det italienska topplaget kom Umeå ut med en mer vässad uppställning och coachning. Venezia hade 6-3 ledning, sedan tog gästerna över. Hollie Mershon drog i tre trepoängare i Q1. Först in från bänken för Umeå sågs Tiffany Brown och Lisa Koop.

Andra perioden: 14-16.
Umeå lyckas bra med tajt man-man-fösvar. In i spel från start i Q2 Abigail Asoro. ledningen utökas till tio poäng vid 24-34. Issa Edholm lämnar bänken för inhopp. Poängen till 26-37 är matchens fjärde trea av Mershon. Vid 29-37 är det tre minuter kvar av första halvlek. Då passar coach Janne Enjebo att testa en A3-zon. Venezias tyska WNBA-center Gulich får två straffkast. 30-37. Tiffany Brown hade foulproblem i söndags och blev då poänglös, bättre flyt i dag och hon skjuter tvåa till 30-39. Hemmalaget gör tre poäng innan Issa Edholm fastställer paussiffrorna.

Halvtid: Venezia-Umeå 33-40.
Vi kan väl säga så här - Hollie Mershon är tillbaka. I första halvlek har hon skjutit fyra av fem från trepoängsland! 12 poäng på 15 minuter. Janne Enjebo coachar i dag i fösta halvlek mera hårt på de heta spelarna.

Tredje perioden: 16-11.
En bit in i Q3 är ställningen 39-45. Rejäla tag på banan och bland annat gör Venezias Gulich två monsterblockar. Hemmapoäng till 41-45 efter fyra minuter. Mitt i perioden en floater av Mingo till 43-48. Mershon har fått vila ett tag. Alyssa Lawrence hoppar högt och tar returer. Venezia på gång och närmare sig. 47-48. Då går A3 över till en zonförsvarsvariant. Även i första mötet testade Enjebo en del grejer defensivt. 2:44 kvar av Q3. Mingo för tre till 47-51.
Hitills i dag har Umeå matchat nio spelare. kvar på bänken Danielle Elvbo, Annie Kjellberg och Moa Dellbro. Venezia vinner Q3, får där hela åtta straffkast.

Ställning inför sista: Venezia-Umeå 49-51

Fjärde perioden: 16-8
Umeå in med Tayler Mingo, Tiffany Brown och Hollie Merson på bakplan, samt Ama degeon och Lisa Koop. 49-53. Tidigt byte på Mershon, ersätts av Abigail Asoro. Venezia går över till zon. Därmed en sekvens med zon på båda sidor. Hemmalaget tar ledning vid 54-53. Sex minuter kvar.
Fem min kvar: 54-55 Koop. Även nästa poäng gästernas 54-57. Mingo.
Fyra min kvar: 54-59. Steal Brown, snabbt uppspel och Mingo layup.
Hemmalaget straffkast till 56-59 (3:20 på klockan).
2:30 kvar: 59-59. Venezia i kapp efter straffkast, retur och tvåa.
2:16 kvar: Timeout Umeå – som behåller skytten Mershon på bänken. Hon har lirat stipulerade 20 minuter i sin andra match sedan förra hösten.
Bollen över till hemmalaget. Turnover Gulich. 1:25 kvar, Umeås boll.
1 min kvar: 61-59. Poäng efter blockat skott och snabbt uppspel av Venezia. Timeout Enjebo. Flyttar upp boll till offensiv halva.
Inga A3-poäng nu. Venezia tar sin chans och gör 63-59.

Slut: Reyer Venezia-A3 basket Umeå 65-59.

Bilden: Världspremiär i Pordenone, Italien för A3 Basket Umeås nya svarta tävlingsdräkter. Svart eller vitt är det som gäller.

 

Bli först att kommentera

Umeå tippas före Luleå + nyförvärv

Av , , Bli först att kommentera 1

Vid upptaktsträffen för svenska basketligan dam så blev det en tajt omröstning när tränarna svarade på frågan om vilket lag som ska ta hem guldet.
Resultatet: Sex röster på Umeå, fem röster på Luleå.

- Det är okej, vi kan ta det favoritskapet, säger A3 Basket Umeås assisterande coach Micke Blomqvist.
- Luleå har fem raka guld och fyra mot oss. Vårt mål är att bli bättre i alla delar och efter silver är nästa nivå guld.

