Kvitterat är det

Av , , Bli först att kommentera 0

Bloggen har denna dag bland annat ägnat sig åt att ta sig hem från Luleå och att jobba med nyheten om Udominates nya klubbdirektör. Så det har inte blivit en enda blick på semifinalmatchen mellan Södertälje Kings och BC Luleå. Det blir till att kika i efterhand.

Hur som helst så är det kvitterat till 2-2 i matcher.

Södertälje lyckades ännu en gång vinna på hemmaplan, i kväll med siffrorna 91-89 efter en rasande spurt i sista perioden. matchvinnare en viss Toni Bizaca med 30 poäng.

SM-slutspel, herrar, semifinal 4 i bäst av 7: 
Södertälje-BC Luleå 91-89 (21-18, 21-26, 20-24, 29-21).
Södertälje: Toni Bizaca 30, Martin Pahlmblad 18, Auston Barnes 14, Alexander Lindqvist 12, Adam Ramstedt 8, Valter Lindström 5, Aaron Anderson 2, Rudy Mbemba 2.
BC Luleå: Yannick Anzuluni 19, Adam Rönnqvist 19, Denzel Andersson 17, Quinton Upshur 11, Brandon Rozzell 10, Tom Lidén 5, Brice Massamba 5, Anton Saks 3.
Publik: 833.
2-2 i matcher.

Bli först att kommentera

Blir ett familjeföretag

Av , , Bli först att kommentera 0

Med Lotta Enjebos intåg som klubbdirektör i Umeå Basketbollklubb, mest känt som Udomiante, som ska bli A3 Basket, kan man säga att det blir ett familjeföretag att utveckla Umeås damligalag och organisationen bakom.

- Att komma till Umeå känns bra, jag är väldigt positiv till pulsen och näringslivet i staden. Skönt känns det även med ambitionen här i klubben att få till saker och ting. I en ung klubb provar man sig fram, i bland blir det bra, i bland mindre bra grejer. säger Lotta Enjebo.

Maken Jan Enjebo är alltså Udominates nya head coach. Som förhandlar om förlängt kontrakt för 2018/2019.

Får han nytt kontrakt för nästa säsong?

– Det finns risk/möjlighet att han vill jobba på samma ställe (skratt). Men han delar känslan för att det är bra i Umeå, säger Lotta Enjebo.

Mer läsning: Ska ta klubben till nästa nivå

Bloggen: Så här är läget nu i Udominate Basket:
Ny post: Klubbdirektör Lotta Enjebo. Frisk kraft in. Nödvändigt drag för att styra upp organisationen vid sidan av basketlaget.
Får hjälp: Marknad/event-ansvariga Lisa Åström. Tidigare ensam anställd.
Dra sig tillbaka igen: Oscar Stenberg. Stark man som efter förra säsongen lämnande över det operativa (ideella) ansvaret till Joakim Genetay, men då Genetay blev sjuk före jul tog Stenberg över igen. Men Stenberg kommer att finnas med i kulisserna med sponsringsfrågor och säkerligen även med lagbygget.
Blir kvar: Ideellt arbetande sportchefen Bo Ågren-Malm.
Coacher: Head coach Jan Enjebo – har inte skrivit på nya kontraktet ännu.Oddset är 1,00.
Ass. coach Micke Blomqvist – har avtal och avgör själv om han fortsätter (avgörande lär bli familjen och dagjobbet på skola).
Spelartruppen: En del spelare lär stanna kvar, när nästa säsongs lag byggs ihop finns Jan Enjebos röst med.

Bli först att kommentera

Klart: Ny klubbdirektör i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Ett steg för att stärka organisationen är klart. Tidigare har Umeå Basketbollklubb (föreningen med ligalaget under namnet Udominate, snart A3 Basket) haft en heltidsanställd i form av Lisa Åström på marknad/event/med mera, med mera.

Nu tillkommer en heltidsanställd klubbdirektör – Lotta Enjebo. Som klivit rakt in efter flytt hem till Sverige från Luxemburg och redan satt igång med jobbet.

