Ny skräll av Umeå

Tisdagslir i herrligan med Södertälje Kings mot Umeå BSKT.

Det slutade med en ny skräll av Umeå BSKT. Bortaseger i Täljehallen. Vilda glädjescener på golvet.
Matchen slut: Södertälje-Umeå 84-98 (18-20, 26-19, 27-34, 13-25)

Det såg bra ut för Kings efter första halvlek – men efter pausen kom gästerna igång från alla håll och kanter. BSKT stänkte i hela 59 poäng under den andra halvleken.

Umeå bokförde sin tionde seger denna ligaäsong – i och med kvällens seger är BSKT uppe på samma poäng som Södertälje i tabellen.

Umeås poäng: Arik Smith 23, Eric Gilchrese 21 (+ 9 assists, 9 returer, 7 steals!!!),  Egal Saleman 15, André Nilsson 14 (+ 11 returer), Nick Schlitzer 8, Nathan Dawit 7, Chris Singhateh 5, Alexandros Varytimiadis 5.
Södertälje: Valter Lindström 23, Alexander Lindqvist 21, Adam Ramstedt 12, Auston Barnes 10, Martin Pahlmblad 9, Peter Stümer 5, Henrik Sjölin 2, Rudy Mbemba 2.
Publik: 514.

Mer läsning: Ny storskräll av stekheta Umeå

Övriga resultat Basketligan herrar

Norrköping-Uppsala 82-72 (25-12, 16-16, 22-19, 19-25)
Norrköping: Gerry Royce Blakes II 14, Joakim Kjellbom 13, Mikael Lindquist 13, Johnell Smith 13, Eugene Harris IV 9, Fredrik Larsson 6, Edvin Stark 5, Tim Schüberg 4, Nils Johansson 3, Felix Terins 2. Uppsala: Jalen Jenkins 21, Viktor Gaddefors 19, Axel Nordström 8, Rhys Carter 5, Alan Zekovic 5, Mannos Nakos 4, Philip Ejenstam 3, Temjae Singleton 3, Anes Zekovic 2, Tobias Skyttevall 2.
Publik: 633.

Jämtland-Borås 90-74 (23-20, 24-14, 21-19, 22-21)
Jämtland: Brandon Taylor 22, Toni Prostran 18, William Paul 15, Olle Lundqvist 11, Preston Purifoy 9, Niklas Larsson 9, Gustav Hansson 4, Oliver Gehrke 2.
Borås: Brett Bisping 22, Jyles Smith 20, Andreas Person 12, Jakob Sigurdarson 6, Ludvig Johansson 4, Simon Gunnarsson 3, Fredrik Andersson 3, Emil Lundstedt 2, Marin Mornar 2.
Publik: 1 442.

x x x x x

Fjärde perioden: 13-25.
Första poängen i Q4 en jättelång trea av Saleman som betyder 71-76. Kort senare kommer Singhateh in och drar i en trea, då är det 72-79. åtta minuter kvar, Nathan Dawit försöker dunka, missar, men blir foulad (Valter Lindströms fjärde). Två kast. Tid kvar 8:03. Timeout Ludde Degernäs. Dawit sänker båda till 72-81.
Umeå vilar Nilsson och Smith. Mbemba gör sina första två poäng. Sedan tvåa av Saleman.
7 min kvar: 74-83. Smith och Nilsson tillbaka in.
6 min kvar: 74-84. Båda lagen missar.
Långa anfall av Umeå. Arik Smith sänker en trea. Timeout Kings. Sedan missade treor av de gröna.
5 min kvar: 74-86. I nästa anfall får inte Kings iväg skott på 24 sek. Nathan Dawit tar en låång trea som går i.
4 min kvar: 74-89. Ny miss av Kings. Därpå layup och bonuskast för Umeås Gilchrese.
Ställningen 74-92!!! Kings rasar ihop. Det är nu 3-19 i sista perioden.
Tid kvar: 3:25. Då tar Umeå timeout för att vila.
3 min kvar: 77-92.
Trea av Alex Lindqvist.
2 min kvar: 79-92.
Rudy Mbemba
blir utfoulad, snacka om tung comeback. Knappt 14 minuter och fem foul. Alex Lindqvist tar också en femte foul, han har varit jättebra med 21 poäng.
1:30 kvar: 84-94. Peter Stümer inhoppare sänker en trea mot passivt försvar. Umeå timeout. Matchen faktiskt inte över. Efter timeouten kastar Umeå omedelbart bort bollen. Men Kings missar sitt skott och då kan Nilsson lägga i en tvåa.
1 min kvar: 84-96. Timeout Kings.
Matchen slut: Södertälje-Umeå 84-98.
(p.s. när matchen var slut så var foulen jämnt fördelade 21-22). Kings fick 28 straffkast mot Umeå 16.

x x x x x

Matchen har utvecklats till en synnerligan svårförutsägbar historia. Hemmalaget såg ut att ha litet grepp när Umeå tände till i tredje perioden.
Ställningen inför sista: Södertälje-Umeå 71-73.