I intervjuerna uttryckte ett par coacher en liten önskan om en förändring på tronen.
- Förra gången jag stod här sade jag Umeå, jag säger Umeå igen och hoppas att det sker, säger Frasse Pinto – nu tränare för liganykomlingen Wetterbygden Stars.

Receptet för Umeå för att ta guldet från Luleå – är att kopiera en sak som mästarlaget har…
- Jag och Janne Enjebo satte oss 15 minuter efter förra finalen och ställde oss själva frågan vad vi saknade. Vi kom fram till att det handlar om den karaktär som Allis Nyström och Anna Barthold har och spelar med. Nu är en spelare som Barthold ganska fast i Luleå, så vi letade spelare med den typen av karakär, säger Micke Blomqvist.
A3 Basket Umeå hittade snabbt svenska Abigail Asoro, tyska Ama Degbeon, franska Alyssa Lawrence och i slutet på silly season tillkom även amerikanskan Tayler Mingo (i fjol årets guard i svenska ligan med Telge) som nyförvärv.
- Med den här truppen känns det jättebra, säger Micke Blomqvist.

Luleås coach David Visscher har kvar både Nyström och Barthold i jakten på ett sjätte raka SM-guld.
- Det var ett knepigt lagbygge den här sommaren, alla utländska spelare är nya och det fanns en osäkerhet om Allis och Anna skulle stanna. En ny utmaning.

Guldtraditionen i Luleå betyder en hel del.
- Vi vet att det kan gå lite upp och ned under säsongen, man kan ändå vinna mästerskapet. Målet är absolut ett nytt guld, säger David Visscher.

x x x x x

Samtidigt med upptaktsträffen passade Visby Ladies på att presentera ännu ett nyförvärv. Svenska forwarden Veronika Mirkovic är klar för spel med Visby i svenska ligan. 23-åringen på 185 centimeter kommer närmast från collegespel med Colorado State i NCAA, hon skulle gått till Bolzano i andraligan i Italien – men har nu i stället landat som viktigt förstärkning i Visby.
- Kortfattat nåddes inte mina förväntningar av klubben i Italien och valet att komma till Gotland och Visby Ladies känns helt rätt då jag tror att jag kan få chans att utvecklas mycket här, säger Veronika Mirkovic i ett pressmeddelande.

x x x x x

Fakta: Elva lag spelar i damligan:
Uppsala, Telge, A3 Basket Umeå, Luleå, Mark, Visby, Eos, Norrköping, Alvik, Wetterbygden (nykomling), Högsbo (nykomling).

Fem senaste årens svenska mästare:
Damer;
2018: Luleå (vann finalen mot Umeå, 3-1 i matcher).
2017: Luleå (Umeå, 3-1).
2016: Luleå (Umeå, 3-2).
2015: Luleå (Umeå, 3-1).
2014:  Luleå (Norrköping, 3-0).

Inledande matcher basktligan dam;
2018-09-29 14:00 Wetterbygden Sparks-Luleå Basket, Huskvarna Sporthall
2018-09-29 14:30 IK Eos-Norrköping Dolphins, Eoshallen, Lund
2018-09-29 15:00 Uppsala Basket-Alvik Basket, SEB USIF Arena
2018-09-29 15:00 Högsbo Basket-A3 Basket Umeå, Gothia Arena 2
2018-09-30 14:00 Telge Basket-Mark Basket, Täljehallen
2018-10-05 19:00 Visby Ladies-Norrköping Dolphins, ICA Maxi Arena
2018-10-06 15:00 Telge Basket-Uppsala Basket, Täljehallen
2018-10-06 15:00 Alvik Basket-Högsbo Basket, Åkeshovshallen
2018-10-06 17:00 IK Eos-Mark Basket, Eoshallen, Lund
2018-10-10 19:00 A3 Basket Umeå-Wetterbygden Sparks, Umeå Energi Arena
2018-10-11 19:00 Luleå Basket-Högsbo Basket, Luleå Energi Arena

 

 

 

Bli först att kommentera

Liganytt: ”Kan åka ur” + TV-avtal

Av , , Bli först att kommentera 0

Måndagens upptaktsträff i Stockholm inleddes med genomgång av svenska basketligan herr. Favorit-tippade lagen var inga sensationer – utan handlade om kända märken som Luleå, Norrköping. Andra spekulanter på att nå en SM-final är Jämtland, Borås och Södertälje. Flera tränare garderade sig med att säga att det var svårtippat då många lag har nya trupper.