- Jag är stolt att få presentera Lotta Enjebo som ny klubbdirektör, med sitt enorma driv och entusiasm blandat med en kunskap
både inom idrott men även från näringslivet så är vi glada att detta har gått i lås och hälsar Lotta välkommen till Umeå, säger Umeå BBK:s ordförande Peder Westerberg.

Lotta Enjebo 48, med rötterna i Örebro, har en gedigen egen idrottsbakgrund som fotbollsspelare och även som ledare inom
Södertälje BBK och förbundet både i Luxemburg samt Sverige.

- Som före detta elitfotbollsspelare så brinner jag för att förmedla den fantastiska känslan att
få tillhöra en grupp, få möjlighet att utöva detta i Umeå känns jättebra. Att efter sex år med Udominate Basket nu nystarta med A3 Basket, och med en härlig lite kaxig vinnarmentalitet känns fantastiskt, jag kommer ta mig all den kunskap jag har dels från näringslivet och från idrotten och fortsätta den utmanande och spännande elitsatsning man påbörjat, säger Lotta Enjebo i ett pressmeddelande.

 

 

Bli först att kommentera

Filmklipp från SM-final 1

Av , , Bli först att kommentera 0

Här finns lite filmklipp med några höjdpunkter från den första SM-finalen mellan Luleå och Udominate. Bland annat finns långskottet från egen planhalva från Udominates Brianna Kiesel.

Bilderna från Sportsgrounds sändning

Bli först att kommentera
Johan Löf

Ska bli mera Umeå-basket

Av , , Bli först att kommentera 0

Luleås kapten Anna Barthold ville gärna inleda poängmakandet i jakten på femte raka SM-guldet. Hon missade sina tre första skottförsök och för en bråkdel av någon sekund så kanske Udominate hade chansen att slå in en kil i mästarlagets sanslösa slutspelssvit. Men då klev andra fram Jessica Thomas en trea, plus en trea till, Choma Nnamaka en tvåa, vips 8-0 och därifrån fortsatte det till 55 Luleå-poäng i första halvlek.

- Vi hade en seg start och träffade ingenting. Luleå satte det mesta – det är ett väldigt bra lag vi möter, säger Udominates WNBA-meriterade guard Brianna Kiesel.

Före paus var hon ganska ensam om att står upp för Umeå. Men fick med sig övriga gänget i andra halvlek.

- Efter paus spelade vi Umeå-basket. Det tar vi med oss till nästa match hemma på fredag. De justeringar vi gjorde i försvaret gjorde att det blev bättre – men vi är medvetna om att vi måste göra det defensiva jobbet mycket bättre nästa gång, säger Brianna Kiesel.

Det positiva trots förlusten?

- Vi gav aldrig upp, det älskar jag med det här laget. Ingenstans ger vi upp något utan spelar hela vägen.

För egen del var hon snuddande nära en ”trippel-dubbel”. 22 poäng, 11 assists – men det fattades en retur. Nu blev det nio.

- Bättre lycka nästa gång, säger Brianna Kiesel med sitt patenterade leende.

Vem som gjorde matchens sista poäng?  Jodå. 38-år unga Anna Barthold sköt ett av de hoppskott hon gjort så framgångsrikt i hela sin karriär.  Den tvåpoängaren spikade siffrorna 89-82. Barthold landade på 16 poäng.

Anna Bartholds budskap inför fortsättningen? Jodå det är tydligt:
- Jag hoppas innerligt att final tre här i Luleå blir av europeiska mått så det blir svettigt och att det tjuter i öronen som om att du har tinnitus. Jag hoppas att publiken vilar sina röster till måndag så att Udominate blir ännu räddare, säger hon till Norrbottens Media.

Bilden: Brianna Kiesels första SM-final slutade med förlust i Luleå. Foto: Johan Löf.

