Om BSKT fick välja

I Basketligan är det som bekant förutbestämt hur slutspelets motståndare paras ihop. Det går strikt på tabellen efter grundserien. Ettan möter åttan i kvartsfinal. Tvåan mot sjuan. Och så vidare.

I en del andra sporter finns metoden att välja motståndare. Exempelvis har topplaget på damsidan i innebandy Iksu från Umeå gärna valt att spela mot lokalkonkurrenten IBK Dalen. Dubbel vinst med noll resekostnader och överkomligt motstånd. Den här säsongen går inte Dalens damer till slutspel, så i morgon söndag får Iksu välja något annat.  Enklaste resan är Täby, men Iksu lär inte välja serietrean Täby – som är det enda lag som besegrat Iksu under grundserien. Fast det vore ett kaxigt val. På pappret är serieåttan Malmö sportsligt svagaste laget in i slutspelet.

Den här helgen spelas ingen ligabasket. Bloggen tillåter sig då att sväva iväg en smula med en tankelek.

Tänk om det fanns en revolutionerande regel som tillät sämsta laget till slutspel i ligan att först välja motståndare i kvartsfinal…
Lite som i USA där sämsta lag först får välja spelare bland de unga talangerna i draften.

Umeå BSKT blir definitivt åtta i grundserien den här säsongen. Första gången någonsin blir det slutspel. Umeå kommer som det nu är att ställas mot Södertälje/Luleå/ev.Norrköping.

Om Umeå fick välja motståndare?

Svaret är: Jämtland Basket. Inte för bussresan till Östersund – utan för den sporstliga chansen. Umeå älskar match mot Jämtland.

Fakta är att Umeå på sina tre ligasäsonger (grundserien) har facit 7 segrar – 4 förluster mot Jämtland.

Säsongen 2014/2015 var det 4/0 till Umeå. 2015/2016 blev det 1/2 och nu 2016/2017 blev det 2/2 i matcher.

x x x x x

Umeå har i verkligheten mentalt ställt in sig på att möta Luleå i SM-kvarten. Efter gårdagens förlust för BC Luleå är det inte längre givet att så blir fallet. Under sina tre ligasäsonger är det totalt sett  för Umeå 3 vinster – 8 förluster i mötena med Luleå.

Säsongen 2014/2015 var det 1/3 mot Luleå. 2015/2016 blev det 2/1 i Umeå-favör och nu 2016/2017 blev det  ingen Umeå-skräll utan 0/4 i facit.

x x x x x

Om regerande mästarna Södertälje Kings vinner grundserien 2016/2017 är det iskallt för Umeå, som aldrig tagit poäng mot Vedran Bosnic gäng. Norrköping Dolphins är ett annat lag som Umeå aldrig rått på.

x x x x x

Här är en liten summering av Umeå BSKT i ligans grundspel:

2014/2015: 8 vinster/26 förluster. Fyra vinster mot Jämtland, en mot Luleå, Örebro, Borås och Solna.

2015/2016: 4 vinster/26 förluster: Två vinster mot Luleå, en mot Jämtland och en mot Nässjö.

2016/2017*: 5 vinster/25 förluster: Tre segrar mot Malbas, två mot Jämtland.
*Umeå har två matcher kvar att spela,
23 mars: Norrköping (borta).
28 mars: Södertälje (borta).

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>