Knepigt läge för BSKT

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är en vecka med knepigt läge för Umeå BSKT. En kväll när Bloggen kikade förbi ligalagets träning saknades flera gubbar på golvet.

- Ja vi trodde vi skulle kunna förbereda oss en vecka med bra träning, men istället så har vi varit tvungna att vila halva gänget på grund av skador och feber. Det är tight mellan matcherna nu framöver så hade varit bra att få gnugga tillsammans en vecka här nu,  men vi försöker kontrollera det vi kan och kommer laddade för match i morgon, kommenterar coachen Jesper Gustavsson.

Dina tankar inför fredag kväll mot skjutglada gästerna Wetterbygden?
- De gör mest poäng i ligan och tvekar ej från trepoängslinjen. Viktigt att vi får dem obekväma, samt att vi håller oss till våra defensiva principer, säger Umeå-coachen.

En fråga som hängt i luften en tid gäller den om Umeås jakt på en förstärkning form av en EU-guard. Läget är att klubben jobbar vidare. Sportchefen Luca Romano meddelar i dag torsdag kortfattat: ”Ingenting är klart”.

Matchguide SBL herr
Umeå BSKT-Wetterbygden Stars 
Plats: Umeå Energi Arena.
Tid: Kl. 18:34 fredag.

Notera att
… När Wetterbygden gästade Umeå i december sköt de lysena ur hallen med 19 av 36 på treorna vid segern. Värst då var Calvin Hermanson med 8 av 14. Andra goda distansskyttar är Tyler Sabin, Adam Rönnqvist, och Daniel Mortensen. men även Jonathan Peleg och Albin Häll-Eriksson kan vara farliga.
… Laget från Huskvarna har facit 12 segrar/11 förluster som stabilt mittenlag i ligatabellen.
… Tidigare möten den här säsongen har slutat:
Umeå BSKT-Wetterbygden 93-107 (december).
Wetterbygden-Umeå BSKT 91-71 (oktober).
… Umeås laguppställning lär inte klarna förrän det är dags för uppvärmning fredag afton. I förra omgången saknades Rashard Odomes och Adam Presutti på grund av skador.
… I förra omgången ställde Wetterbygden upp utan Albin Häll-Eriksson.

Övriga ligamatcher fredag;
Kl. 18:04 Djurgården Basket-Norrköping Dolphins, Brännkyrkahallen S
Kl. 19:04 Borås Basket-BC Luleå, Boråshallen
Kl. 19:04 Södertälje Kings-Jämtland Basket, Täljehallen
Kl. 19:04 Köping Stars-Nässjö Basket, Karlbergshallen – Köping

Bli först att kommentera

Comeback av Umeås motståndare

Av , , Bli först att kommentera 0

På lördag spelar A3 Basket Umeå cupsemifinal mot Högsbo Basket från Göteborg. Kanske hade Högsbo den uppgiften lite grand i tankarna (?) när laget gick in till onsdagskvällens ligamöte med Mark Basket från Kinna.

På hemmaplan hamnade Högsbo i underläge – men lyckades göra en comeback i matchen och till slut vinna med 66-63. Bland annat tack vare trepoängsskytte av systrarna Fredrikson. Tillsammans hade Elin och Ida 5 av 9 från trepoängsland. Pointguarden Ceejay Nofuente levererade 8 poäng, 10 returer och 6 assists.

Högsbo-Mark 66-63 (11-20, 18-18, 17-6, 20-19).
Högsbo: Aliyah Huland El 14, Kourtni Perry 12, Elin Fredrikson 10, Ida Fredrikson 10, Ceejay Nofuente 8, Ieva Ivaskeviciute 5, Hanna Halilovic 5, Elin Johansson 2.
Mark: Shay Burnett 24 poäng (+13 returer), Cierra Johnson 20, Erica Iderstål 8, Terae Briggs 6, Stina Almqvist 5.
Publik: 438.

