Luleå-stjärnans nya klubb

Av , , Bli först att kommentera 0

Unga holländska stjärnan Janis Ndiba, 20, tog SM-guld med Luleå Basket och imponerade i sommarens U20-EM.

Nu har hon klart med ny klubb för säsongen 2017/2018. Den 183 centimeter långa forwarden går till Sleza Wroclaw som är regerande mästare i Polen.

I svenska damligan snittade Ndiba 11 poäng och 8 returer (36 matcher/26 minuter). Den allra bästa matchen hon gjorde för svenska mästarna…? … det var i den fjärde avgörande SM-finalen mot Udominate i hemmahallen i Luleå. Då hade Janis Ndiba 20 poäng, 12 returer och 7 assists.

 

Bli först att kommentera

Klart: Talangens val

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter provträning och lite betänketid väljer guardtalangen Nils Johansson, 20 år och 198 centimeter, spel i Norrköping Dolphins.

- En stor spelare för sin position, en modern kombo. Han tillför viktig storlek defensivt och kan användas i många offensiva situationer. En bra skytt och intressant spelare som vi tror kan blomma ut, säger Dolphins coach Adnan Chuk, till klubbens hemsida.

För Sverige under sommarens U20-EM snittade Nils Johansson 9,3 poäng och 2,1 assist per match.

Nils Johansson från Täby har spelat i Superettan med AIK Basket, men valde under våren 2017 spel i den spanska andradivisionen och laget Logrono.

Bli först att kommentera
Basket: BSKT

Tre till på väg in i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Bloggen var på måndagskvällen på Gammlia i Umeå och kikade lite på den första gemensamma träningen för Umeå BSKT:s nya importtrio.

Eric Gilchrese, 30 år, är pointguarden som ska leda laget från bakplan. Skytten Nick Schlitzer, 25 år i december och komboguarden Arik Smith, 24 år i september är de övriga två nya ”USA-importerna” (Schlitzer har även italienskt pass).

– Klubben bygger nytt och saker händer inte över en natt, men om vi litar på varandra i processen så kan det bli bra, säger Eric Gilchrese.

Gilchrese blir lite av en veteran i Umeå BSKT. Han har som proffs tidigare spelat i Kanada, Makedonien och Österrike. Som pointguard ska han också leda spelet på planen.

– Mitt jobb är att vara en ledare både på och utanför planen, vara coachens förlängda arm och göra saker som gör andra bättre och sätter dem i bra positioner. Det passar mig som är en osjälvisk typ och med min erfarenhet ska jag försöka visa vägen för de yngre i laget.

Bilden: Från vänster Arik Smitch, Eric Gilcrese och Nick Schlitzer .
Foto: Abebe Asres/VK

Mer läsning (Plus): Ska få fart på Umeå

Någon närmare recension på en enda träning låter sig absolut inte göras. Men BSKT såg ut att springa bra, exempelvis har undertecknad aldrig sett André Nilsson så rapp tidigt på en försäsong.

Intressant var såklart även att spana in vilka som var på golvet. En del gäster fanns där, som David Jallow – på väg mot spel i Italien.

Men en uppenbar ledtråd till vilka tre spelare som är på väg in i ligatruppen fanns…

Egal Saleman och Albin Frank – tränar med laget och ska vara nära att skriva på nya kontrakt.

Erik Edin från LF Future i Luleå. Han tränade en del med Umeå även förra säsongen och verkar redo att kliva från Superettan till ligan.

