Eva Maaherra Lövheim (c)

Kandidat till kommunfullmäktige i Umeå

Ett Umeå planerat för människorna i centrum – inte bilarna




En stor del av de totala utsläppen från vägtrafiken kommer från biltrafik i tätorter. Lägg därtill problem med trafiksäkerhet och trängsel.

Redan 1988 lämnade Nils Häggström (C) in en motion om bilfritt inom centrumfyrkanten. Alla partier var för förslaget, utom socialdemokraterna som ansåg att det var för radikalt. Nu tror jag att Umeå är redo för ett sådant förslag igen, denna gång föreslår jag att vi låter Umeå vara privatbilfritt innanför hela ringleden.

Forskning visar att mer vägar skapar mer trafik – låt oss bryta den trenden så att vi kan säga att ringleden faktiskt bidrog till att trafikmängden minskat i centralorten. Ett första steg är att förbättra pendlingsmöjligheterna med cykel och kollektivtrafik samt införa 30 km/h innanför ringleden. Detta kan vi göra redan nu.

 

Placera avgiftsfria infartsparkeringar vid ytterkanterna och kombinera dessa med rejäla cykelparkeringar under tak och god koppling till kollektivtrafik. Gärna snabba bussar som stannar på väl valda platser på väg in mot Vasaplan och NUS. Då kan vi förtäta Umeå genom att bygga bort bilparkeringsplatser i stället för grönytor.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.