Mer läsning: Hegethorns krönika ”Kiesel skänkte lite hopp”

Final-analys: Inte alls redo

Liverapporten: Så var matchen – usel start sänkte Udominate

Mer läsning: Vaknade för sent

TV: Eftersnack med tre röster

Coachernas summering:
– I första halvlek har vi jättebra rörelse i anfall. I andra är vi inte lika aggressiva mot korgen. Vi gör lite väl mycket misstag och bjuder in dem men vi håller undan till seger och det är vad det handlar om i finaler, sade David Visscher till Norrbottens Media.

– Mot Luleå går det inte att komma i underläge med 19 poäng och kämpa i uppförsbacke hela tiden. Det tar för mycket och det visade sig nu. Vi kunde närma oss lite men samtidigt tar orken slut när man springer och jagar hela tiden och varje missat skott blir så mycket mer kännbart, säger Udominatecoachen Jan Enjebo.

x x x x x

En skadenotering: Luleås italienska forward Silvia Favento bröt första SM-finalen med en fotskada.

Bli först att kommentera
741A4742

SM-final 1: Luleå tog segern

Av , , Bli först att kommentera 0

Första SM-finalen är avgjord. Rättvis seger för Luleå som håller fast vid sin svit utan hemmaförlust under de senaste fyra årens slutspel.

SM-slutspel, damer, final 1 i bäst av 5: 
Luleå-Umeå Udominate 89-82 (31-16, 24-20, 22-24, 12-22).
Luleå: Jessica Thomas 34, Anna Barthold 16, Jennifer Hamson 14, Adrianne Motley 11, Silvia Favento 5, Chioma Nnamaka 5, Allis Nyström 4.
Umeå Udominate: Brianna Kiesel 22, Ana-Marija Begic 19, Lisa Koop 15, Mante Kvederaviciute 10, Tiffany Brown 6, Sandra Hansson 5, Gintare Mazionyte 4, Danielle Elvbo.
Publik: 1 909.

x x x x x

I kväll blir det liverapport från första SM-finalen Luleå-Udominate.

Liverapporten finns här. Funkar bra i mobilen.

På Bloggen blir det lite mer summerande inlägg om hur det går i denna första final.

Regerande mästarlaget Luleå börjar med: Jessica Thomas, Adrienne Motley, Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Jennifer Hamson.
Udominates startfemma: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Ana-Marija Begic.
Bilden: Begic stöter på Luleås försvar.
Foto: Peter Hegethorn.

Före matchen ska ett par priser delas ut:

Årets Domare i basketligan dam: Shaker Nasrollah.

Årets Matcharrangör: Jodå – Luleå Basket.

x x x x x

Första perioden: 31-16.
Scener vi sett förr i inledningen i LEA. Luleå går snabbt upp till 8-0 och 11-4. Timeout Umeå redan efter tre och en halv minut för att sortera ut en blek start. Gästerna har svårt att få bollen i korgen och har svårt att få stopp i försvar.  Efter två snabba foul på Begic (den andra fiskar Barthold upp) så blir det bänken och byte, in med Lisa Koop. Barthold sätter straffkast till 15-4. Allis Nyström kommer in och tar retur. Mycket stark start av Luleå rakt igenom.
Även Koop drar snabbt på sig två foul.  Efter åtta minuter 23-23 på tavlan. Även Tiffany Brown har skaffat sig två foul. Inhoppare för Umeå på banan Danielle Elvbo och Sandra Hansson. Koop hinner även med en tredje foul.
Summering period 1: Ett stelt Udominate hängde inte alls med. Luleå bäst i alla kategorier.

