Silly: Tionde gången gillt

Av , , Bli först att kommentera 0

Jämtland Basket kör hårt före midsommarhelgen och har nu presenterat sin andra importspelare inför 2017/2018. Det handlar om en spelare som är ungefär så långt man kan komma ifrån en rookie direkt från college.

Centern/powerforwarden RT Guinn, 208 centimeter, år 37 år gammal och har under karriären hunnit med spel i massor av ligor – inklusive den svenska då han fanns i Södertälje 2005/2006. Allra närmast kommer jänkaren från Atomeromu i Ungern.

- Jag hade förmånen att få träna RT under några veckor någon av somrarna 2006 eller 2007. Sedan dess har jag ringt honom inför i stort sett varje säsong och frågat om han inte ville göra en säsong i Sverige igen. Vi får väl kalla det för tionde gången gillt! Förutom att RT är precis den person och ledare vi behöver både i omklädningsrummet och på planen nu när vi nu tappat så pass många ledande spelare från förra säsongen, så är RT just den spelare som kommer att göra det väldigt svårt för motståndarna att hantera honom och Evariste tillsammans. RT’s skott, Spel-IQ och passningsspel tillhör den yppersta eliten av det jag sett eller själv varit i närheten av med sin storlek (208cm och 120kg). Med sina 37år har han förstås också den rutin som är så ovärderlig för ett lag att ha när man går in i de så viktiga matcherna under april och maj månad. RT är hittagen till Jämtland och Östersund av en enda anledning – att göra Jämtland till ett av de absoluta topplagen i grundserien och en av de på förhand givna Finalkandidaterna, säger Jämtlands coach Torbjörn Gehrke.

Noterbart är att Jämtland skrivit ett tvåårskontrakt med veteranen.

 

Bli först att kommentera

Silly av olika slag

Av , , Bli först att kommentera 0

I morgonens första pressmeddelande presenterar BC Luleå sitt senaste nyförvärv – Petter Andersson. Petter. Vem? Vad? Jo det handlar om division två-spelaren från Gladan… som ska bli ny säljare i BC Luleås organisation.

”Det känns bra att jobba med någonting som man brinner för. Jag har ett stort baskethjärta och att kunna kombinera det intresset med försäljning känns superbra”, säger Petter Andersson.

x x x x x

Guarden Rebecka Garderyd förlänger sitt kontrakt med Luleå Basket. Hårt skadedrabbad – så hon har på två säsonger ännu inte debuterat i Luleå-linnet.

- Rebecka har kämpat med att återkomma till basketplanen länge och var riktigt nära matchspel i slutet av förra säsongen tills en svår stukning satte stopp för henne. Rebecka har valt att fortsätta i Luleå Basket och med en bra rehab i sommar kan hon till slut visa publiken i Luleå Energi Arena vilken skicklig basketspelare hon är, säger coach David Visscher.

x x x x x

Den tidigare centern i Udominate, lettiska landslagsspelaren Zenta Melnika har nytt jobb. Efter att hon lämnade Umeå blev det en säsong i Ungern och nästa säsong hamnar hon i den italienska ligan med San Martino Di Lupari.

Klubben presenterar Zenta på sin hemsida och skriver bland annat att det stora nyförvärvet ska presenteras på officiell presskonferens för media och fans (!) på baren ”Las Vegas” den 26 juni.

Bli först att kommentera

Silly: Värvning en jackpot

Av , , Bli först att kommentera 0

Herrliganykomlingen Wetterbygden Stars har gjort klart med sitt första nyförvärv -  Jonathan Peleg (som tidigare lirat i Wetterbygden) lämnar Nässjö Basket för ettårskontraktet med Stars.
Shooting guarden snittade förra ligasäsongen med Nässjö 20 min/match med 6,7 poäng, 2,0 returer och 1,5 assists.

– Vi är extremt exalterade över att lyckats knyta Jonathan till oss. Vi tror att det finns en offensiv uppsida på Jonathan där han, kanske lite orättvist, förknippats under åren med att enbart vara en försvarsorienterad basketspelare. Jonathan har tränat med oss under ett par veckors tid och det har varit extra roligt att se hur han och hans blivande lagkamrater redan funnit varandra. Vi vill försöka bygga vidare på den monumentala lagkänsla vi hade ifjol och där känns det redan som att Jonathan kommer passa perfekt in. Sammantaget känns värvningen av Jonathan Peleg lite av en jackpot, en spelare som kommer med erfarenhet av SBL och som dessutom känner vår organisation och dess individer väl, säger Wetterbydens sportchef, Dennis Aulander i ett pressmeddelande.

x x x x x

Ett par internationella noteringar kring bekanta spelare;
Svenske Charles Barton J:r går vidare efter en bra säsong i tyska Kircheim Knights. Ny klubb blir Kangoeroes Mechelen  i Belgien.