Uppdaterad verion av fakta på läget i BSKT-truppen:

Kontrakterade (förlängningar): André Nilsson, Fredrik Björnsson, Anton Leth.
Nyförvärv: Nick Schlitzer, shooting guard/small forward, amerikan/italienare
(närmast från Olimpi Tblisi, Georgien).
Arik Smith, komboguard, amerikan,
(närmast från Ostuni, Italien).
Eric Gilchrese, pointguard, amerikan
(närmast från Baerum, Norge).
Tryoutspelare: Två svenska hemvändare Chris Singhateh (College, USA) och Rami Ghanem (College, Kanada).
Blir kvar (?): Egal Saleman och Albin Frank tränade med laget på måndagen.
På väg in (?): Erik Edin från LF Future i Luleå tränar med Umeå.
Har lämnat: Johan Rönström (lägger av), Josh Wolfram (till Usti Nad, Tjeckien).
Övriga ur fjolårstruppen som ej blir kvar: Johan Pierre, Jesper Hallberg, Roble Saleman, Ninib Masso, Robin Alm,
Nathan Dawit (rehabtränar fortfarande efter knäskada),
samt Rudy Mbemba, Gerald Williams, Terrence Oglesby, George Valentine.
Head coach:
Jesper Gustavsson.
Assisterande: John Leggett Jr, Caroline Muzito-Bagenda.

Bli först att kommentera

Officiellt om Udominate-spelaren

Av , , Bli först att kommentera 0

Okej, då har Alvik Basket även officiellt på sin hemsida gått ut med att Ilaria Zanoni är klar.

– Det känns väldigt bra att vi får in ytterligare en erfaren och skicklig basketspelare. Hon (Iilaria Zanoni) är väldigt bra på att läsa spelet och hon kommer att kunna skapa själv men också få andra att se bra ut på planen. Hon är en av de bästa försvararna i ligan och kan spela försvar på position 1–4, säger Alvik Baskets coach Jurgita Kausaite.

Iilaria Zanoni som lämnat Udominate efter tre säsonger i Umeå säger själv så här till klubbens hemsida om valet av Alvik;

– Jag kom i kontakt med Jurgita och jag gillar hennes sätt att se på basket och hur hennes lag spelar. Min första känsla av laget och klubben är väldigt bra och kemin i laget är riktigt bra vilket man kan se på planen. Jag tror det var det som gjorde att laget också nådde semifinal förra säsongen. Dessutom är det många unga och talangfulla spelare i laget som jag ser fram emot att få spela med. Bakom allt det där är det en bra och stabil organisation, säger Iilaria Zanoni.

– Jag hoppas kunna hjälpa laget nå sin fulla potential. Jag vill komma in i laget och in hur de spelar så jag kan hjälpa till så mycket som möjligt. Jag tror det kommer bli riktigt kul, säger Iilaria Zanoni.

Därmed har Alvik Basket hämtat tre spelare från Udominats fjolårstrupp, det är Martina Stålvant, Ilaria Zanoni och Katha Fasth Gillstedt. Alvik har även lyckats värva Elin Ljunggren från Mark.

 

Bli först att kommentera

Ny jänkare i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Det duggar tätt nu. Senaste nyförvärv att landa i Umeå BSKT är pointguarden Eric Gilchrese.

Den 30-åriga jänkaren ska enligt planen finnas med på Umeås träning i kväll måndag. Han kommer närmast från spel i Norge där han förra säsongen i Baerum Basket snittade 17,8 poäng, 5,4 returer, 6,8 assist och 3.9 steals på 33 min per match (27 matcher). Skottprocent 50% från golvet, 34% på treorna, straffkast 76,4%. Han har tidigare spelat I Makedonien, ett par säsonger i Österrike och ett par år i Kanada som proffs.

– Vi blev rekommenderad Eric av min gamla coach Mathias Eckhoff, han hade honom förra säsongen. Han är enligt Mathias en fröjd att coacha och ha på sitt lag, säger Umeås coach Jesper Gustavsson.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att komma till Umeå och ansluta till laget. Det kommer att bli en rolig säsong med nya erfarenheter, ”Go Umeå BSKT!”, säger Umeås nyförvärv Eric Gilchrese i ett pressmeddelande.

Umeå BSKT:s trupp just nu:

Kontrakterade (förlängningar): André Nilsson, Fredrik Björnsson, Anton Leth.
Nyförvärv:  Nick Schlitzer, shooting guard/small forward, amerikan/italienare (närmast från Olimpi Tblisi, Georgien).
Arik Smith, komboguard, amerikan, (närmast från Ostuni, Italien).
Eric Gilchrese, pointguard, amerikan (närmast från Baerum, Norge).

