Silly: Franskt till ligan

Av , , Bli först att kommentera 0

Bra fart på silly season, många sportchefer vill nog göra klart mycket innan juli-semestern (?). Den här veckan förväntas bland annat regerande mästarlaget på herrsidan BC Luleå komma med en del stjärnbesked.

På damsidan håller Udominate i Umeå grytan kokande. Enligt uppgift kan det bli så att en ny center presenteras innan helgen.

Nytt och bekräftat är att:

Nässjö Basket värvar franskt inslag till herrligan. 25 årige fransmannen Thomas Tshikaya ansluter från collegespel på Angelo State University. En tvåmeters-forward som beskrivs som ”grymt atletisk”.

-  Han kommer betyda mycket för vårt spel över hela banan. Vi vill spela en snabbare basket i år och därför letar vi spelare som älskar att vända spelet snabbt och inte tvekar att ta bollen starkt till korgen när chans finns. Vi förväntar oss stora saker under såväl offensiv som defensiv korg av denna fransman, dessutom är han en bra skytt från distans så han kommer ställa till med mycket besvär för våra motståndare kommande säsong det är vi övertygade om, skriver Nässjös sportchefer Homelius och Classon på klubbens hemsida. 

x x x x x

Superettan-laget Wetterbygden Stars tycks gå ”all-in” på spanjorer. Sportchefen Dennis Aulander och nye headcoachen Boris Balibrea har till truppen klart med pointguarden Carlos Calvo från spanska Azuqueca i EBA och med powerforwarden Albert Masllorens från spanska BC Quart i EBA.

Bli först att kommentera

Nyförvärvets hälsning från Kina-resan

Av , , Bli först att kommentera 0

Udominates senaste nyförvärv var inte helt lätt att få tag på – då det visade sig att hon precis är på väg mot Kina tillsammans med Litauens landslag. Med på samma resa är även Mante Kvederaviciute som också ska spela i Umeå från och med i höst. Plus förstås Santa Okockyte som nu lämnat Udominate för spel i tyska Wasserburg nästa säsong.

Kontakten med Gintare ”Gigi” Mazionyte lyckades och här kommer en hälsning från Kina-resan.

Efter frånvaro (sedan 2012) från seniorlandslaget är ”Gigi” åter med i truppen sitt lands representationslag.

– Låt oss gör en sak tydlig när det gäller landslaget, det här är bara ett träningsläger och en vänskapsturnering som vi ska spela i Kina med totalt sex matcher mot Kina, Kanada och Vitryssland.

Du spelade senast i Italien. Hur blir det att byta miljö till Umeå och svenska ligan?

– En drastisk skillnad blir att gå från söder och Italien ända upp tlll norra Sverige (skratt). Men jag ser verkligen fram mot kommande säsong. Jag har hört många bra saker om klubben där jag får alla möjligheter att utvecklas. Kul blir också att spela tillsammans med Mante (Kvederavicute) igen. Jag vet att hon var mycket nöjd där uppe så jag litar på hennes ord att Umeå är en bra plats, hälsar ”Gigi”.

Koll på svenska ligan?

– Förra säsongen följde jag ligan därför att det fanns spelare från Litauen där och även en tidigare lagkompis från Texas (Empress Davenport i Alvik). Så jag vet i alla fall en del.

Mer läsning (Plus): Litar på att Umeå är en bra plats

 

Bli först att kommentera
HMZ-46640

Klart: Udominates fynd

Av , , Bli först att kommentera 0

Ett av de första namn som Udominates nye coach Julian Martinez Alman plockade fram ur hatten var Ginatare Mazionyte.

Nu är nyförvärvet klart för Umeå-klubben.

Ni som precis som Bloggen känner att ni inte riktigt hade koll på den här 26-åriga forwarden (cirka 186/188 cm) från Litauen behöver inte skämmas. Udominates sportchef Bo Ågren-Malm och även klubben starke man Oscar Stenberg blev lite överraskade….

- Det här var en av de första spelarna som vår nye coach tog upp, han hade blykoll och sade ”henne ska vi ha”. För oss andra var det bara att börja googla, säger Oscar Stenberg.

Det som växte fram var bilden av en hårt jobbande allroundspelare på postition 3/4, rörlig, bra distanskytt och inte minst med bra attityd och personlighet.

- Vi är nu väldigt noga med referenserna och har pratat med flera coacher och spelare, exempelvis Mante Kvederavociute och Lina Piciute, förklarar Oscar Stenberg.

- Gintare Mazionyte har varit med i alla Lituauens landslag från U16 upp till seniorerna, men när hon åkte över till college i USA så glömde de bort henne.