I omröstningen landade guldtipsen solklart på att Norrköping Dolphins försvarar sin titel.

Ingen tippade på Umeå BSKT, men Södertälje Kings tränare Ludde Degernäs uttalade respekt för förra säsongens kvartsfinallag.
- Umeå är tuffa att möta, speciellt där uppe.

En stor nyhet inför säsongen är att det faktiskt går att åka ut ligan. 10 lag startar i SBL herr 2018/2019.  Tionde och sista lag skickas ned till Superettan. (Vinnaren i Superettan går direkt upp till ligan 2019/2020). Nionde lag i ligans grundserietabell får spela kval mot tvåan i Superettan.
För de lag som går till slutspel så ska SM-kvartsfinalerna utökas och gälla bäst av fem matcher.

Uppdatering: Det lag som av tränarna tippades åka ur ligan ut blev Uppsala.
Coach Jens Tillman var sjuk och ej kunde delta i upptaktsträffen. I ett sms till Upsala Nya Tidning skriver Tillman om det negtiva tipset: ”Som laget sett ut hittills så kanske det inte är så konstigt.”

Umeå BSKT:s coach Jesper Gustavsson om kommande ligasäsong:
- Målsättningen är att fortsätta etablera oss och se till att Umeå växer som basketstad. Jag tycker ligan är bra i år. Två nya lag som vi inte vet så mycket om, Nässjö gör en ny satsning, man kan åka ur, kval med mera. Det händer mycket.

En annan nyhet är att det finns ett nytt TV-avtal som innebär att minst 20 matcher i Svenska Basketligan herr kommer att sändas i Sportkanalen. Cmore har ambitionen att göra ”basketlördag/basketsöndag” med kombination av svensk ligamatch + NBA-match. preliminärt start i början av november.
Sedan tidigare är det klart att samtliga herrmatcher webbsänds på SBL.play

Det kommer även att bli någon form av sändningar med matcher i basketligan dam. I vilken omfattning ska bli klart senare denna vecka.

Fakta:

Tio lag i svenska basketligan herr 2018/2019
Jämtland Basket
Norrköping Dolphins
BC Luleå
Borås Basket
Södertälje Kings
Uppsala Basket
Wetterbygden Stars
Umeå BSKT
Köping Stars
Nässjö Basket

Fem senaste årens mästarlag herrar;
2018: Norrköping (Luleå, 4-3 i matcher i finalserien).
2017: Luleå (Södertälje, 4-1).
2016: Södertälje (Norrköping, 4-0).
2015: Södertälje (Uppsala, 4-1).
2014: Södertälje (Norrköping, 4-3).

Inledande matcher:
2018-09-21 19:04 BC Luleå-Wetterbygden Stars, Luleå Energi Arena
2018-09-21 20:04 Jämtland Basket-Umeå BSKT, Östersunds Sporthall
2018-09-25 19:04 BC Luleå-Nässjö Basket, Luleå Energi Arena
2018-09-25 19:04 Borås Basket-Uppsala Basket, Boråshallen
2018-09-28 18:04 Umeå BSKT-Borås Basket, Umeå Energi Arena
2018-09-28 19:04 Nässjö Basket-Norrköping Dolphins, Nässjö Sporthall
2018-09-29 16:04 Köping Stars-BC Luleå, Karlbergshallen – Köping
2018-09-29 17:04 Wetterbygden Stars-Jämtland Basket, Huskvarna Sporthall
2018-09-30 16:34 Södertälje Kings-Uppsala Basket, Täljehallen

Bli först att kommentera

Coachen efter -18

Av , , Bli först att kommentera 0

A3 Baskets coach Janne Enjebo såg både plus och minus med första träningsmatchen, som slutade med minus 18 poängs förlust, 60-78 mot Reyer Venezia.

- Det märktes att vi mötte ett lag som kommit längre på försäsongen, de har också ett komplett lag med hot på varje position. Vi stod bitvis upp bra och kom tillbaka när det var på väg att rasa i väg. Sedan finns mycket mer att önska.