Bli först att kommentera

Kompromiss Umeå/blågult

Av , , Bli först att kommentera 0

Ligamatchen slank än hit, än dit. Nu är en tids oreda över.

När bruttotruppen inför damlandslagets OS-kval togs ut – med extra tidig samling utanför ”landslagsfönstret” – gick förbundet ut med att alla ligamatcher som behövde flyttas var flyttade… men så var det inte alls. Något som drabbar A3 Basket Umeå och Nathalie Fontaine.

Mötet Norrköping Dolphins-A3 Basket Umeå den 31 januari blev upp till klubbarna att försöka lösa. Matchen var så sent som härom dagen utan speldatum i ligaprogrammet. Nu är det plötsligt tillbaka på fredag den 31 januari…

- Vi har haft en dialog flera dagar och hade enats om nytt speldatum i början av mars, men det skulle ge oss en merkostnad på 40.000 kronor och förbundet/landslaget har inga pengar att ersätta oss med. Efter snack med landslagsansvarige Fredrik Joulamo kom vi fram till en kompromiss, förklarar Umeå-coachen Janne Enjebo.

Resultatet av kompromissen är att Nathalie Fontaine direkt efter helgens svenska cup-slutspel i Luleå åker ned till landslagets samling i Södertälje den 27 januari för träff och träning måndag/tisdag. Hon får sedan åka upp till Umeå för att träna med klubblaget onsdag/torsdag och spela ligamatchen i Norrköping fredag, för att sedan kunna återvända till landslaget.

- Det är inte optimalt, men vi vill inte sätta käppar i hjulen. Landslagscoachen (Marco Crespi) vill träffa och se lite extra på spelare som inte varit med på ett tag och Nathalie är en av dem som är aktuella för en platserna bland de 12 som ska spela i OS-kvalet, säger Janne Enjebo.

Nathalie Fontaine var borta från landslaget och från klubbspel i ett års tid på grund av ryggskada. Hon har nu gjort två ligamatcher med Umeå och får ytterligare två matcher i kroppen stundande helg i cupslutspelet.

Huvuddelen av de spelare som är ”givna” bland de tolv som ska spela OS-kval är inte kallade redan till 27 januari utan ska ansluta senare. Torsdag den 30 januari ska bruttotruppen vara bantad till 15 namn och måndag den 3 februari nomineras den slutliga OS-kvaltruppen på 12 spelare.

OS-kvalet i Belgien inleds den 6 februari.

 

Bli först att kommentera

Den tunga sviten

Av , , Bli först att kommentera 0

Ligalaget från Lund, IK Eos, inledde i höstas med tre segrar på de fyra första omgångarna – men sedan har det gått blytungt.

Eos har nu en tung svit på nio raka förluster. I kväll torsk borta i Huskvarna mot Wetterbygden Sparks

För Sparks levererade Samantha Cooper ungefär som vanligt, det vill säga 20 poäng + 16 returer och laget stärkte sitt grepp om en slutspelsplats. Så här är läget nere vid det strecket i ligatabellen:

7. Wetterbygden   6/7  12 poäng
8. IK Eos             3/10    6 poäng
——————————————-
9. Mark Basket     3/9    6 poäng

Matchfakta tisdag 21/1.
Basketligan, damer

Wetterbygden-Eos 77-67 (20-17, 17-11, 20-14, 20-25).
Wetterbygden: Lovisa Hjern 20, Samantha Cooper 20, Sarah Saba 19, Jelena Krsmanovic 5, Emina Busatlija 5, Ebba Sjökvist 3, Anna Dahl 3, Emma Johansson 2.
Eos: Dubravka Dacic 15, Dayshalee Salaman 14, Sofie Ljungcrantz 13, Louise Noaksson 9, Kajsa Lundahl 8, Julia Nyström 6, Emelie Ånäs 2.