Efter ett uppehåll i seniorlandslaget sedan 2012 är i alla fall Gintare Mazionyte nu tillbaka i Litauens landslagsdress. När dessa rader skrivs så befinner hon sig på resa med nationslaget med destination Kina för spel i en landslagsturnering.

- Det säger ändå lite. Hon kommer att bli väldigt nyttig för oss och blir avig att möta för motståndarna även i Eurocup, säger Oscar Stenberg.

På college i USA spelade Gintare Mazionyte de två sista åren med Texas Longhorns som är en toppklubb på högsta nivån ”NCAA Big 12”. 2014 nådde laget ända till semifinal. Den seniorsäsongen i Texas spelade Mazionyte 33 matcher och fick i snitt elva minuters speltid, på det levererade hon 3,2 poäng och 2,3 returer. Anmärkningsvärt är att hon som stor forward då sköt 52,8 procent från trepoängslinjen (18 av 34).

- Hon gjorde det helt okej på en bra skola, säger Oscar Stenberg.

Efter examen från college har hon spelat tre säsonger i Europa.
2014/2015 i IF Air Europa spanska andraligan, snitt 13,8 poäng, 10,8 returer.
2015-2016 i Utena, ligan i Litauen, snitt 7,0 poäng, 5,8 returer.
2016/2017 i Ceprine Orvieto, Italiens andraliga. Stats: 27 matcher,33 minuter, 16,1 poäng, 11,7 returer, 2,5 steals, 1,4 assists, 53% på tvåor och 37% på treor. 87% på straffkast.

- Hon har kanske haft lite otur och bytt agent. Hon har gått under radarn men ska nu få visa upp sig hos oss i svenska ligan och i Eurocup. En spelare vi nu får till en vettig peng och hon får en chans då vi kan vara något av en ”språngbrädeklubb”.

Bilden: Udominates senaste nyförvärv Gintare Mazionyte. Foto: Augustas Didžgalvis

Mer läsning (Plus): Nyförvärv som flugit under radarn

Klipp från senaste säsongen

Klipp från Texas collegespel

Umeå Udominate Basket bygger nytt lag inför säsongen 2017/2018 och har nu presenterat fyra klara nyförvärv:

Mante Kvederaviciute (Litauen)
Tiffany Brown (USA)
Danielle Elvbo (Östersund)
Gintare Mazionyte (Litauen)

Bli först att kommentera

Silly: Byter land

Av , , Bli först att kommentera 0

Svenska Nathalie Fontaine stötte Umeå och Luleå på i förra säsongens Eurocup.

Nu byter den Fryshusetfostrade guarden land, hon lämnar tyska mästarklubben Wasserburg för spel i Rumänien och mästarklubben Sf.Gheorghe.

Bli först att kommentera

Guldtips (?) för Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Stora fastighetsaffärer med kommunala bostadsbolag inblandade – det har nu Umeå gemensamt med Luleå.

I Luleå har både Rikshem och Heimstaden gjort stora affärer med kommunens bolag Lulebo. Även när det gäller basketboll har Luleå mer erfarenhet.

Bloggen noterar – i samband med alla skriverier om Bostaden AB:s utförsäljning av lägenheter i Umeå till norskägda bolaget Heimstaden – en intressant passus i en VK-intervju med Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S), som anses som arkitekten bakom de stora utförsäljningarna.

I intervjun nämner Luleås kommunalråd hur både Rikshem och Heimstaden valt att gå in som stora sponsorer i Luleås idrott.

– Det är ju egentligen en bisak, men BC Luleå hade inte vunnit guld utan Heimstadens stöd, säger Niklas Nordström.

Bloggen har ingen kunskap om någon basketsponsring varit på tal när Umeås styrande med kommunalrådet Hans Lindberg (S) i täten snackat Bostaden-försäljning med Heimstaden. Men det låter ju i vilket fall som ett bra tips för Umeås basketlag att kolla upp. Såväl Umeå BSKT som Umeå Udominate skulle välkomna guldpengar.

Bli först att kommentera

Silly: Bästa försvararen kvar

Av , , Bli först att kommentera 0

Alvik Basket lyckas bra med att behålla en rejäl stomme ur fjolårstruppen – även lagkapten Nathalie Schönberg blir kvar.