- I första halvlek använde jag två ”sexor” för att under andra halvan coacha lite mer på de spelare som in anfall eller försvar visat bra saker. De två som stack ut lite grand extra var Ama (Degbeon) och Alyssa (Lawrence). Hollie (Mershon) var okej i sin comeback. Av de svenska spelarna får Sandra (Hansson) och Issa (Edholm) godkänt, de kämpar och sliter.

Lagen möts igen på måndag kväll.

- Ny chans, det är bra att möta Venezia igen, lära av första matchen och göra saker bättre, säger Janne Enjebo.

Uppdatering: Här är fakta med poängplockarna
Reyer Venezia-A3 Basket Umeå 78-60
Perioder: 
27-14, 21-17, 18-13, 12-16
Poäng Venezia: 
Jolene Anderson 15, Debora Carangelo 13, Marie Gulich 9, Martina Bestagno 9, Martina Kacerik 8, Valeria De Pretto 7, Sara Madera 5, Cyesha Goree 4, Maddalena Gaia Gorini 4, Alexandra Ciabattoni 2, Sara Crudo 2.
Poäng Umeå: Alyssa Lawrence 14, Ama Degbeon 12, Lisa Koop 11, Tayler Mingo 10, Sandra Hanson 6, Hollie Mershon 5, Abigail Asoro 2.

Bli först att kommentera
IMG_9595

Matchrapport Venezia-Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

A3 Basket Umeå spelar den första av två vänskapsmatcher med italienska topplaget Reyer Venezia.

Bilden: A3 spelar i nya vita matchdräkter.

Umeås startfemma: Tiffany Brown, Sandra Hansson, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.

Första perioden: Venezia-Umeå 27-14.
Det blev åka av när vårens EuroCup-finalist satte fart redan från start, 11-2 i öppningen. Under senare delen av perioden kunde Umeå hänga med lite bättre efter timeout Janne Enjebo, men svårigheter att göra poäng mot tufft italienskt försvar. Många byten, en A3-femma med Isabelle Edholm, Annie Kjellberg, Tayler Mingo, Hollie Mershon och Lisa Koop avslutade Q1.

Andra perioden: 21-17.
Venezia ökar på till 36-19 i början av Q2. Umeå sedan sex raka poäng till 36-25. Bra spel av Ama Degbeon. Hemmalagets coach inte nöjd och tar timeout där i mitten av andra perioden. 4.44 kvar till paus. Umeå använder alla spelare, Moa Dellbro gör inhopp med bra försvarssspel. Venezias coach Andrea Liberalotto jobbar hårt och från 37-27 ökar italienska laget till 46-29. Tyska WNBA-centern Marie Gülich bäst på plan. A3 har bekymmer med en rad turnovers. Timeout en minut före halvtid.

Halvtid: Venezia-Umeå 48-31.
Tuff italiensk träningsövning för A3 Basket. Umeå-laget har dock på intet sätt coachats för något siffermässigt maxresultat. Alla tolv spelarna har synat golvet under första halvan i denna försäsongsmatch.

Tredje perioden: 18-13.
Umeå startar andra halvlek med femman Tayler Mingo, Tiffany Brown, Hollie Mershon, Alyssa Lawrence och Lisa Koop. Alltså maxad uppställning på bakplan med de tre amerikanska guarderna. Poängsnål start på Q3, läget 51-33. På snabbt uppspel  drygar Venezia ut till +20 vid 53-33. Redan efter tre minuter i Q3 har A3 lagfoul. Det går tungt offensivt för Umeå som missar det mesta. Ställningen 59-36. Alyssa Lawrence tar returer med tuffhet. Läget upp till 64-42.

Ställning inför sista: Venezia-Umeå 66-44
Hemmalaget med en hel del enkla poäng på layups och från strafflinjen. Stor skillnad mellan lagen. Klassiga Venezia gör sin åttonde match på försäsongen, Umeå sin tredje. Det fattas en hel del både individuellt och som lag.

