Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

Rödgrönt klimatavdrag har omvänd Robin Hood-effekt!

I de rödgrönas valmanifest var ett av huvudnumren det s.k. klimatavdraget för småhus. ”Stimulansen” på 750 miljoner går till redan lönsamma åtgärder och har ytterst marginell klimateffekt. Nya uppgifter visar nu att villaägare i mer än var femte kommun får betala för att utnyttja avdraget. De som möjligen tjänar på ombyggnadsbidraget utan klimateffekt är ägare av fastigheter med högt taxeringsvärde i storstadsområdena!
 
Förslaget ger i princip inget för klimatet, är dyrt för skattebetalarna och rena förlusten för många villaägare.
Förslaget att slopa fastighetsavgiften i utbyte mot åtgärder för att minska energianvändningen presenterades som en stor klimatinsats när de rödgröna presenterade sitt valmanifest. ”Det kan bli en folkrörelse”, sade Peter Eriksson (Dagens Nyheter 11/9).

Avdraget till ombyggnation har ytterst liten klimateffekt. Eftersom olje- och naturgasanvändningen i bostadssektorn är så liten ger de 750 miljoner kronor som de rödgröna vill satsa, en minskning av klimatutsläppen på bara någon promille. Klimatavdraget kan vara den dyraste klimatinsatsen som föreslagits budgetmedel till i svensk politik. Kostnaden för att minska utsläppen med de rödgrönas "klimatavdrag" är över 40 kronor per kilo, att jämföra med koldioxidskatten som minskar utsläppen för cirka 1,05 kronor per kilo.

Eftersom det krävs en energideklaration för 5000-7000 kronor både före och efter åtgärden visar det sig dessutom att i mer än var femte kommun får den genomsnittliga villaägaren betala för att kunna utnyttja avdraget. I hälften av landets kommuner är en eventuell förtjänst högst tveksam. 

Det är ytterligare ett av de rödgröna klimatpolitiska luftslott. Först vägrar de redovisa hur de ska nå sina mål, när det sedan väl kommer en åtgärd är den dyr utan att påverka utsläppen. Klimatet är så viktigt att vi behöver använda klimatskattepengarna till att rädda klimatet. Och så visar det sig att över hundratusen villaägare skulle göra en förlust om de försökte använda åtgärden.
Här liksom när det gäller bensinskattehöjningen och kilometerskatten är udden riktad mot landsbygden. I princip alla kommuner där det skulle bli mer än någon tusenlapp över för villaägaren ligger i eller runt storstäderna. I Danderyd, Nacka och Sollentuna blir det lite över. Men i Åsele, Norsjö, Vindeln, Vilhelmina och Sorsele m.fl. ja där och på många andra håll är åtgärden bara ett miljöprat utan resultat som är dyr för skattebetalarna men som skulle ge rena förlusten för villaägarna.

För de som utnyttjar de rödgrönas förslag i Åsele skulle förlusten bli 6 490 kr 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.