Jänkaren Jabril Durham som tidigare spelat i Jämtland och förra säsongen spelade i Ungern – har presenterats på sin nya klubbs hemsida. han ska kommande säsong spela i grekiska förstaligan med Rethymno Cretan Kings.

Bli först att kommentera

Silly: Viktig mästar-pjäs klar

Av , , Bli först att kommentera 0

Så har då mästarlaget Luleå Basket fått klart med en viktig svensk pjäs i laguppställningen inför 2018/2019.

Chioma Nnamaka gjorde en maffig comeback förra säsongen då hon på 25 min/match snittade 10,5 poäng, 6,2 returer och 2,2 assists.
Hon har skrivit på nytt kontrakt som gäller 1+1 år.

- Vi är väldig nöjda över att Chioma vill fortsätta sin basketkarriär i Luleå Basket. Chioma gjorde ett enormt positivt intryck både på och utanför planen förra säsongen och våra fans kan nu ta emot nyheten att hon ska fortsätta med en leende på läpparna, säger Luleås coach David Visscher i ett rykande färskt pressmeddelande.

x x x x x

Internationellt noteras att en tidigare guldspelare i Luleå, belgiska guarden Julie Vanloo, som i fjol spelade i Turkiet och Frankrike, nu har skrivit på för ny klubb – som är PEAC-Pecs i Ungern.

Bli först att kommentera
dav

Umeåtalang i Sverigedräkten

Av , , Bli först att kommentera 2

Sveriges framtidslandslag 2018 med Umeåtalangen Moa Dellbro befinner sig på läger i Ängelholm. I samband med träningslägret har laget spelat två landskamper mot ett Danmark som ska spela U18-EM-slutspel i sommar.

- Vi förlorade båda matcherna med över 40 poäng, så ja..de var bättre än oss.Tydligen var det deras U18 landslag, och inte framtidslandslag. I vårat lag är det många yngre. Men det var helt klart en häftig upplevelse, På hemmamatchen i går var alla barn som är på läger här i Ängelholm (North West Summer Camp) målade i gul/blått och hade övat in massa hejaramsor. berättar Moa Dellbro.

Bloggen har fått rapport om att Moa som vanligt jobbade hårt i försvaret, det var stundtals tufft i anfallet mot Danmark, som körde helplanspress, men hon lärde sig hantera pressen bättre och bättre.

Så här säger Moa själv om landslagslägret som avslutas i morgon onsdag;

- Jag startade båda matcherna och fick mycket speltid, vilket var jättekul! Nu är vi inne på näst sista dagen och man är rätt så sliten efter så mycket träningar och matcher, men man lär sig hela tiden och utvecklas av att känna på denna nivå. Känslan av att spela i Sverigedräkten och höra speakern ropa ens namn är helt klart mäktig.

Bli först att kommentera

Silly: Hemmaspelare i ligan

Av , , Bli först att kommentera 0

En silly-nyhet denna dag är att Högsbo Basket har klart med fortsättning för Elin Ljungberg. Forwarden snittade 11 poäng, 4 returer och 2 assists i Superettan och Chalmers-studenten från Mölndal ser fram mot ligaspel med coach Robin Sandberg.

- Elin har imponerat på mig och jag glad att hon vill vara med på nästa steg i vår resa. Jag tror ligan är ett perfekt steg för henne då hon har gjort det väldigt bra tidigare år och behöver den här utmaningen. Elin är en spelare som är allround men framför allt väldigt smart vilket jag ser fram emot att jobba med, säger Högsbo-coachen.

Uppdatering: Klara för fortsättning i Högsbo är även Elin Fredriksson och Ida Fredriksson.

x x x x x

Mark Basket ska kommande säsong ha väldigt lokalt lag. Från Riksidrottsgymnasiet på orten kommer kvartetten Anna Golob (som gjorde tio ligamatcher redan förra säsongen), samt Emilia Axelsson, Cornelia Gunnarsson, och Emilia Ekstedt. Spelare fostrade i BK Marbo som sannolikt blir kvar även kommande säsong är exempelvis  Amanda Odqvist, Sara Gunnarsson, och Linn Larsson.

På importsidan blir det förändring. Inte mer än en amerikanska i laget uppger Borås Tidning.

 

Bli först att kommentera

Umeås besked: En lämnar, en vill stanna

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter Sveriges VM-seger i fotboll mot Sydkorea så kastar sig Bloggen över dagens stora fråga.

Hur blir det med Umeå BSKT-stjärnorna Arik Smith och Eric Gilchrese? Duons 1+1-kontrakt var skrivna med en utköpsklusul.

Det blir två olika svar och ett avslöjande.

Skyttekungen Arik Smith?
– Han går vidare i karriären och vi önskar honom lycka till, säger Umeå BSKT:s ordförande Michael Jalmby.

