På väg till Hawaii igen.

Vilade ca en vecka efter Ironman UK innan jag började träna igen. Första lite längre långpasset löpning så började jag känna av smärta i knäna vilket var lite oroande. Efter lite stretching så gick det bättre men smärtan kom smygande tillbaka och det blev lite vila från löpning ett tag. Kände även av det när jag cyklade och på simträningarna så gjorde det ont vid vändningarna samt att vadmusklerna drog ihop sig i högerbenet. Trodde det var samma bekymmer som jag hade för ca 10 år sedan när muskelknutar i vaden orsakade smärta i knäet. Då gick det att lösa med tre tuffa massagebehandlingar av naprapat Erik Lundqvist och hans massör Linda som hjälpte mig att komma igång och springa igen.

Den här gången visade det sig inte vara lika lätt att lösa mitt knäbekymmer, trots upprepade behandlingar av Gåth-Axel Jonsson och samma Linda som hjälpte mig förra gången. Var också upp till Sports Medicine och fick en del råd och övningar av Jonas Lindberg och Håkan Alfredsson. I samma veva började jag  att käka anti-inflammatorisk medicin. Det var dock först när jag vände mig till gamle skidåkaren Magnus Björk som det började hända saker. Efter en brutalt tuff massagebehandling av vaden så kändes det bättre och jag kunde gå uppför trappor utan smärta. Hann med två löpturer innan det sakta blev sämre igen och träningen blev helt klart lidande. Med mindre än fyra veckor kvar till Hawaii så började det bli väldigt bekymmersamt för mig, skulle man kunna ställa upp överhuvudtaget?

Lyckligtvis började det då äntligen gå bra att träna simning och cyklingen gick väl hyfsat men jag vågade mig inte iväg på några längre rundor om jag skulle få ont igen. Vad jag upptäckte var att när jag skulle försöka jogga upp för en backe så kände jag att en sena i höger höft liksom knäppte till för varje steg jag tog. Kanske var roten till det onda i höften vilket har varit fallet 4-5 ggr tidigare i min idrottskarriär. Mina höftproblem började redan  1987 när jag ryckte in i lumpen. Höll då på med modern femkamp och hade lyckats kvala in till junior-VM i Soul. Efter löpmomentet så fick jag djävulskt ont i ljumsken minns jag och det tog ett halvår innan jag efter ha gått till Erik Lundqvist som lyckades korrigera snedställningen i höften, innan jag var återställd. Mycket talar för att det var en ännu äldre skada som var boven då jag som 13-åring gjorde mig illa ordentligt när jag åkte på en skoter som farsan körde. Skotern tippade till och jag satte ut benet i ren reflex och fastnade i snön. Kroppen är minst sagt komplicerad och ibland kommer skador tillbaks och ställer till det senare i livet helt enkelt.

Erik har nu bytt yrke från naprapat till att sälja en hästsko som han varit med att utveckla så jag tog kontakt med gamle simmaren Lars Bronemo som är en jäkel på att fixa till höfter på folk. Han såg direkt att bäckenet i höger höft inte var som det skulle och knäckte till det. Först så blev det ingen bättring men efter 3-4 dagar så då kunde jag gå i trappor igen utan smärta. En sista massagebehandling av vaden hos Magnus Björk och nu visade den sig vara riktigt bra igen och det gjorde inte alls lika ont som vid tidigare behandlingar.

Hann med två löprundor, en på 7 km och sedan en på 18 km med min gamle kompis Jocke Sundqvist på Umeälvsloppsbanan innan det var dags för avfärd till Hawaii. Nu funkar det att springa igen och hoppet att kunna genomföra the Ironman har tänts igen. Klart att man tappat lite i framförallt löpningen men kan jag bara få träna hårt första veckan på Hawaii med Jonathan så finns chansen till ett bra resultat, helt klart. Körde två cykelpass i en bastu sista veckan hemma och kan man vänja kroppen lite bättre vid värmen som stundar på tävlingsdagen så borde en tid under 10 timmar inte vara omöjlig. Man får dock ta det lite försiktigt så man inte tar i för mycket så att framförallt knät håller. Skillnaden från ifjol är att jag och min coach/supporter/filmare Patrik Norqvist åker ca en vecka tidigare vilket borde öka chanserna att anpassa sig till värmen tycker jag.

Det är inte bara sportsligt som man måste satsa hårt för att ta sig till Hawaii utan det kostar ju också en hel del. Fält Communications med Mikael Långström som VD ställer upp precis som ifjol med att sponsra med startavgiften vilket jag är väldigt tacksam för. Mitt jobb GE Healthcare sponsrade "min" och Järnets löptävling Umeälvsloppet också vilket möjliggör att jag kan få ett bidrag från överskottet därifrån. Apropå Umeälvsloppet så har jag hört mycket positivt från de som ställde upp där så jag hoppas vi kan göra det till en ännu större löparfest nästa år. Hoppas ICA Kvantum kan fortsätta sponsra med de väldigt uppskattade fikapåsarna.

Hey Ho – Let’s Go!

 

En kommentar

  1. Micke Grahn

    Härligt Lars, bra att knäet är bättre. Nu håller vi alla i din närhet tummarna, för att du ska nå din målsättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.