Andra perioden: 24-20.
Luleå ångar på, sätter sin fjärde trepoängare och har åtta av åtta på straffkast totalt. Laget gör poäng på olika sätt. Udomiante lyckas egentligen bara med snabba uppspel och layups. Övriga anfall går inget vidare.
Från 36-20 lyckas i alla fall Umeå ta sig tillbaka till 36-26 innan det blir nya lätta Luleå-poäng. Hemmalaget har tillverkat 38 poäng på drygt 13 minuter, det säger en hel del om Umeås försvar. Nästa trepoängare av Luleås Jessica Thomas är bara att applådera, långt håll och över tufft försvar. 41-27 på tavlan. Detta ser ut att rasa iväg till en bit över 50 poäng redan före paus. Timeout Umeå med 4:11 kvar av första halvlek, då är det 43-29 plus väntande nya straffkast för Luleå. Gästerna är inte alls på tå och drar på sig massor med fouls. I Luleås gameplan fanns att begränsa Tiffany Brown. Det funkar kan man säga. Amerikanskan har gjort 1 poäng vid ställningen 47-29. På straffkast får hon sedan i sin andra poäng. Storpubliken i Luleå jublar högt när hon missar ett av dessa kast.

Ställningen i paus: Luleå-Udominate 55-36.
Poängbäst Luleås Jessica Thomas med 21 poäng. På treorna är hon 4 av 6. För Umeå toppar Brianna Kiesel med 9 poäng.
Den mest skrämmande statistiken efter 20 minuter är nog att Umeå träffat 7 straffkast på 16 försök, det är 43 procent. Huga.

Tredje perioden: 22-24.
Förstas fem minuterna efter paus har egentligen inte mycket hänt. Luleå håller en ledning runt 20 poäng, mitt i tredje 64-45. Mästarlaget har marginal och kan avlasta rejält, in med spelare från bänken som Elin Lomgren. Luleås stora Jennifer Hamson linkar ut med vad som verkar vara en lättare vrickning. Coach David Visscher är vaksam och när Umeås Begic lagt i några poäng nära korgen och reducerat till 66-51 så kommer  tecknet för timeout. Luleå jobbar inte lika helskärpt och lagets skottprocent dalar lite grand. Hamson snabbt tillbaka i spel igen. Barthold har skaffat sig fyra foul. Störst foulproblem i Umeå har Brown och Begic med sina fyra.
En notering: Luleå-guarden Jessica Thomas gör en kanonmatch.
Efter Luleås timeout ser det bra ut igen för Visschers gäng, ledningen upp till 77-55.
Matchens grej- Brianna Kiesel ser att det är sista sekunden i tredje perioden, från halva plan slänger hon bollen i korgen. En trepoängare till 77-60.

Ställningen inför sista: Luleå-Udominate 77-60.

Fjärde perioden: 12-22.
Väldigt mycket transportsträcka nu. Luleå börjar stå ganska still, Udominate har mitt i fjärde tagit ned skillnaden till elva poäng. Ställningen 79-68. Men sedan får Luleå med sig en hyfsad ”osportslig foul”, straffar och boll från sida. Så avståndet ökar igen. 83-68. Publiken vaknar till igen. Udomiantes coach Jan Enjebo manar på sina spelare att försöka pressa och jobba hela vägen.
Tid kvar 2:40: 85-75.
Mycket run and gun-basket med superkorta anfall.
Publiksiffran är svår att uppfatta när speakern läser upp den, kan hon ha sagt 1.900? Lite märkligt då det väl var sånt över 2.000 biljetter. Nåja .Publiken står i alla fall upp och klappar de avslutande två minuterna.
Domarna har jobbat hårt, det är cirka 20 foul per lag när allt ska summeras. Även Luleå åker på en sådan där osportslig foul då ett snabbt uppspel ska stoppas.
1 min kvar: 87-78. Tiffany Brown ska skjuta två straffkast och sedan har Umeå bollen från sidan. 87-80. Inkast. Ny foul, nu Kisel på linjen, hon sänker första och andra.
51 sek kvar: 87-82. Nästa foul på Umeås Tiffany Brown, hennes femte. 37 sekunder kvar.
Umeå jagar boll vilt nu. Barthold skjuter en tvåa. Publiken är salig.
28 sek kvar: 89-82. Timeout Umeå som ska flytta upp boll på offensiv planhalva. Anfallsförsöket slutar dock med Luleås boll.
Sista sju sekunderna håller Luleå i bollen.
SM-final 1 slut: Luleå-Udominate 89-82.