Tryoutspelare: Två svenska hemvändare Chris Singhateh (College, USA) och Rami Ghanem (College, Kanada).

Lämnat: Johan Rönström (lägger av), Josh Wolfram (till Usti Nad, Tjeckien).

Kontraktslösa: Egal Saleman, Johan Pierre, Jesper Hallberg, Roble Saleman, Albin Frank, Ninib Masso, Robin Alm.
Gerald Williams, Rudy Mbemba, Terrence Oglesby, George Valentine.

Nathan Dawit spelade inget förra säsongen på grund av skada. Oklart var och när han är redo för spel igen.

Head coach: Jesper Gustavsson.
Assisterande: John Leggett Jr, Caroline Muzito-Bagenda.

 

Bli först att kommentera

Bra start i Universiaden

Av , , Bli först att kommentera 0

Sveriges damer fick en bra start på gruppspelet i Universiaden i Taiwan.

Det blev i premiärmatchen, som nyss (lunchtid måndag svensk tid) avslutades, seger mot Ungern med 85-57.

Sveriges poäng: Nathalie Fontaine 19, Ellen Nyström 17,  Matilda Claesson 12, Elin Gustavsson 11, Gabriella Hansson 9, Paulina Hersler 7, Elsa Glantz 4, Sofia Hägg 3, Anna Lundquist 3.

Speltid hade även Mikaela Gustavsson och Moa Lundqvist.

Sverige coachas av Frasse Pinto med Jesper Sundberg som assisterande.

Sverige möter i gruppen även värdnationen Taiwan (tisdag) och Chile (onsdag). På fredag startar slutspelet med kvartsfinaler/placeringsmatcher,

Många stora basketnationer har lag med, gissningsvis är USA guldfavorit, men utmanar gör Ryssland, Australien, Canada med flera. Bloggens tips är att Sverige går till kvartsfinal där det blir intressant att se vilket motståndet blir.

Bli först att kommentera

Ligalag satsar på ”Jazz”

Av , , Bli först att kommentera 1

Visby Ladies vill slå an tonen ligasäsongen 2017/2018 och satsar på ”Jazz”. Senaste nyförvärvet är en amerikansk guard som kommer från college.

23 år gamla och 178 centimeter långa guarden Jazzmin ”Jazz” Parker spelade med Division I-collegelaget Texas Southern i NCAA där hon tog examen 2016. Under skoltiden råkade hon ut för en korbandsskada och var borta 2014/2015. Som senior spelade hon säsongen 2015/2016 tretton macher och snittade då 25 minuter/11 poäng, 3,5 returer och 1,6 assists. Bloggen har inte hittat någon info om att hon spelat 2016/2017 så Visby blir hennes första klubb efter college.

- Jazzmin Parker är en riktigt bra poänggörare och en fighter. Under sin collegetid visade hon att i rätt stunder kan hon vara näst intill ostoppbar. Vi har letat efter en spelare som kan skapa för sig själv och öppna upp för dom andra och vi tror att vi hittat helt rätt med ”Jazz”, säger Visbys sportchef Anders ”Leo” Pettersson i ett pressmeddelande.

 

Bli först att kommentera

Klart: Center-ersättaren

Av , , Bli först att kommentera 0

Nässjö Basket har hittat sn ersättare till Dartaye Ruffin. In på centerpositionen kommer amerikanen Isaiah Johnson, 23 år, 208 cm och 135 kg från University of Akron där han senaste säsongen snittade 16,6 poäng , 7,1 returer och 2,9 assists.

- Jag är riktigt nöjd med det här nyförvärvet, vi har jobbat hårt för att hitta en ersättare till Ruffin, vi har haft tålamod och jag tror att vi fått en spelare som kan göra stort avtryck i ligan, säger Nässjös coach Felix Alonso till klubbens hemsida.