 

Bli först att kommentera

En stark comeback

Av , , Bli först att kommentera 0

Svenska landslagsspelaren Farhiya Abdi gick klubblös hela hösten och en bit in på nya året – men nu är hon i spel för Botas i den turkiska ligan.

Comebacken i går måndag skedde när ligans nästjumbo Botas spelade bortamatch mot ligatrean Galatasaray. Även om Galatasaray vann med 81-70 så det blev en stark återkomst för Abdi som på 33 minuter levererade 18 poäng, 9 returer och 3 assists.

Positivt ur ett blågult perspektiv är vidare att Abdis landslagskompis i Botas – Frida Eldebrink – spelade 39 minuter och bokförde 19 poäng med snygga 5 av 9 från trepoängsland.

Bli först att kommentera

Cupen ska webbsändas

Av , , Bli först att kommentera 0

Det har inte direkt marknadsförts, men det verkar som att Svenska Cup-slutspelet kommer att webbsändas.

Matcherna finns med på Solidsports lista över kommande livesändningar.

Bloggen har här lagt upp länkarna till visningarna för de olika matcherna i Luleå. Det är fråga om betalmatcher för 79 kr/styck när det gäller semifinalerna och bronsmatchen. Priset för cupfinalen är satt till 99 kronor.
Bloggen skulle gärna se ett ”paketpris” för hela ”Final Four”, återstår att se om något sådant erbjudande dyker upp.

Uppdatering: Se där – det har dagen efter Bloggens rader dykt upp ett specialerbjudande – som går ut på att man kan se alla matcher i cupens final four om man blir så kallad ”månadssupporter” till ett ligalag. Den kampanjen går att hitta här.

Lördag 25 januari, semifinaler

Kl. 15:30 A3 Basket Umeå-Högsbo Basket.

Kl. 18:00 Luleå Basket-Alvik Basket.

Söndag 26 januari
Kl. 13:00 Bronsmatch.

Kl. 15:30 Cupfinal.

 

 

Bli först att kommentera

Vecka med både liga och cup

Av , , Bli först att kommentera 0

Nya basketveckan innehåller både liga och cup.

På fredag kväll jagar Umeå BSKT:s herrar nya poäng och chansen finns på hemmaplan mot Wetterbygden. Jesper Gustavssons mannar har hemma i Umeå Energi Arena plockat fem vinster den här säsongen (mot bara en seger på bortaplan).

Damerna i A3 Basket tar bussen upp till Luleå för slutspelet i Svenska Cupen där det först gäller att på lördagen ta sig an Högsbo i semifinal. Därefter väntar antingen cupfinal eller bronsmatch på söndagen.
- Vi är inne i en tuff period just nu, men måste spela oss igenom det här. Jag hoppas att två rejäla matcher den här helgen blir bra för oss, säger A3-coachen Janne Enjebo.

Här är veckans matchlista:

Basketligan dam
Tisdag 21 januari:
Kl. 19:00 Wetterbygden Sparks-IK Eos, Huskvarna Sporthall
Onsdag 22 januari:
Kl. 19:00 Högsbo Basket-Mark Basket, Gothia Arena 2

Svenska Cupen dam, final four
Lördag 25 januari
Semifinaler
Kl. 15:30 A3 Basket Umeå-Högsbo Basket, Luleå Energi Arena
Kl. 18:00 Luleå Basket-Alvik Basket, Luleå Energi Arena
Söndag 26 januari
Kl. 13:00 Bronsmatch, spelas i Luleå Energi Arena
Kl. 15:30 Cupfinal, spelas i Luleå Energi Arena

Basketligan herr
Fredag 24 januari
Kl. 18:04 Djurgården Basket-Norrköping Dolphins, Brännkyrkahallen S
Kl. 18:34 Umeå BSKT-Wetterbygden Stars, Umeå Energi Arena
Kl. 19:04 Borås Basket-BC Luleå, Boråshallen
Kl. 19:04 Södertälje Kings-Jämtland Basket, Täljehallen
Kl. 19:04 Köping Stars-Nässjö Basket, Karlbergshallen – Köping

Bli först att kommentera

Många lokala matcher

Av , , 1 kommentar 0

Under helgen var det en lång rad lokala matcher, de flesta uppe i Norrbotten – inte minst med Umeås olika U19-lag. Även andra yngre Umeå-lag fanns i spel.

