Klart: Kings värvar mer

Av , , Bli först att kommentera 0

Södertälje Kings har i dag presenterat ett tredje nyförvärv.

Efter Auston Barnes och Alexander Lindqvist kommer William Asplund från Menlo College. 24-årig forward som mäter 206 centimeter.

– En kille från vårt egna led som har varit på college och kommer att kombinera sitt jobb på Google. Han flög hem från USA för att hjälpa laget under två månader, vi får se om det blir längre, jag hoppas ju det. Jag hoppas att allting blir klart till på lördag, men det får ta den tid det tar. Det är en jättebra och fin kille som är tillbaka, grabbarna känner honom, jag känner honom och han känner oss. Han är insidespelare, position fyra/fem, en stor kropp, en riktig hårdjobbare, säger Kings coach Ludwig Degernäs till klubbens hemsida.

Bli först att kommentera

Laddat med Musikhjälpen

Av , , Bli först att kommentera 0

Inför Playoff i EuroCup laddade Udominate upp med en eftermiddag på stan där Rådhustorget i Umeå är centrum för årets Musikhjälpen.

Udominates spelare fanns med för att samla in pengar till Musikhjälpen 2017, till förmån för utsatta barn. Knepet var en basketkorg och straffkast där klubben i samarbete med en sponsor sköt till extra pengar för varje straffkast som stadens flanörer fck i korgen.

– Det är viktigt att kunna hjälpa till i en sådan angelägen fråga, säger Udominates Lisa Koop.

Den tyska centern på 197 centimeter är en av Udominates nyckelspelare i dubbelmötet med polska Gdynia.

– Eftersom det som gäller är det sammanlagda resultatet så blir det viktigt att göra en bra prestation i 40 minuter. Varje boll är viktig, säger Lisa Koop.

Mer läsning: Varje poäng räknas i playoff

Kvällens match livesänds på vk.se

(Fri visning för VK:s pluskunder)

Bli först att kommentera

Udominate om nya hjälpen

Av , , Bli först att kommentera 0

Udominate Basket i Umeå har som bekant ett skuldberg att brottas med och ska försöka satsa sig ur krisen.

I arbetet har ingått att förstärka på säljsidan och skaffa nya sponsorer har klubben .

Till hjälp finns sedan en tid den förre klubbdirektören i Sundsvall Dragons Anders Jansson som, efter att hans anställning i Dragons upphörde i samband med konkursen, startat ett konsultbolag, Savoj Consulting, vars verksamhetsbeskrivning anger; ”Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom marknadsföring, försäljning, coaching, ledarskapsutbildning, integration samt utveckling av idrottsklubbar i Sverige och internationellt”.

Under senhösten har Udominate presenterat ett antal nya samarbetspartners.

- Anders Jansson har lång erfarenhet av att jobba med försäljning och sponsorer. Han är bra på att lägga upp sponsorpaket, vad man kan göra för samarbeten och har kommit med nya idéer. Han är ett bollplank åt oss inom försäljning och marknadsföring, det har hjälpt oss mycket och bidragit till flera nya sponsoravtal, säger Udominates General Manager Joakim Gentay till Bloggen.

Herrligalaget i Sundsvall Dragons försattes i konkurs våren 2016. Efterspelet till konkursen är ännu inte avslutat. Andreas Bogseth,  åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, uppger för Sundsvalls Tidning att utredningen är klar och att han har för avsikt att åtala tre personer för bokföringsbrott. En av de misstänkta är Anders Jansson.

- Gällande Sundsvall Dragons så har det ingen koppling alls till oss, säger Joakim Genetay.

Bli först att kommentera

Ligaresultat gav glapp

Av , , Bli först att kommentera 0

Ett ligaresultat finns att redovisa i afton onsdag. Siffrorna 67-69 i Solnahallen innebär att bortalaget Mark Basket skaffade sig ett litet glapp ned till AIK Basket under slutspels-strecket i tabellen.

Vinnarna fick 29 poäng av Thompson och 20 poäng + 23 returer av Hyder. I AIK levererade McCarvile 16 poäng och 9 returer.

Basketligan dam 

AIK-Mark 67-69 (21-20, 17-15, 15-21, 14-13)
AIK: Janel McCarville 16, Malin Edlund 11, Crystel Bittar 10, Johanna Prytz 10, Özlem Alkan 10, Michaela Borg 5, Felicia Boström 5.
Mark: Janee Thompson 29, Alexis Hyder 20, Maria Florencia Palacios 10, Erica Iderstål 8, Sara Gunnarsson 2.

1. Luleå Basket            10/1  20
2. Umeå Udominate       8/1  16
3. Alvik Basket               7/2  14
4. Telge Basket              6/5  12
5. Visby Ladies              5/5  10
6. IK Eos                        5/6  10
7. Norrköping Dolphins  4/6    8
8. Mark Basket               4/8   8
——————————————
9. AIK Basket                 2/9   4
10. Uppsala Basket        1/9   2

Bli först att kommentera

Livesändning Udominate-Gdynia

Av , , Bli först att kommentera 0

Torsdagens första playoff-möte mellan Umeå Udominate och polska Basket 90 Gdynia kommer att livesändas på vk.se

Sporten webb-tv-sänder matchen med start sändningen 17.55, fem minuter innan uppkast i EuroCup-mötet.