Därmed står 26-åringen från Helsingborg inför sin femte säsong i Stockholm. 2016/2017 snittade hon 26 minuter på 29 matcher, det blev 7,5 poäng, 2,2 returer och 2,3 assists per match. ‘

- Jag är redan nu väldigt taggad på nästa säsong, beror dels på att min fot gick sönder under slutspelet och jag känner att det hade varit skönt att göra en helt frisk säsong innan man trappar ner. Det känns bra att stommen från denna säsong kommer vara kvar och vi kan fortsätta bygga med några nya tillskott, säger Nathalie Schönberg till klubbens hemsida.

- Hon hatar att förlora. Hon är en vinnarskalle, hon gör alltid sitt bästa och vad som krävs för att vinna. Hennes beteende på och vid sidan av planen gör henne till en bra lagkapten. Som spelare är hon all around. Hon kan attackera, skjuta, posta up, och hon är vår bästa försvarsspelare, säger Alviks coach Jurgita Kausaite.

Bli först att kommentera

Silly: Två förnyade kontrakt

Av , , Bli först att kommentera 0

Uppsala Basket har förlängt kontrakten med två spelare över 2017/2018, det är Milen Hagos och Louise Skyttevall.

När det gäller 19-åriga guarden Milen Hagos  kommer det dock att dröja ända till våren innan hon kan vara i spel igen då hon väntar på operation av en knäskada (korsband och ledband).

Louise Skyttevall är 19-årig forward som klev fram under förra säsongen då hon startade i 24 av 30 matcher och spelade i snitt 24,43 minuter per match. Hon levererade i snitt 7,1 poäng och 4 returer.

– Det känns jättebra att vi kommit överens med dem. Louise var jättebra under kvalspelet och tar ständigt ny steg i sin utveckling. För Milen handlar det om en lång rehabilitering men vi vill visa att vi tror på henne och vill ha kvar henne runt laget, säger Henrik Johansson, ordförande i Uppsala Basket till UNT.

 

Bli först att kommentera

Flytt till Florida

Av , , Bli först att kommentera 0

Ännu en svenska lämnar Uppsala och sticker till USA. Tidigare har Vendela Danielsson och Mikaela Ekdahl från Uppsala blivit klara för collegebasket till nästa säsong.

Det blir Florida och collegespel för Arvika-fostrade Johanna Ezra, 20-årig forward som senaste säsongen snittade 16 minuter, 2,1 poäng, 2,8 returer i Uppsalas ligalag som kvalade sig kvar i högsta serien.

Enligt Uppsala Baskets hemsida har Ezra fått stipendium för studier vid Florida Southern College i Lakeland och spel med Mocs (Moccasins) i Sun Shine State Conference i NCAA II.

 

Bli först att kommentera

Silly: Hämtar mer från Danmark

Av , , Bli först att kommentera 0

Borås Basket hämtar mer från den danska ligan. Senaste namnet in är amerikanske powerforwarden Jyles Smith, 25-åring på 209 centimeter som närmast kommer från Hörsholm, en klubb där han 2016 vann det danska mästerskapet ihop med tidigare Borås-nyförvärvet Nimrod Hilliard IV.

- Vi värvade Jyles Smith för att vi ville ha en bra försvarsspelare som är användbar på flera olika sätt. Vi ville ha en som är bra på dubblingar, byten och på att agera målvakt. I och med att Jyles har de färdigheterna är han en mycket allround försvarsspelare och dessutom väldigt atletiskt och rörlig, säger Borås Baskets headcoach Henrik Svensson till klubbens hemsida.

Borås trupp just nu: John Brändmark, Daniel Thuresson, Simon Gunnarsson, Fredrik Andersson, Ludvig Johansson, Andreas Person, Jyles Smith, Brett Bisping, Nimrod Hilliard IV.

Bli först att kommentera

Silly: Röd tråd i laget

Av , , Bli först att kommentera 0

Norrköping Dolphins förlänger med amerikanen Johnell Smith som därmed går mot sin tredje säsong i laget.

- Han är en av de sex som var med mig från början. Han tillför mycket rutin och kvalitet. Efter jul den här säsongen var han fantastisk. Han är lugn, stressar aldrig upp sig och vill alla väl. Han konkurrerar med de andra guardsen men vill samtidigt att de utvecklas. Vi har många unga spelare och då är det viktigt att vi har Johnell som styr och ställer. Han förstår helheten och tränar alltid fokuserat, säger coachen Adnan Chuk till klubbens hemsida.

Guarden Smith, snart 37 år, snittade förra säsongen på 39 matcher/22 minuter 6,9 poäng, 3,0 returer och 3,2 assist.

Dolphins trupp just nu: Johnell Smith, Jocke Kjellbom, Micke Lindquist, Edvin Stark, Tim Schüberg, Fredrik Larsson och Abdou Medjedoub.

Bli först att kommentera