Bättre lön, bra steg

Stjärnorna Santa Okockyte och Zenta Melnika lämnar Udominate och fick tidigt klart med nya klubbar ute i Europa.

Bloggens analys på det?

Så här: Santa och Zenta värvades till Udominate och Sverige från ligorna i Lettland och Litauen. De kom, de såga och de levererade det mesta, ja allt utom ett SM-guld till Umeå.

Santa Okockytes nya kontrakt med Wasserburg var klart redan innan det var färdigspelat i Sverige, men det var inget som syntes på planen. Den litauiska landslagsguarden sprang lika fort i sista minuten i final fyra som hon gjort hela säsongen. Zenta Melnikas nya klubb Miskolc blev klar lite senare och det blev officellt i dagarna.

När det gäller Okokcyte har den tyska klubben haft fullt upp med guldfirande och ännu inte börjat offentliggöra nästa säsongs trupp. Men hur det ligger till har spelare själva bekräftat, exempelvis – via sin twitter – har amerikanskan Shey Peddy förklarat att hon nu packat väskorna efter sina år i Tyskland.

Santa Okockyte ska alltså ersätta Shey Peddy som pointgard i Wasserburg.
Zenta Melnika ska ersätta Tina Jovanovic nära korgarna i Miskolc.

Slutsatsen av snabba avtal och tydliga stjärnroller i klubbarna är att både Santa och Zenta fått nya kontakt med klart bättre lön än i svenska ligan. Santa fyllde 25 i februari, Zenta fyller 26 i höst. Att gå till en toppklubb i Tyskland och en satsande klubb i Ungern får bedömas som ganska kloka val sett till det sportsliga. De kommer att få mycket speltid och kan fortsätta att utvecklas innan de är mogna för nästa steg – som i så fall skulle kunna bli någon av de stora damligorna i Turkiet, Ryssland eller Frankrike.

Udominate då? Klubben har haft dialog med spelaragenten (samma agent för Santa och Zenta) men inte gett sig in i något lönerally, vilket såklart är klokt i den situation som råder där det fortfarande finns ett skuldberg att jobba ner.

Den tredje spelaren från Udominate som snabbt gjort klart med ny klubb (Namur, Belgien) är Josefin Vesterberg som efter knäskadan inte riktigt kom igång i Umeå. Hon har samma agent som exempelvis Sofie Hendrickx och att de tidigare lagkamraterna i Luleå återförenas i Namur ser ut som en trygg och vettig lösning.

Umeå-klubbens lagbygge inför 2017/2018 är i full gång. Sannolikt dröjer det inte så länge innan vi har de första klara namnen. Det blir onekligen intressant att se vad General manager Oscar Stenberg har på sin lista. Det torde röra sig om en bantad trupp (inte 17 spelare), några förlängningar, en del nya namn och en ny head coach.

Det stundar ett EM-slutspel för damer och det brukar vara bra tillfälle till spaning efter tänkbara nyförvärv. Silly season lär hålla på ett bra tag.

Att spelare lämnar Umeå och går vidare ut i Europa är ingen nackdel när det gäller nyrekryteringar. Tvärtom är det ett plus när agenter och spelare ser att svenska ligan (särskilt i kombination med EuroCup-spel) kan vara en bra språngbräda. Tidigare har vi bland annat sett Lina Pikciute gå från Udominate till Girona i Spanien.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.