Fjärde perioden: 12-16.
Utbyte av poäng till 70-48. Alyssa Lawrence gör nya poäng. 70-50. Ama Degbeon fyller på 70-52. Mitt i Q4.
En notering är att Abigail Asoro vrickade foten på träning lördag kväll och matchas sparsamt. Hollie Mershons comeback efter nära ett års uppehåll för korsbandsskada är – såklart – av det försiktiga slaget i antal minuter.
Venezia håller fortsatt cirka 20 poängs försprång, mycket ringkant ut för Umeå. Hollie Mershon har två trepoängsförsök i rad som snurrar ut. 78-60 djupt in i Q4. Det blir sedan inte fler poäng.

Slut: Reyer Venezia, Italien – A3 Basket Umeå Sweden 78-60
Rejält ovana vid det höga tempot så hade Umeå stora problem i första halvlek i första mötet med Venedig, det blev bättre efter paus och andra halvlek blev jämn.
Första halvan: 48-31. Andra halvan: 30-29.
Umeå matchade alla sina tolv spelare. Bäst denna söndag kväll var Ama Degbeon och Alyssa Lawrence.

 

Bli först att kommentera

Dansk knall i EM-kvalet

Av , , Bli först att kommentera 1

Denna söndag spelades ett gäng försäsongsmatcher för ligalagen – men den stora grejen var svenska herrlandslagets start på EM-kvalandet med bortamatch mot Danmark i Köpenhamn.

Det slutade med en dansk knall med seger mot Sverige. Det blågula laget spelade riktigt illa och såg under andra halvlek inte ut att tro på vad de höll på med. Sverige var långsamt, fantasilöst, ofarligt. Dåligt coachat. Flera spelare klev av med hemska siffror, exempelvis Ludde Håkanson -16 i plus/minus, Thomas Massamba noll poäng och en assist på drygt 31 minuter.

Danmark hade drabbats av svårt avbräck då stjärnan Shavon Shields inte kunde spela på grund av skada – men övriga steppade upp och där kan vi snacka om att coach Erez Bittman fick ut max av ett material.
Slut: Danmark-Sverige 76-72 (20-28, 19-15, 23-19, 14-10).
Sverige: Chris Czerapowicz 27, Viktor Gaddefors 17, Alexander Lindqvist 7, Martin Pahlmblad 7, Ludvig Håkanson 5, Denzel Andersson 4, Adam Ramstedt 4, Jonathan Person 1.
Danmark: Kevin Larsen 24, Gabriel Lundberg 20, Jonas Zohore 13, Chanan Colman 10, Philip Hertz 7, Frederik Nielsen  2.

Sveriges förbundskapten om kvalet:
- Vi måste fokusera på oss själva och vinna nästa match, hemma mot Vitryssland. Och om vi vill bli gruppetta måste vi också slå Danmark med mer än fyra poäng, vilket jag tror är möjligt, säger Vedran Bosnic.

Nästa svenska steg mot avancemang tas den 29 november, då Sverige spelar hemma mot Vitryssland.

x x x x x

Blågult hade ett fint litet ryck i slutet av Q1 och gick till ledning 20-28 efter 10 minuter. Rödvitt kom igen i Q2 och gjorde där 19-15. Läget i paus: Danmark-Sverige 39-43. Chris Czerapowicz har skjutit 21 poäng efter halva matchen. Centern Kevin Larsen 15 poäng för Danmark.
Matchen går mot att bli en rysare. Danmark tar Q3 med 23-19. Läget 62-62 inför sista perioden. I Q4 hade blågult inget vapen mot dansk zon. Ynka 10 poäng offensivt för gästerna och publiken i Köpenhamn var salig.

Matchen sändes live på internationella basketförbundets Youtube-kanal.

 

Försäsongsmatchande söndag;

Damer;

Uppsala-Östersund 62-69.
Ambitiösa ettanlaget Östersund besegrade ligalaget Uppsala. Fem poäng av Jenny Aronsson som lämnat Umeå för spel i Östersund.
Uppsala:
Agnes Nordström 17, Ellinor Holmberg 12, Louise Ovner 9, Brandi Buie 8, Neramou Jeng 6, Lena Frederiksen 5, Elin Ekdahl 3 och Erica Iderståhl 2.
Östersund:
Ta’Rea Cunningham 23, Elena Popkey 20, Stina Dahlin 8, Olivia Lindgren 7, Frida Joelsson 6 och Jenny Aronsson 5.