Jessica Thomas sköt 34 poäng för Luleå. Umeås Brianna Kiesel hade 22 poäng + 11 assists + 9 returer.

Bli först att kommentera
IMG_3361

Inte i Bartholds hus…

Av , , Bli först att kommentera 0

Bloggen har klarat bilresan upp till Luleå och möttes av en överraskande gästfrihet vid incheckningen. Ett bokat vanligt rum blev något helt annat efter att en leende människa i receptionen på Stadshotellet harklat sig och nämnt ordet ”uppgradering”.

Ja, det är bara att kika på bilden, en svit och rena rama havet till hotellrum. På tal om havet så är det utsikt med vatten åt båda håll i Luleås södra och norra hamn.

Kul för undertecknad (som dock inte kommer att tillbringa kvällen på hotellet – utan i ett annat hus). Tyvärr för Mästerlaget Luleå Baskets motståndare från Udominate från Umeå så lär det inte alls bli ta om någon gästfrihet eller trevliga bjudningar. Inte i Anna Bartholds hus. Även känt som LEA (Luleå Energi Arena).

Under sina fyra raka mästerskapsår har Luleå inte släppt ifrån sig en enda slutspelsmatch på hemmaplan. Lagkapten Anna Barthold har lett sina styrkor beundransvärt. Att låta något annat lag uppgraderas till guld är inte aktuellt i den världen.

Bloggens tips är att det blir ett femte Barthold-guld. 3-2 i matcher för Luleå. Men det vore spännande för finalserien om Udominate kunde bli första lag att stjäla en match i hennes hus. Gärna i kväll.

Bli först att kommentera
Brown vs Luleå blogg

Matchdag SM-final 1

Av , , Bli först att kommentera 0

E4-derby Luleå mot Umeå.

I kväll onsdag klockan 19:00 i Luleå Energi Arena smäller det i den första SM-finalen 2018.
Frågan i finalserien är; Femte raka SM-guldet för Luleå – eller första någonsin för Umeå?

– Det har varit en lång säsong, men nu är vi framme där vi ska vara och förberedda för kampen. Jag tror att det kan bli en bra finalserie, säger Udominate Baskets Tiffany Brown.

- Många tippar Luleå för att de vunnit tidigare, men vi har nytt lag och ny coach, säger Tiffany Brown.

Bilden: Tiffany Brown i anfall i tidigare möte med Luleå.
Foto: Peter Hegethorn.

Mer läsning: Ny giv i finalen

Bloggen kommer att vara på plats i Luleå i afton och det blir givetvis rapportering från SM-final 1.

Matchguide SM-final 1:5
Luleå–Udominate
Plats: Luleå Energi Arena.
Tid: Kl 19.00 onsdag.

Tränarsnack
– Vi är så bra förberedda som det går att vara och stämningen är positiv inför finalspelet. Alla kan nog spela basket på en bra nivå, men sedan är det alltid på matchdagen man måste leverera och vara på tå, säger Udominate Baskets coach Jan Enjebo.
– I år vet alla att vi kan vinna men nu gäller det att gå ut och göra jobbet. Det är ett annat mentalt läge nu, säger Luleås coach David Visscher som inte är bekväm med att hans lag är storfavorit denna gång.
– Det gör mig mest orolig. Det finns alltid en risk med det. Om våra spelare hör det för mycket kan de börja tro på det, säger Visscher till Norrbottens Media.

Citatet:
”När jag var 27-28 år och spelade i Spanien, och tyckte att jag var på min topp då, hade jag inte räknat med det här. Men jag känner mig bättre tränad nu än när vi vann det första guldet”, säger Luleås lagkapten Anna Barthold, 38 år, till TT. Hon har den här säsongen snittat 17,5 poäng och 7,9 returer.

