Nära historisk final

Av , , Bli först att kommentera 0

Sverige är nära att ha en svensk spelare i NBA-final.

Efter nattens bortaseger med 110-99 är Jonas Jerebkos Golden State Warriors i ledning 3-0 i matcher mot Portland Trail Blazers. I NBA:s slutspelshistoria har inget lag lyckats komma tillbaka från 0-3 i matcher – så det ser bra ut för Jerebko.

På sin hemmaplan ledde Blazers fram till sista perioden, där Warriors tog över. Draymond Green levererade 20 poäng, 13 returer och 12 assists. Steph Curry 36 poäng på totalt många skottförsök (1 av 26) och straffkast (8 av 9).

I avsaknad av skadade Kevin Durant delas speltiden i regerande mästarlaget ovanligt mycket, i natt var det tolv gubbar som var inne. Jonas Jerebko fick nio minuter och det gav två poäng, tre returer och en assist.

Läget i NBA:s semifinaler;
Väst: Golden State-Portland 3-0.
Öst: MilwaukeeToronto 2-0.

Bli först att kommentera

Umeås nya lagbygge

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter triumfen med första SM-guldet gick A3 Basket Umeå in i en period av summering och utvärdering. Det handlar givetvis om allt från att jobba vidare för att få en stabil och hållbar ekonomi – till att bygga ett delvis nytt lag för nästa säsong.

Coachen Janne Enjebo tänker sig en rejäl stomme från guldlaget, det handlar då i första rummet om svenska spelare och en bakplan där spelare som Hollie Mershon och Tiffany Brown finns i en diskussion om fortsättning.

Klart är att tyska centern/powerforwarden Ama Degbeon lämnar svenska ligan, franska Alyssa Lawrence ska ta lite tid på sig att kolla om eventuella öppningar i bland annat Frankrike. Abigail Asoro Glomazic ser sig om efter möjligheter där hon och maken Gordan Glomazic tillsammans kan ägna sig åt basketsporten. Det finns svenska klubbar som visat intresse, enligt uppgift Södertälje och Luleå, även andra länder kan vara alternativ om Bloggen fattat saken rätt.

Det kan noteras att Umeå har ett generellt problem då staden ännu saknar division 1-lag. Både på dam- och herrsidan är glappet stort då alternativen är ligan eller division 2.

.A3 Basket har ännu inga spelare under kontrakt. Janne Enjebo säger så här om läget med truppbygget:
– Just nu så saknar jag faktiskt insidespelare. Först och främst går vi in och tittar på vilka som ska spela nära korgen och ta returer och vara ett hot inifrån. Vi hade ganska många spelare och förhoppningsvis blir det kvar många spelare som är guard och om man tänker position ett till tre, guard, shooting guard och forward. Där har vi ju fler spelare att välja mellan, men det är svårt att hitta insidespelare som är duktiga. Så där koncentrerar vi oss just nu.

Mer läsning: Stor intervju om nya lagbygget

Bli först att kommentera

Lämnat Umeå – får landslagsplats

Av , , Bli först att kommentera 0

Den kroatiska centern/forwarden Nina Dedic spelade med A3 Basket senaste säsongen – hon har nu lämnat Umeå och kommer inte att erbjudas något nytt kontrakt.

På 22 matcher i Sverige snittade Nina Dedic 14 min/match, fem poäng och fyra returer. Hon hade 45% träff på sina tvåpoängsförsök.

22-åringen har nu kommit med i den landslagstrupp för Kroatien som innehåller 14 spelare – som ska spela åtta vänskapsmatcher i sommar. (Kroatien lyckades inte kvalificera sig för EM-slutspel). I truppen, som innehåller mycket av en ny generation unga kroatiska spelare, finns ytterligare en tidigare Umeå-spelare i form av Ana-Marija Begic, som senaste säsongen spelat i Energa Torun, Polen.

Bli först att kommentera

Ingen repris i EuroLeague

Av , , Bli först att kommentera 0

Det blir ingen repris i EuroLeague för svenske Jeffery Taylor. I fjol triumf i finalen. I år torsk i semifinalen.

Taylors Real Madrid föll mot CSKA Moskva i en match där Real från stor ledning blev alldeles för försiktiga och tappade det mesta i sista delen av matchen. Coachningen blev märklig med konstiga byten – som när en för stunden het Taylor efter en trea och en snygg assist plockades av banan.

VITORIA-GASTEIZ, Spanien. EuroLeague, final four

Semifinaler:
CSKA Mosva-Real Madrid 95-90 (18-22, 25-23, 22-28, 30-17)
Real Madrid: Jeffery Taylor 3.