Udominate och Gdynia gör upp i två matcher hemma/borta. Sammanlagda vinnaren går till åttondelsfinal i EuroCup och ställs i början av januari mot italienska Ragusa.

Gdynia blev högre rankat än Udominate efter gruppspelet i EuroCup och får därför fördelen av att ha hemmaplan i match 2.
Avgörandet i hamnstaden i norra Polen sker onsdagen den 20 december.

Basket 90 Gdynia hade tre vinster/tre förluster i gruppspelet i EuroCup (samma som Udominate). I den starka polska ligan har Gdynia (för dagen ligasexa) haft tufft på slutet och exempelvis förlorat med 73–75 mot Artego Bydgoszcz som Umeå mötte och vann mot i Europagruppspelet.

- Gdynia har ett liknande lag som Artego, men kanske lite mer fysiskt. De har fem-sex riktigt bra spelare och fin balans så de kan spela både nära korgen och utifrån, säger Udominates coach Julian Martinez Alman.

I Gdynia är forwarden Kahleah Copper (USA) poängdrottning. Två stora pjäser är centern Kristine Vitola (Lettland) och powerforwarden Sofija Aleksandravicius (USA/Litauen). Bra guarder är Jelena Skerovic (Makedonien) och Tori Jankoska (USA).

Amerikanskan Kahleah Copper spelade senaste WNBA-säsongen 34 matcher/snitt 14 minuter för Chigaco och snittade då 6,7 poäng. 2016 spelade hon i Washington, där blev det 30 matcher, 16 minuter och 6,2 poäng. Copper är 185 cm och kan spela både guard och small forward.

- Copper är spelare av tuff kaliber med stor erfarenhet från Womens NBA och hon snittar över 20 poäng i EuroCup och  i den polska ligan. I Gdynia finna andra välkända bra spelare som Vitola, som jag tidigare coachat i Lettlands landslag, och Aleksandravicius som vi kikade på när vi skulle bygga vårt lag i år, men då valde vi en annan väg, säger Julian Martinez Alman.

Hur är era chanser mot Gdynia?

- Jag skulle vilja säga att det är ett lag som vi ska kunna matcha, men det är ovisst och ingendera sidan skulle bli förvånad över ett resultat som tar dem vidare i EuroCup.

Är det en klassisk 50/50-match?

- Hmmm, jag skulle säga 52/48. Det är en öppen runda.

Fakta

EuroCup/basket, playoff 1:2
Udominate–Basket 90 Gdynia
Plats: Umeå Energi Arena.
Tid: Kl. 18.00 torsdag.

 

Bli först att kommentera

Lagkapten lämnar

Av , , Bli först att kommentera 0

Östersund Basket åkte ur basketligan dam förra säsongen och vägen tillbaka har kantats av gupp. Senaste bakslaget är att lagkaptenen Matilda Ståhl lämnar Östersund som får klara sig utan henne i Superettan efter jul.

Den 20-åriga forwarden (180 cm) som tidigare gått basketgymnasiet i Luleå, spelade med Östersund i ligan förra säsongen och den här hösten i basketettan har hon snittat 12 poäng och 8 returer.

Anledningen till flytten från Östersund är att Matilda kommit in på läkarlinjen och ska börja plugga på sin drömutbildning.

Läkarlinjen i Umeå?

- Nej, Umeå blir det inte, det är Linköping för mig, säger Matilda till Bloggen.

Östersund har en ny amerikanska på väg in – 24-åriga guarden Ta´Rea Cunnigan. Sedan tidigare finns ett par andra USA-guarder i form av Elena Popkey och Megan DeRuyter.
Tidigt i höstas fanns forwarden  Bre McDonald i klubben – men hennes kontrakt bröts efter fem matcher.

Bli först att kommentera

Luleå-stjärnans säsong över

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu finns det lika väntade som tråkiga beskedet för Luleå Basket. Regerande mästarlagets stjärna, amerikanskan, Katie Frerking missar resten av säsongen.

Knäskadan som hon råkade ut för i en match i Turkiet i spelet i östeuropeiska ligan – var som alla fruktat ett trasigt korsband. Hon kommenterar det själv på twitter där hon bland annat skriver att hon har hjärtesorg med smärtan att bli berövad sin passion – efter beskedet att hon råkat ut för karriärens andra korsbandsskada. ”Även om jag känner mig nedbruten så känner jag mig också motiverad. Jag vet att hur man reser sig efter att ha ramlat alltid väger tyngre än smärtan att falla”.