Noteras kan en liten klimatinsats då KFUM Umeå Satelliterna tog tåget tur och retur till Luleå för bortamatch mot Sunderbyn i DU1.

Bloggen gör ett försök att summera helgens spel.

Damer U19: Dubbla segrar för KFUM Umeå – en lätt match och en tuff match.
Boden – KFUM Umeå 39-87.
Umeå: Tilda Lundgren 31, Vendela Lundqvist 14, Ida Bång 10,  Ellen Järvholm 8, Milla Lindblom 7, Lovis Rutfors 6, Nora Strömsten 5, Engla Halvarsson 4, Anna Romano 2.
Sunderbyn – KFUM Umeå 73-82.
Umeå: Vendela Lundqvist 24, Tilda Lundgren 20, Milla Lindblom 15, Ellen Järvholm 10, Nora Strömsten 7, Ida Bång 3, Lovis Rutfors 3.

x x x x x

Division 2 herrar: Bortaseger för unga Umeå BSKT där Nils Botold svarade för 33 poäng.
Gladan 2-Umeå BSKT 66-94
Umeå: Nils Botold 33, Elias Andersson 19, Melker Lindblom 10, Tintin Grahn 9, Axel Hemmingsson 7, Daniel Malca 5, Joel Sehlstedt 3,  Sofonias Asres 2, Alexandros Agathos 2, Emanuel Lundmark 2, Max Lindblom 2.

x x x x x

Herrar U19: Trippel för Umeå BSKT-juniorerna som möte unga spelare i Uleåborg, Älvsbyn och Gladan.
KFUM Umeå U19 mötte ett starkt BC Luleå-gäng.

Umeå BSKT-YMCA Uleåborg  129-54
Umeå: Sofonias Asres 22, Axel Hemmingsson 21, Elias Andersson 20, Nils Botold 20, Joel Sehlstedt 13, Alexandros Agathos 12, Emanuel Lundmark 7, Melker Lindblom 6, Max Lindblom 4.
YMCA Uleåborg-Umeå BSKT 49-76 (spelades i Umeå)
Umeå: Nils Botold 20, Elias Andersson 10, Emanuel Lundmark 10, Axel Hemmingsson 9, Alexandros Agathos 9, Max Lindblom 8, Joel Sehlstedt 6, Sofonias Asres 3, Melker Lindblom 2, Daniel Malca 2.
Umeå BSKT-Gladan 96-28
Umeå: Elias Andersson 25, Axel Hemmingsson 19,  Melker Lindblom 15, Emanuel Lundmark 10, Alexandros Agathos 10, Daniel Malca 8, Sofonias Asres 7, Max Lindblom 2.

BC Luleå – KFUM Umeå 107-59
Umeå: Omar Hammoud 19, Linus Nilsson 10, Simon Mehari 10, Ludvig Lind 9, Ramon Mustafa 5, Abdullahi Yasin 4, Sheran Ibrahim 2.

x x x x x

Damer U1:
Sunderbyn-KFUM Umeå Satelliterna 50-45
Umeå: Hedvig Lind 12, Fia Andersson 10, Anna Romano 7, Jennifer Hegethorn 5, Emelie Olsson 4, Hanna Olsson 4, Mimmi Hegethorn 3.

x x x x x

Damer U2:
Boden-KFUM Umeå 45-58
Umeå: Milla Lindblom 25, Agnes Brändström 16, Tindra Hopfgarten 7, Disa Nilsson 6, Hanna Nyström 2, Freja Persson 2.