Fenerbahce-Anadolu Efes Istanbul 73-92 (20-19, 20-26, 17-23, 16-24)

Final och bronsmatch spelas på söndag.

Bli först att kommentera

Silly: Store mannen stannar

Av , , Bli först att kommentera 0

Nässjö Basket har klart med en viktig pjäs. Store mannen Dartaye Ruffin stannar.

- Väldigt roligt att vår kapten har valt att förlänga sitt kontrakt inför kommande säsong, det är en väldigt stor pusselbit i vårt lagbygge. En ledare på och utanför planen som ser till att resten av truppen mår bra och kommer in med rätt inställning dagligen. Dartaye har visat under sina år i Nässjölinnet visat att han år efter år är en av seriens absolut bästa centrar och har sen han kom till Sverige utvecklat sitt spel väldigt mycket. Med både Abdou och Dartaye klara för nästa säsong har vi nu två stora spelare som är väldigt mobila och kan röra sig över hela banan vilket kommer vara grunden i vårt spel kommande år, säger Nässjös nye head coach Joakim Källman.

Noterbart: Joakim Källman får Adam Engström som assisterande coach till Nässjös ligalag.

Om någon tycker sig känna igen konstellationen Källman/Engström, så är det rätt uppfattat. Joakim Källman är head coach för svenska landslaget Herrar U20 och har där Adam Engström som assisterande.

När det gäller spelartruppen har alltså Nässjö klart med kvartetten Dartaye Ruffin, Abdou Medjedoub, Franklin Williams och Felix Terins.

 

 

Bli först att kommentera

WNBA-svenskan dumpad

Av , , Bli först att kommentera 0

Svenska Regan Magarity draftades i tredje rundan och fick chansen på träningslägret med Connecticut Sun.

Hon har fått ytterst begränsad  speltid i de träningsmatcher laget spelet – och nu finns beskedet att klubben dumpar Magarity, som alltså inte får någon plats i WNBA-truppen.

Den 23-åriga forwarden blir därmed högaktuell för spel med det svenska landslaget i sommarens EM-slutspel.

Regan Magarity är sedan inställd på spel som proffs i Europa till hösten. Vilken klubb som plockar upp henne blir intressant att se.

Bli först att kommentera

Silly: Förlänger med nya ligalaget

Av , , Bli först att kommentera 0

Guarden Brandon Barton förlänger sitt kontrakt med nya ligalaget Djurgården Basket.

När Djurården stormade fram obesegrade genom Superettan snittade Brandon Barton 16,2 poäng, 3,8 assists och 3,7 returer.

31-åringen har en gedigen ligaerfarenhet från tio säsongen i olika klubbar; Gothia, Sundsvall, Örebro, Luleå – och även åtta matcher med Umeå BSKT säsongen 2014/2015.

Bli först att kommentera
Arik Smith vs Dolphins

Succéfinal för fd Umeå-stjärnan

Av , , Bli först att kommentera 0

Amerikanen Arik Smith – som blev ”årets guard” med Umeå BSKT förra säsongen – är inne i mästerskapsfinal med sin nya klubb Inter Bratislava i Slovakien.

Man  kan lugnt säga att det startat som en succéfinal för stjärnan. I första finalmatchen på hemmaplan ledde Smith sitt lag med 17 poäng, i andra finalmatchen på bortaplan levererade han hela 30 poäng vid seger med 83-77 mot Prievidza. Snygg skottprocent med 10 av 13 på tvåorna och 3 av 5 på treorna!

Kommande finalmöten spelas 18 maj och 22 maj. Vi får se om Arik Smith kan hjälpa Inter Bratislava till fyra raka i finalserien.

Bilden: Arik Smith i Umeåtröjan – nu gör han finalsuccé i Slovakien.
Foto: Peter Hegethorn.

Bli först att kommentera

Ny kvart för Jerebko

Av , , Bli först att kommentera 0

Jonas Jerebko fick en ny NBA-semifinal med en kvart (snudd på 15 minuters speltid) på banan. Inga svenskpoäng vid nattens seger för Golden State Warriors – men väl sju returer och en block.

Steph Curry hade 37 poäng, 8 assists och 8 returer – men det var en vinst som satt långt inne. Gästande Blazers var långa stunder klart bättre och ledde som mest med 17 poäng. Slutresultatet 114-111 mot Portland Trail Blazers fick Warriors coach Steve Kerr att säga: ”vi stal matchen”.