När det gäller spelfördelaren Eric Gilchrese blir svaret varken ett ja eller ett nej. Snarare en förhoppning efter att den rutinerade amerikanske pointguarden tackat nej till en toppklubb – med en välbekant coach. Svensk förbundskapten som numera jobbar i Geneve Lions i Schweiz.
– Eric har tackat nej till Vedran Bosnic som ringde oss, berättar Michael Jalmby.

Så vad betyder det för Umeå BSKT?
– Eric vill gärna spela med oss, men har en familjesituation i Norge som innebär att han behöver en bättre inkomst. Vi har våra grundramar att hålla oss till och för att lösa detta saknas 150 000 kronor – som vi skulle behöva få in från en eller flera sponsorer, förklarar Umeå BSKT:s ordförande.

Mer läsning: Söker stöd för ”extraordinär” spelare

 

Bli först att kommentera

Silly: Förlängning klar

Av , , Bli först att kommentera 0

Luleå Basket meddelar att Fanny Mosesson skrivit på för en tredje säsong.

Luleåfostrade guarden snittade 8,52 minuter, 1,4 poäng, 0,4 assist och 0,6 returer under fjolårets
säsong.
- Fanny fortsätter att kombinera elitbasket och heltidsstudier även nästa säsong. Hon utvecklades bra
förra säsongen och blir mer och mer trygg och aggressiv i sitt spel. Vi ser fram emot att se Fannys
fortsatta utveckling på basketplanen, säger coach David Visscher i ett pressmeddelande.

Bli först att kommentera

Silly: Värvar från Kongo

Av , , Bli först att kommentera 0

Jämtland Basket har gjort klart med sin första importspelare inför nästa säsong. Valet föll på  Evariste Shonganya Tolembo ifrån Demokratiska Republiken av Kongo. En 26-årig powerforward på 203 /eller 204 centimeter som närmast kommer från spel med Monastir i Tunisien.

Spelaren presenteras av klubben som ”en av de kanske snabbaste och mest atletiska stora spelare som någonsin satt sin fot i Östersund”.

Coach Torbjörn Gehrke har sin bild och beskriver nyförvärvet så här;

”För två säsonger sedan dök Evariste upp på Bosse Wagenius (Jämtlands Scout) listor. Han såg lite ”rå” ut i sitt spel, hade aldrig varit i Europa och var för dyr för oss så valet föll då inte på ”Eva”. Nu känns tiden mogen för Evariste att hjälpa oss då vi två år i rad försökt spela snabbt utan att för den delen vara ”minst” i SBL. Med Evariste kommer vi att få det vi sökt men inte riktigt hittat tidigare – dvs. en atletisk center/forward som kan spela försvar på alla fem positionerna, springa golvet med de allra minsta och snabbaste spelarna, blocka- och ändra skott samt spela med både ryggen- och ansiktet mot korgen. Min förhoppning är förstås att Evariste skall ge både mig som coach, laget och publiken en spelare som kommer att skapa oro för motståndarna i vårt tresekunders område pga. hans atletism och skott-blockar förmåga samtidigt som han inte drar ner vår snabbhet och flexibilitet i anfall – tvärt om. Evariste har också en läskig förmåga att ta sig till ringen och göra mål. Jag förväntar mig inget annat än att Evariste skall tillhöra den absoluta toppen vad gäller stora spelare i SBL kommande säsong, om inte rent av fightas om att vara den bästa!”

 

Bli först att kommentera
blogg o webb Melker blågul

Umeås färskaste landslagsspelare

Av , , Bli först att kommentera 1

Melker Lindblom, KFUM Umeå, har debuterat i P15-landslaget. I den internationella turneringen i Köpenhamn fick han i fem matcher i snitt 21 minuter på golvet och snittade fem poäng.

– Jätteroligt att spela för Sverige. Jag är nöjd, framför allt med defensiven där jag fick spela mycket för att stoppa motståndarnas guarder. Offensivt hade jag ganska bra procent, säger Melker, som spelade i ”Sweden Yellow”.

- Vi var totalt 24 spelare och delades upp på två lag, sedan blev det ganska mycket speltid då vi i mitt lag fick skador så vi blev nio spelare. Det var fem matcher på tre dagar.  Vi spelade i en jämn grupp och förlorade tyvärr knappt i tre matcher, sedan vann vi båda placeringsmatcherna, berättar Melker.

Sweden Yellow föll mot Berlins stadslag, samt mot Island och Skottland (U16). Vinsterna kom mot Kenya och mot Düsseldorfs stadslag.

Nästa steg för U15-landslaget är ett läger i Luleå i augusti. Dit ska 15 spelare kallas.

Mer läsning: Ung Idrott: Nöjd med blågul debut

 

Bli först att kommentera