1 kommentar

Mästarlaget måste agera

Av , , 1 kommentar 0

Umeås basketmästare befinner sig i början på nya året i sportsligt krisläge. A3 Basket är tabellsexa utan lagspel.

Det är drygt fem veckor till transferfönstret stänger.  Drygt åtta veckor till SM-slutspelet ska dra igång.

Umeås ligadamer har för dagen varken anfall eller försvar som fungerar. Inställningen till jobbet är minst sagt tveksam på många händer.

Undertecknad har författat en kommentar för tidningen. Bland annat med följande rader: ”Klubben ska förstås inte värva för pengar som inte finns. Men det går att skicka hem spelare som inte håller måttet”.

Läs hela tidningskrönikan: ”Dags att fixa det som måste fixas”

1 kommentar

Alla ligafakta söndag

Av , , Bli först att kommentera 0

Här är summa summarum av söndagens ligaspel för damerna.

Mark-Norrköping 59-63 (12-20, 18-10, 4-16, 25-17)
Mark: Shay Burnett 19, Cierra Johnson 14, Erica Iderstål 8, Terae Briggs 8, Julia Rohner 4, Stina Almqvist 4, Anna Golob 2.
Norrköping: Teniya Page 20, Leslie Robinson 12, Anna Lundquist 12, Tanesha Sutton 8, Patricia Elias 5, Ndey Ramou Jeng 4, Linn Jerrhage 2.
Publik: 121.

Visby-Telge 55-82 (22-17, 10-24, 17-21, 6-20)
Visby: Julie Spencer 17, Alexa Middleton 9, Jonna Raflund 7, Johanna Persson 6, Isabella Kaukopaasi 6, Jaycee Coe 5, Caroline Danielsson 5.
Telge: Hanna Sheikh 20, Ellen Åström 16, Sarah Toeaina 10, Peyton Whitted 9, Dara Taylor 8, Sofia Hägg 8, Elin Lomgren 7, Meret Kleine-Beek 4.
Publik: 266.

Uppsala-Eos 74-68 (25-17, 16-23, 15-11, 18-17)
Uppsala: Agnes Nordström 14, Emelie Enjebo 12, Tyra Carlsten Handberg 11, Dia Lukacovicová 9, Ellinor Holmberg 9, Felicia Boström 8, Milen Hagos 4, Elin Ekdahl 3, Lisa Bolander 2, Ellinor Meyer 2.
Eos: Dubravka Dacic 21, Emelie Ånäs 18, Louise Noaksson 8, Sofie Ljungcrantz 8, Dayshalee Salaman 5, Kajsa Lundahl 4, Georgia De Leeuw 2, Julia Nyström 2.
Publik: 407.

A3 Umeå-Alvik 82-88 (20-23, 16-29, 23-19, 23-17)
A3 Umeå: Tiffany Brown 17, Alyssa Lawrence 16, Lajahna Drummer 12, Danielle Elvbo 10, Sandra Hansson 8, Nathalie Fontaine 7, Tamara Radocaj 6, Sofia Pelander 4, Jelena Ivezic 2.
Alvik: Shanity James 22, Elin Ljunggren 21, Klara Lundquist 15, Paula Juhlin 14, Tova Sabel 11, Anna Stern 5.
Publik: 236.

Läget i ligatabellen
1. Luleå Basket                11/1   22
2. Högsbo Basket            10/2   20
3. Alvik Basket                 10/3   20
4. Telge Basket                 8/5    16
5. Norrköping Dolphins     8/5    16
6. A3 Basket Umeå           7/4   14
7. Wetterbygden Sparks   5/7   10
8. IK Eos                           3/9    6
———————————————
9. Mark Basket                  3/9    6
10. Uppsala Basket         2/11    4
———————————————
11. Visby Ladies              1/12    2

Bli först att kommentera