Warriors leder serien med 2-0 i matcher.

När det gäller skadade stjärnan Kevin Durant är läget att han definitivt inte kommer att kunna spela heller i de två kommande två matcherna som avgörs i Portland.

I den andra semifinalen spelas match två i natt svensk tid. Där leder Milwaukee Bucks med 1-0 mot Toronto Raptors.

 

Bli först att kommentera

Silly: Stjärnans val klart, med mera

Av , , Bli först att kommentera 0

Inte helt oväntat så blev stjärnan Axel Nordströms val att skriva på för BC Luleå. Ingen av övriga intresserade klubbar lär ha kunnat matcha budet från Luleås klubbdirektör Lars Mosesson. Karaktärsspelaren har nu ett avtal för kommande två säsonger med BC Luleå.

- Nu när Uppsala inte längre ska spela i SBL så känns det fantastiskt roligt att Axel kommer till oss. Axel Nordström ser vi som ett av Sveriges starkaste varumärken som spelare. Han visar alltid rätt attityd på och utanför planen och har de egenskaperna som kommer att göra BC Luleå starkare nästa säsong. VI vet exakt vad vi får av honom, säger Mosesson.

- Det känns väldigt spännande och jättekul. Det är ett stort, nytt kapitel i min karriär. Jag söker proffsigheten och allting runtomkring basketen. Att få känna på en organisation som jag tror är väldigt proffsig – det är det som har lockat, säger Axel Nordström i klubbens pressmeddelande.

Säsongen 2018/2019 i Uppsala snittade den 27-årige forwarden 18,7 poäng, 10,3 returer och 4,4 assist per match.

- Där jag är just nu i min karriär så gläds man inte lika mycket åt att snitta 20 poäng och 10 returer om man förlorar varje match. Jag känner att jag har mognat mycket i mitt spel och är redo för en utmaning. Att kunna stå där som sista lag med en guldmedalj runt halsen är målsättningen, säger Axel Nordström.

– Det är en rejäl pusselbit som vi får på plats. Axel kommer bli en av ryggradsspelarna i nästa års trupp så det känns otroligt bra. Han står ju för väldigt många av de värderingar som man behöver i ett topplag och jag tror att Luleåpubliken kommer uppskatta Axels spel, säger Peter Öqvist, coach i BC Luleå, till Norrbottens Media.

x x x x x

Ytterligare herrliganotering:
Finallaget Borås Basket är nöjda med coacherna (fattas bara annat). Det är klart att head coach Henke Svensson och assisterande Henke Carlsson stannar i Borås ytterligare två säsonger.

- För mig är det en stor ära att få arbeta som coach i Borås Basket. Så det var enkelt för mig att tacka ja när Jonas Larsson frågade mig om en förlängning. Mitt mål är att vi ska bygga vidare på den kultur vi skapat i omklädningsrummet och på planen. Jag ser fram emot de kommande två åren, säger Henrik Svensson till klubbens hemsida.

Borås andre assisterande Johan Peroti-Andersson, flyttar på sig och blir ny head coach för Helsingborgs herrar i Superettan.

x x x x x

Norrköping Dolphins herrcoach Adnan Chuk har fyra år kvar på sitt kontrakt. Just nu vet han ingenting och får vänta på om klubben får en ny styrelse och på besked om vilken nivå ambitionen ska vara i krisklubben.
– Jag signade för fem år och har fyra kvar. Det var av en anledning att jag trodde på det här. Nu vet jag inte hur det ser ut och vi måste vänta i två veckor till på en ny styrelse. Tiden går utan att jag vet och kan göra något, säger Adnan Chuk till NT.

x x x x x

Coach Jurgita Kausaite hade två år kvar i sitt avtal – men har under torsdagen meddelat att hon lämnar  Norrköping Dolphins - som därmed står utan coach för damlaget.

x x x x x

I damligan har Wetterbygden Sparks försäkrat sig om att få behålla två rutinerade guarder. Jelena Krsmanovic och Emina Busatlija har förlängt för ytterligare en säsong.

– Oerhört viktigt för oss att få klart med dessa bägge damer så här pass relativt tidigt, det ger oss arbetsro. Bägge två är en garant för att vi kommer bli fortsatt tuffa att möta i vinter, säger sportchefen Dennis Aulander.

x x x x x

Ute i Europa har landslagssguarden Elin Eldebrink klart med ny klubb sedan hon lämnat spanska Avenida.  Elin ska kommande säsong spela med topplaget Bourges i Frankrike.

 

Bli först att kommentera