Nytt namn i Udominate

Udominate Basket har värvat ett nytt namn.

Ana Baletic från Montenegro.

På bilden från träningsstarten med Umeå-laget syns Ana med nr 8.

Foto: Peter Hegethorn.

Det handlar om en 30-årig rutinerad forward på 185 cm med mångårig erfarenhet från landslagsspel och från EM-slutspel.

– Jag stortrivs redan, visste inte särskilt mycket om svenska ligan, men allt här är bättre än förväntat. Klubben jobbar verkligen professionellt, säger Ana Baletic efter onsdagskvällens träning med Udominate.

– Ana är en erfaren landslagsspelare som jag tror kommer att passa in bra i vårt lagbygge, säger coach Tamara Ruzic.

Mer läsning (Plus): Ny bit i guld-pusslet

Förra säsongen spelade Baletic i Kibirkstis, Litauen, där hon i ligan (snitt 28 min/match) snittade 14 poäng + 3,7 returer, och i EuroCup (20 min/match) hade hon snitt 7 poäng + 3 returer. Hon avslutade säsongen i Konin i polska ligan där det blev inhopp med 10 min/match och 2,6 poäng + 2,6 returer.

I somras anslöt hon till Yakin Dogu i turkiska förstaligan, ett lag med tre WNBA-amerikanskor och serbiska stjärnan Ana Dabovic.

Ana Baletic tog dock ingen plats i den truppen och har i höst funnit tillgänglig på spelarmarknaden.

Udominate Basket försöker få Baletic spelklar till kommande bortamatch i EuroCup som gäller Dynamo Moskva i nästa vecka. Umeå-laget har i gruppspelet kvar tre bortamatcher före jul.

Vad beträffar svenska ligan kan debuten dröja till bortamatchen mot Luleå den 12 januari.

– Migrationsverket har ganska mycket jobb för närvarande så ett arbetstillstånd går inte så snabbt att få. Vi räknar inte med spel i damligan före jul, det skulle bara vara en bonus om hon skulle kunna vara med mot Telge den 19 december, säger Udominates general manager Oscar Stenberg.

Ana Baletic finns på plats i Umeå i dag onsdag. Hon tränar med laget och kommer (som åskådare) att resa med tiill helgens bortamatcher i damligan där Udominate möter Fryshuset och Akropol. Därifrån går resan vidare till Moskva.

Udominate har alltså inte värvat en center som ersättare för Milica Paligoric.

– Det är inget centerspel som avgör i svenska ligan. Försvaret vinner matcher och det gäller att stoppa motståndarnas skyttar, guarder och genombrott. Men Ana Baletic får vi dels in tuffhet och djävlar-anamma-attityd, dels får vi nyttig ökad konkurrens på forwardssidan inom laget, säger Oscar Stenberg.

När det gäller Udominate Baskets trupp ska ytterligare två saker noteras:

Amerikanska testspelaren Nicole Jones tränar fortsatt med laget. Det stora frågetecknet handlar om hennes fysiska form. Blir hon kvar?

– Coacherna ska ta ett beslut senare under den här veckan, förklarar Oscar Stenberg.

Ashleigh Brown har däremot lämnat laget.

– Hon har valt att inte förlänga enligt det avtalsförslag som vi hade att erbjuda, kommenterar Oscar Stenberg.

x x x x x x x x x x

Även från Luleås horisont kommer nyheter. Som väntat bryter mästarklubben kontraktet med amerikanskan Asia Boyd.

– Trots att Asia är en bra basketspelare så har det inte riktigt klickat helt. Jag har en väldigt speciell och annorlunda filosofi och ledarstil som bygger mycket på att spelarna själva reagerar på situationer som sker ute på planen. Asia kommer från fyra år på college med ett väldigt strikt och styrt spel där allting följs till punkt och pricka. Kontrasten mellan spelstilarna blev väldigt påtaglig och trots bra statistik så väljer vi därför att bryta med Asia. Jag är säker på att Asia kommer att hitta en ny klubb inom kort och få en väldigt bra och lång basketkarriär, sammanfattar coach Jens Tillman i ett pressmeddelande.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.