Nässjö har en bunt nya importer,  varav fyra kommer direkt från spel på college i USA; jänkarna Demarcus Daniels, Angelo Griffis, och Isaiah Johnson, samt fransmannen Thomas Tshikaya. Ny i svenska ligan är även Sango Niang med dubbla pass Senegal/Frankrike.

- Det är viktigt att komma ihåg att vi har fyra rookies plus att Sango är ny i den här ligan. Säkerligen har vi det yngsta laget i tävlingen och kommer att behöva tid att få ihop alla bitar, särskilt som Sango ska spela Afrikanska mästerskapen med Senegal. Men jag är nöjd med truppen, vi har inte samma erfarenhet som andra, men vi har andra verktyg, säger Felix Alonso.

 

Bli först att kommentera

Krayem fixade nye tränaren

Av , , Bli först att kommentera 0

Umeå BSKT plockar in en ny tränare på varm rekommendation av stjärnan Omar Krayem som tidigare tjusat publiken i Umeå.

John Leggett Jr  är ny assisterande coach och ny fystränare i Umeås herrligalag.

Amerikanen har varit i Umeå några dagar och har bland annat deltagit vid gångna veckans ungdomsläger och vid ligalagets träning.

– Jag har redan haft några dagar att bekanta mig med staden klubben och spelarna och allt känns väldigt bra. Umeå är som en ”vintage old town” och jag älskar det. Jag ser fram emot att fortsätta jobba tillsammans med alla denna säsong och skapa en bra balans, säger John Leggett Jr till klubbens hemsida.

John Leggett Jr har tidigare hemma i Los Angeles bland annat arbetat tillsammans med Omar Krayem.

– Jag har själv träffat John i Kalifornien tidigare och fick ett väldigt seriöst intryck av honom. Sedan har John fått väldigt goda vitsord från Omar, säger Umeås head coach Jesper Gustavsson.

– Ja vi har verkligen fått ett positivt intryck så här långt av John. Vi vill fortsätta vårt samarbete säsongen ut och vi är överens om ett kontrakt som sträcker sig hela säsongen ut, till att börja med, säger Umeås sportchef Luca Romano.

 

 

Bli först att kommentera
Umeå BSKT - Malbas ,Johan Rönström

Profilen lägger ner basketsatsning

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu är det klart att Umeå BSKT och Basketligan får klara sig utan profilen Johan Rönström.

- Jag meddelade klubben för någon vecka sedan. Men det känns konstigt måste jag säga, jag har spelat basket sedan jag var nio och satsat hårt i ligan i många år. Men om man inte har full motivation och glädje så är det mest rättvist för alla parter att göra något annat. Nu satsar jag 100 procent på civila jobbet säger ”Rönna”.

Den 27-årige forwarden på 205 centimeter har de två senaste ligasäsongerna spelat i Umeå. Innan dess var det en räcka av år i Jämtland Basket och före det i Sundsvall Dragons. Johan Rönströms moderklubb är BK Fajt, Söderhamn.

I  BSKT har han de senaste två säsongerna snittat cirka 24 minuter, 8 poäng och 3 returer.

På meritlistan finns totalt 61 landskamper i U15, U16, U18, U20 och Universiaden (2013).

- Jag har vid sidan av basketen pluggat till ekonom och sedan börjat jobba deltid, något jag gjort de senaste tre åren. Nu kliver jag upp på heltid och satsar 100 procent på jobbet.  Det tar väldigt mycket energi att satsa på två karriärer samtidigt och nu har jag inte riktigt den motivation som krävs.

- Just nu är det en tid på året när man är van att köra försäsong, så det känns ovant att plötsligt ha tid till annat. Men det finns många saker att göra och känns samtidigt spännande. Plus att jag får tid att träffa flickvännen, så hon är ganska nöjd, säger ”Rönna”.

Bilden: Johan Rönström slutar som basketproffs/ligaspelare och satsar på civilia karriären som ekonom.
Foto: Peter Hegethorn

Bli först att kommentera