No­te­ra att…
… Udominate och Luleå har mötts fyra gånger den här säsongen;
Svenska ligan:
Udominate–Luleå 76–67
Luleå–Udominate 71–46.
Playoff i Europaspelet EEWBL:
Luleå–Udominate 78–74.
Udominate–Luleå 95–90.

SM-finalschemat
Onsdag 18/4: Luleå–Udominate
Fredag 20/4: Udominate–Luleå
Måndag 23/4: Luleå–Udominate
Om nödvändigt;
Onsdag 25/4: Udominate–Luleå
Lördag 28/4: Luleå–Udominate
(alla matcher start kl 19.00).

Senaste svenska mästarna
2017: Luleå.
2016: Luleå.
2015: Luleå.
2014: Luleå.
2013: Norrköping.
2012: Telge.
2011: Telge.
2010: 08 Stockholm.
2009: Solna.
2008: Solna.

Livesända SM-finaler 
Finalserien mellan Luleå och Umeå direktsänds via webben. Alla matcher sänds via produktionsbolaget Sportsground på basketligandam.se (betalmatcher).  Norrbottens Media gör en specialsatsning och har köpt in sig på sändningsrättigheterna till alla fem finalmatcherna, där går det på NK/NSD för icke-prenumeranter att kika till ett särskilt kampanjpris. Länk här.

 

Bli först att kommentera

Nytt semidrama

Av , , Bli först att kommentera 0

Det blev ett nytt semidrama mellan Norrköping och Borås. Denna gång slutade det med vinst för Borås på bortaplan.

Från underläge vid 73-66 med drygt sex minuter kvar så klev Jakob Sigurdarson fram med tre raka trepoängsskott, det blev vändningen. Till slut skrevs siffrorna 85-89.

I slutet tvingades Dolphins foula flitigt, men en foul var inte lyckad – då Jocke Kjellbom drog i Borås-spelaren Hilliard innan bollen kommit i spel vid inkast för gästerna. En sådan försvarsfoul under matchens två sista minuter är enligt reglerna ”osportslig”, vilket ger två straffkast och bollen från sidan.

Kjellbom hade som helhet en utmärkt match med 23 poäng + 14 returer + 4 blockar.
Vinnande Borås leddes av Nimrod Hilliard med 24 poäng, 5 returer och 6 assists.

SM-semifinal 3 i bäst av 7
Norrköping-Borås 85-89 (18-20, 30-23, 19-19, 18-27).
Norrköping: Jocke Kjellbom 23, Gerry Blakes 22, Micke Lindquist 17, Eugene Harris 14, Johnell Smith 6, Edvin Stark 3.
Borås: Nimrod Hilliard 24, Brett Bisping 16, Jakob Sigardarson 15, Jyles Smith 8, Marin Mornar 8, Simon Gunnarsson 8, Fredrik Andersson 7, Andreas Person 3.

Norrköping leder med 2-1 i matcher.

Bli först att kommentera

Årets Coach prisad

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu vet vi svaret på frågan om vem som fick utmärkelsen Årets Coach i herrarnas basketliga.

Norrländska förhoppningar om namn som Umeås Jesper Gustavsson och Jämtlands Torbjörn Gehrke kom på skam. Inte heller blev det grundserievinnaren Peter Öqvist i Luleå.

Priset gick – precis som förra året – till Norrköping Dolphins Adnan Chuk. Han fick priset i samband med tisdagens semifinalspel mellan Dolphins och Borås.

Uppdaterad lista över herrligans utmärkelser:

Årets MVP: Jocke Kjellbom, Norrköping
Årets guard: Arik Smith, Umeå
Årets forward: Axel Nordström, Uppsala
Årets center: Jocke Kjellbom, Norrköping
Årets stjärnskott: Adam Ramstedt, Södertälje
Årets artist: Nimrod Hilliard, Borås.
Årets försvarare: Quinton Upshur, Luleå
Årets lyft: Umeå BSKT
Årets matcharrangör: BC Luleå.
Årets coach: Adnan Chuk, Norrköping.
Årets domare: ???????

Bli först att kommentera