x x x x x

Tredje perioden: 27-34.
Efter ett par minuter fortsatt fem poängs skillnad med Kings i förarsätet, sedan knaprar Umeå sig närmare till 51-49. Det är jättstor skillnad sett till promenader till välgörenhetslinjen. 21 straffkast för hemmalaget mot fyra kast för gästerna. I foul totalt 8-14 i det läget. Umeå får helt klart slita mycket hårdare för sina poäng, efter paus handlar det om låånga treor. Mitt i tredje är det 58-56 på resultattavlan. Nilsson lägger i 58-58. Gilchrese 58-60.
Rudy Mbemba gör ännu ett inhopp. Han åker direkt på sin fjärde foul. Som tidigare ute på golvet, så inga kast för Umeå. Efter sju minuter i tredje 61-63. Efter åtta min. 63-63. Umeå går till 63-68.
I slutet av perioden kommer ett par domslut som får Kings coach Degernäs att ta sig för huvudet mer än en gång. Han blir också varnad. Men sådant kan ibland ändå löna sig. Kings får också nya straffkast i slutet. Vi har 66-68. Valter Lindström är het för hemmalaget. Det blir väldigt mycket poäng gjorda i Q3.

x x x x x

Hemmalaget har fem poäng upp i halvtid efter en riktigt stark andra period. Umeå är med i matchen men har varit begränsat av att ett fåtal spelare varit farliga offensivt.
Noterbart 1: Rudy Mbemba har gjort debut för Kings. Fem minuter har gett tre foul, noll poäng (två missade trepoängsförsök), en assist, en turnover.
Noterbart 2: John Leggett Jr har gjort debut för BSKT. Tre minuter har gett en steal och en assist.

x x x x x

Ställningen i paus: Södertälje-Umeå 44-39

Andra perioden: 26-19.
I början av andra 20-24. Gilchrese är het och har med sina 9 tillsammans med Smith gjort 16 av Umeås poäng. När Umeå när 21-26 så tycker Alex Lindqvist att det är dags att sänka en trea. 24-26. Samme man lägger sedan i en tvåa 26-26 där han även får bonuskast. Timeout Umeå innan straffen. Tre minuter spelat av andra och Rudy Mbemba är inne igen (får snabbt sin tredje foul). Lindqvist lägger i 27-26 från välgörenhetslinjen. Han skjuter därpå en ny trea och ger Kings ledning 30-28. Redan 14 poäng av landslagsmannen som gör sin andra ligamatch efter långt skadeuppehåll. Fortsatt momentum för hemmalaget Kings som går till 37-30 och då är vi mitt i andra perioden. Södertälje har sedan slutet av första gjort en ”run” på 16-4.
Debut för Umeå gör John Leggett Jr. Normalt assisterande tränare – nu hoppar han in och gör direkt en steal och en assist. Vi får 37-34. Timeout Kings. Hemmalaget får mer med sig då Umeå åker på lagfoul. Det drar iväg till 42-34 och ett par minuter kvar av första halvlek. Coach Jesper Gustavsson måste ta timeout för att samla ihop styrkorna. Som helhet är det bara Gilchrese, Smith och Nilsson som är något hot mot Kings. Umeå har inte fått någonting av inhopparna. Mera foul på Umeå som haft en rejäl uppförsbacke i Q2. 44-34 med 50 sekunder före halvtid. Umeå hittar viktiga poäng i det läget, Nilsson lägger i en tvåa och det sista som händer i andra är en trea av Saleman.

Första perioden: 18-20.
Drömstart för Södertälje med 5-0 på ett kick. Efter tre minuter 8-2 på tavlan.
Mitt i första har Gilchrese fått i en trea och Umeå har stoppat i försvar. 10-7. Steal av Gilchrese ger även 10-9. Gästerna har kommit in i matchen, en trea av Smith ger 12-12 efter drygt sex minuter.
INHOPP: Rudy Mbemba gör entré för Södertälje. För Umeå kommer Dawit och Singhateh in. Kings tar in Själin och Ramstedt. Umeå även Varytimiadis. Mbemba plockar snabbt upp två foul. Han missar sina två första långskott ganska grovt. Umeå går till 15-20 med en minut kvar av perioden. Holm får känna på golvet för Kings och ersätter Mbemba. Kings putsar siffrorna, Ramstedt går till strafflinjen två gånger om, får i tre av fyra. 18-20.

Umeå har som vanligt startfemman Gilchrese, Smith, Schlitzer, Saleman och Nilsson.
Kings har: Lindström, Pahlmblad, Lindqvist, Barnes och Anderson.

5 kommentarer

  1. Sven

    Starkt att vinna i Täljehallen, kan t o m bli bättre tabellplacering än SBBK.
    En lite undran bara, uppfylldes kravet ang svenska kontra utländska spelare? Tänkte på Udominate som inte kunnat utnyttja alla importspelare.

    • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

      Svar: Umeå BSKT ställde i Södertälje upp med fem svenska spelare (Albin Frank, Nathan Dawit, Chris Singhateh, Egal Saleman och André Nilsson) och fem importspelare, så där uppfylldes alla regelkrav.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>