Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

Den hotade Ostkakan är räddad

Klåfingriga myndigheter hotade Ostkakan som nu är verkar räddad.

Klåfingriga myndigheter hotade Ostkakan som nu är verkar räddad.

Livsmedelsverket skriver i går:

Företagare med egen gårdsbutik och andra livsmedelsföretag som till exempel gör ostkaka av opastöriserad mjölk berörs inte av förslaget. De kan fortsätta tillverka den på samma sätt som de alltid har gjort.”

Tidigare har livsmedelsverket hotat med att förbjuda försäljning av opastiröserad mjölk. Detta riskerade att hota den traditionella ostkakan. Nu backar tack och lov livsmedelsverket. Vi kan skatta oss lyckliga att sex oskakebakande damer från småland tillsammans med den Centerpartistiska riksdagsledamoten Pelle Åsling träffade livsmedelsverket för att förklara varför.

Ostkakan kan i sak upplevas som en obetydlig fråga, men tittar man på Livsmedlesverkets agerande ur ett lite djupare perspektiv, ja då blir det annorlunda.

1. Vi har i alla tider ätit ostkaka gjord på opastiröserad mjölk. Antalet sjukodmsfall på grund av opasitröserad mjölk är få. Salmonella från felatigt hanterad kyckling är vanligare. Om man då hade lyckats stoppa ostkakan, vad hade då nästa steg blivit? I förlängningen finns en risk att livsmedlsverket skulle börja ifrågasätta att det säljs rå kyckling i våra butiker?

2. Att hinda små familjeföretag att bedriva sin verksamhet som ofta går generationer tillbaka i tiden riskerar att få avsluta sin verksamhet. Samtidigt som ett kulturarv riskerar försvinna.

3. Livsmedlesverket borde ha viktigare saker för sig än ostkaka. Och hade man nu inte det hade man också känt till att när man bakar ostkaka gräddas den i ugnen på 200 grader, vilekt värmer den till mer än de 70 grader som krävs för att ta död på eventuella farliga bakterier. Det torde således inte finns någon risk med att göra ostkaka på opastöriserad mjölk.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.