Wetterbygden-Eos 46-60
Eos imponerade som obesegrat under helgens träningscup i Huskvarna. Leah Scott 15, Ida Tryggedsson 13 och Dubravka Dacic 10, bästa poängplockare för Lunda-laget. För Wetterbygden Lollo Halvarsson 16.

Alvik-Telge  81-57
Bästa poängplockare Alvik: Helen Haegerstrand 17, Paula Juhlin 16, Tova Sabel 13.
Bästa poängplockare Telge: Klara Lundquist 21,  Ellen Åström 11.

Mark-Stevnsgade 59-71

Hörsholm-Högsbo 69-78

Reyer Venezia-A3 Basket Umeå 78-60

x x x x x

Herrar;
Final i försäsongscup i Huskvarna. Jämtland kroknade i slutet och åkte på försäsongens första torsk. Adam Rönnqvist som bekant inte med då han är med landslaget i Danmark.
Jämtland Basket-Borås Basket
: 82-86 (17-20, 30-16, 17-22, 18-28).
Jämtland: Evariste Shonganya 23, Teyvon Meyers 18, RT Guinn 15, Oliver Gehrke 13, Daniel Johansson 6, Alexander Yemane 2, Nicholas Paulos 2, Adam Johansson 2, Gustav Hansson 1.
Borås: Mike Moore 25, Marcus Tyus 13, William Gutenius 12, Jakob Sigurdarson 11, Brian Fitzpatrick 8, Nimrod Hilliard 7, Fredrik Andersson 5, Ludvig Johansson 3, Simon Gunnarsson 2.

Wetterbygden Stars-Randers, Danmark 74-59.
Wetterbygden:
Jonathan Peleg 16, Guim Exposito 15, C.J.Dunston 11, Mantas Griskenas 9, Joaquin Portuges 6, Jonathan Boman 6, Albin Häll Eriksson 5, Jesper Wennerholm 3, Eddie Alm 3.

x x x x x

Djurgården-Uppsala (inställd)

Bli först att kommentera
IMG_9575

A3 Basket Umeå i Pordenone

Av , , Bli först att kommentera 0

A3 Basket Umeå Sweden har i kväll lördag genomfört sitt första träningspass under försäsongslägret i Italien. Coach Janne Enjebo och laget med följe befinner sig närmare bestämt i Pordenone som ligger drygt åtta mil norr om Venedig, lite drygt en timme med bil.

Baskethallen i Pordenone tar cirka 3 500 åskådare och hemmalag är normalt ett herrlag i serie C-silver, typ femteligan i landet Italien där basket är riktigt stor sport. Damlaget i Pordenone är ett utvecklingslag till ligalaget Reyer Venezia.

I Pordenone ska Umeå kombinera träning med två matcher mot detta Reyer Venezia som i våras spelade i final i EuroCup och den här säsongen siktar högt med mål att vinna titeln hemma i Italien. Reyer Venezia-A3 Basket Umeå möts söndag kväll och måndag kväll, båda dagarna uppkast klockan 18:00.

Umeå-gänget kommer under lägret även att ta en dagsutflykt till Venedig, vem vet kanske blir det teambuilding i gondol.

Det är Reyer Venezia som bjudit in Umeå-klubben och A3 kommer att få rejäla test i dessa vänskapsmatcher. Tidigare i veckan spelade Venezia en försäsongscup mot andra italienska ligalag och då var det mest fråga om rena överkörningar.
Finalen mot Battipaglia slutade 79-63. I den matchen visade Venezia stark bredd i truppen med poängfördelning där sju spelare hade tvåsiffrigt (!); Valeria De Pretto 12, Martina Bestagno 11, Debora Carangelo 11, Jolene Anderson 11, Cyesha Goree 11, Maddalena Gaia Gorini 11, Alexandra Ciabattoni 10.

Till den här säsongen har Reyer Venezia värvat lettiska stjärnan Anete Steinberga – hon är för närvarande upptagen med Lettlands uppladdning inför stundande VM på Teneriffa. Coachen Andrea Liberalotto förfogar även över den tyska WNBA-centern (Phoenix Mercury) Marie Gulich. I skrivande stund oklart om hon spelar mot Umeå, även om hon mest satt på bänken i  WNBA-slutspelet.

Bilden: Tolv spelare och coach Enjebo på golvet i sporthallen i Pordenone.

 

 

Bli först att kommentera