Luleå Basket intensifierar jakten på en ersättare – som ska vara något i stil med Frerking.
Coach David Vissscher har sagt så här till NSD:s basketblogg: ”Vi söker samma spelartyp som Katie. En rörlig och snabb insidespelare. Men vi kommer leta efter några centimeter till i längd”.

Luleå vill ha en ersättare på plats så snart som möjligt – med rätt namn.

- Helst vill vi ha med nyförvärvet i EEWBL i början på januari. Det är två viktiga matcher då och vinner vi en eller två så är vi nästan klar för slutspelet. Det har vi siktat på hela tiden, säger klubbdirektören Christer Sehlin till NK/NSD:

Bli först att kommentera

Bryter med amerikanska

Av , , Bli först att kommentera 0

Uppsalas damligalag bryter med amerikanskan Jalen O´Bannon.

- Det klickade aldrig riktigt mellan oss. Det här var Jalen´s första vända som basketproffs i Europa och vi misslyckades med att motivera henne till att plocka fram de basketskills som hon obestridligen har. I detta läge är det bäst för båda parter att avsluta samarbetet. Jalen deltar inte längre på våra träningar och matcher, säger klubbens Christer Hagberg i ett pressmeddelande.

23-åriga forwarden Jalen O´Bannon spelade nio ligamatcher för Uppsala och snittade på 25 minuters speltid 12,6 poäng och 8,2 returer.

I nästa omgång av Basketligan Dam ska Uppsala gästa Umeå och Udominate, detta på söndag.

 

Bli först att kommentera

Två toppmatcher i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Nya basketveckan innehåller två toppmatcher i Umeå.

Torsdag: Playoff EuroCup Udominate-Basket 90 Gdynia, Polen.
Första mötet av två, sammanlagt resultat hemma borta gäller (retur i Polen onsdag 20 december) och vinnaren går vidare till åttondelsfinal i EuroCup mot italienska Ragusa – efter nyår.

Fredag: Norrderby i SBL Umeå BSKT-BC Luleå.
Innan jul ska det heta norrderbyt avgöras i Umeå Energi Arena. ”Gratismatch” tack vare sponsorer ger BSKT hopp om att fylla hallen.

x x x x x

Här är veckans matchlista:
Fiba EuroCup Women, playoff 1:2
Torsdag 14 december
Kl 18:00 Udominate-Basket 90 Gdynia, Umeå Energi Arena.

Basketligan dam:

Onsdag 13 december
Kl 19:00 AIK Basket-Mark Basket, Solnahallen
Fredag 15 december
Kl 19:00 Luleå Basket-Visby Ladies, Luleå Energi Arena
Lördag 16 december
Kl 14:00 Telge Basket-AIK Basket, Täljehallen
Söndag 17 december
Kl 16:00 Udominate Basket-Uppsala Basket, Umeå Energi Arena
Kl 16:00 Mark Basket-IK Eos, Kinnahallen
Kl 16:30 Alvik Basket-Norrköping Dolphins, Åkeshovshallen

Svenska Basketligan herr

Fredag 15 december
Kl 19:04 Umeå BSKT-BC Luleå, Umeå Energi Arena
Kl 19:04 Uppsala Basket-Jämtland Basket, IFU Arena
Kl 19:04 Nässjö Basket-Norrköping Dolphins, Nässjö Sporthall
Lördag 16 december
Kl 16:30 Södertälje Kings-Borås Basket, Täljehallen

Bli först att kommentera

Hjärtligt på Hovet?

Av , , Bli först att kommentera 0

Tidigare har meddelats att Sveriges damlandslag EM-kvalar hemma mot Italien med spelplats Borås den 10 februari 2018.

Nu är det klart att den andra hemmamatchen för blågult i februari, mot Kroatien (med Udominates Ana-Marija Begic), ska spelas på Hovet i Stockholm.
Datum 14 februari (Alla Hjärtans Dag).

. – Det blir en historisk match eftersom det är första gången någonsin damlandslaget spelar på Hovet, publikrekordet för dambasket kommer att ryka och det blir en kärleksförklaring både till laget och vår sport, säger Johannes Wohlert på Svenska Basketbollförbundet i ett pressmeddelande.

Sverige inledde kvalet med sikte på EM 2019 med två segrar och toppar kvalgrupp G.
Kroatien-Sverige 54-57
Sverige-Makedonien 91-51
Övriga gruppresultat:
Makedonien-Italien 52-61
Italien-Kroatien 71-83
Kommande matcher spelas 2018:
10 februari: Sverige-Italien, Makedonien-Kroatien.
14 februari: Sverige-Kroatien, Italien-Makedonien.
17 november: Makedonien-Sverige, Kroatien-Italien.
21 november: Italien-Sverige, Kroatien-Makedonien.

Kvalet spelas i åtta grupper, gruppvinnande lag plus de sex främsta grupptvåorna går vidare till EM-slutspelet 2019. Redan klara är arrangörsländerna Lettland och Serbien.

Bli först att kommentera