Mästarna vilar stjärna

Inför mästarlaget Luleå Baskets besök i Umeå för toppmöte med Udominate i morgon kväll lördag väljer coach Jens Tillman att vila landslagsstjärnan Anna Barthold.

- Hon har precis kommit hem efter en tuff landslagsvecka, själv vill hon förstås spela men en basketmatch är inte allt, säger guldcoachen Jens Tillman.

Veteranen Barthold avslutade sin långa landslagskarriär med att hjälpa Sverige till vinst mot Finland. Sedan mot Spanien hjälpte ingenting alls för blågult. (Barthold hamnade tidigt i foulnöd).

Jens Tillman har skadeproblem i truppen. Värst förstås med korsbandet på Josefin Vesterberg.

- Att Jossan är borta är ett djäkla avbräck. det är något speciellt med henne, hon gör lite av allt hela tiden. Det märks att hon är borta. Sånt händer. Vi har fått vara ledsna ett tag, men nu måste jag ta hand om alla andra spelare. Nu gäller ett ansvar för ett lag, en klubb, för fansen, för en hel stad, säger Jens Tillman.

- För dagen är det en viktigare uppgift för mig att kolla video på Udominates match mot Sallén än att tycka synd om Jossan.

En annan Luleå-spelare som defintivt är borta ett tag är Lovisa Brunnberg som drog tummen ur led i en division 1-match nyligen. När det gäller Luleås övriga landslagsspelare med skadebekymmer, Allis Nyström (benhinnor) och Danielle Hamilton Carter (vadmuskel), så ser Tillman ljusning.

- Vi får se hur det blir med spel för deras del, säger Luleå-coachen. Han lämnar där också en liten öppning för att Barthold eventuellt kan delta i Umeå, om de andra stora spelarna inte kan lira.

Luleå Basket har använt landslagsuppehållet till att vila (för de som inte varit på landslagsuppdrag).

- Efter den tolfte februari har vi haft ledigt allihopa, det är värt mycket att få en chans att vara hemma, själv har jag passat på att vara i Uppsala.

Vad sägs om lördagens match?

- Udominate har haft grus i maskineriet och störs nog mer än vi av uppehållet som varit.

Noterbart är att Luleå redan säkrat segern i grundserien. Tabell-ställningen:

1. Luleå Basket                  21 segrar/1 förlust     42 poäng.
2. Udominate Basket         17  segrar/4 förluster 34 poäng.

Säsongens tidigare möten mellan de två topplagen har slutat med Luleå-segrar. I Umeå i premiären i höstas vann regerande mästarna med 78–66. Tidigt i januari i Luleå blev det 66–62.

I SM-slutspelet förra våren tog Luleå guldet med 3-1 i matcher.

Final 1: Umeå-Luleå 65-70.

Final 2: Luleå-Umeå 66-51.

Final 3: Umeå-Luleå 70-66.

Final 4: Luleå-Umeå 87-84.

- Jag fattar fortfarande inte hur vi kunde ha sådan tur, i fjärde finalen ligger vi under så att det är omöjligt att vinna. Ändå gör vi det på något vis. Vi vinner och det är ganska häftigt, säger Jens Tillman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>