Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

En chock i glitter och rosa.

Av , , Bli först att kommentera 1

I helgen hade jag besök av min mor och min syster. Jag och min syster gav bort en stockholmshelg till mamma i födelsedagspresent. I helgen ingick musikalbesök. Det blev ”Precilla, öknens drottning” som just nu går på Göta Lejon.

Storryn handlar om tre transor och deras resa genom den australiensiska öknen där en av transorna ska träffa sin son för första gången. Den råa underbältet humorn, catfightsen mellan transorna och omvärldens syn på bussen är riktigt roligt. Samtidigt finns ett uns av allvar i pjäsen. Tick, som spelas va Patrik Martinsson är en förvirrad familjefader som försöker hitta sig själv. Han brottas med sina inre demoner om hurvida sonen Benji kommer att acceptera honom för den han är eller inte. Men bästa insatsen gör Erik Høiby som den unga superfjollan Adam/Felicia. Hen är ett plastiskt fenomen med imponerande sångröst. Även Björn Kjellman gör ett imponerande porträtt av Bernadette Bernadotte, den melankolisk före detta dragdrottning, numera transperson, som alltid har en bitchig replik till hands.

Föreställningen är ett chock i rosa och glitter. Skådespelarna fantastiska och det syns verkligen att de hade roligt på scenen.

Så för er som ska till Stockholm innan den 18 maj, har en kväll över, tveka inte att köpa biljetter till det mest rosa och glittrande slaget i magen ni kan tänka er.

Bli först att kommentera

”Lägg dig inte i unge man!” och den ”unge” mannen blev ännu argare!

Av , , 1 kommentar 26

Efter kvällens friskisbesök på väg ner i tunnelbanan satt som vanligt den rumänska kvinnan nere vid tunnelbaneingången vid Hornstull och sin vana trogen frågade hon om ett litet bidrag. Skillnaden idag mot hur det brukar vara, var att en ”dam” svarade henne med en föraktfull ton.

”Nej vet du vad. Du borde åka hem. Du har inget här att göra. Åk hem säger jag!” Damen som väntar på hissen fortsätter muttra åt den stackars kvinnan som sitter där.

Jag känner att ilskan rinner till och hör plötsligt mig själv säga till den hissväntande ”damen”.

”Vad tror du att du håller på med? Har du ingen skam i kroppen? Den mörkbruna människosyn du precis visar genom ditt betende är under all värdighet. Tror du på allvar att hon sitter där för att hon vill?”

Det svar jag får är helt kort ”Lägg dig inte i unge man!” Hur tror ni att den unge mannen Johan Kling reagerar på den kommentaren?

”Ska jag inte lägga mig i? Jag lägger mig i när jag ser att du kränker en anna människa. Att inte reagera är att tyst hålla med dig och det tysta medhållet är extremt farligt. Om fler i Tyskland hade reagerat innan nazisterna kom till makten så kanske historien sett annorlunda ut. Dessutom tycker du uppenbarligen att det är rätt att du får basunera ut för den här kvinnan och världen att hon har mindre rätt än dig att befinna sig här än du och på ett sådant vis som tydligt visar att du anser att hennes människovärde är mindre än ditt. I den fria luftens andan, som du verkar anamma och smutsa ner, vill jag basunera ut för världen att din åsikt och betende är sjukt, en cansersvulst på det svenska sammhället. Dina åsikter inte hör hemma i Sverige eller ens någon stans i världen! Nu är din hiss här, och jag tror du har tre alternativ. 1. Be kvinnan här om ursäkt! 2. Ge henne några tjugor! 3. Hoppa in i hissen utan att säga eller göra något! Allternativ ett och två går givetvis att kombinera. Om du väljer allternativ tre så borde du skämmas ögonen ur dig, det hade i alla fall jag gjort. Fundera noga vad som får dig att känna att du mår bra ikväll när du somnar!”

Vad tror ni ”damen” gör? Jo, hon snörper på munnen, ger mig en sur blick och går in i hissen utan att säga ett enda ord.

Det ska tilläggas att jag inte en enda gång i samtalet med ”damen” höjde rösten. Däremot var jag så förbannad att jag glömde hoppa av tuben i Bredäng utan fick gå från Sätra. Men nu när ilskan har lagt sig vet jag att jag på något vis kommer somna med ett ganska gott samvete ikväll.

1 kommentar

Den hotade Ostkakan är räddad

Av , , Bli först att kommentera 5
Klåfingriga myndigheter hotade Ostkakan som nu är verkar räddad.

Klåfingriga myndigheter hotade Ostkakan som nu är verkar räddad.

Livsmedelsverket skriver i går:

Företagare med egen gårdsbutik och andra livsmedelsföretag som till exempel gör ostkaka av opastöriserad mjölk berörs inte av förslaget. De kan fortsätta tillverka den på samma sätt som de alltid har gjort.”

Tidigare har livsmedelsverket hotat med att förbjuda försäljning av opastiröserad mjölk. Detta riskerade att hota den traditionella ostkakan. Nu backar tack och lov livsmedelsverket. Vi kan skatta oss lyckliga att sex oskakebakande damer från småland tillsammans med den Centerpartistiska riksdagsledamoten Pelle Åsling träffade livsmedelsverket för att förklara varför.

Ostkakan kan i sak upplevas som en obetydlig fråga, men tittar man på Livsmedlesverkets agerande ur ett lite djupare perspektiv, ja då blir det annorlunda.

1. Vi har i alla tider ätit ostkaka gjord på opastiröserad mjölk. Antalet sjukodmsfall på grund av opasitröserad mjölk är få. Salmonella från felatigt hanterad kyckling är vanligare. Om man då hade lyckats stoppa ostkakan, vad hade då nästa steg blivit? I förlängningen finns en risk att livsmedlsverket skulle börja ifrågasätta att det säljs rå kyckling i våra butiker?

2. Att hinda små familjeföretag att bedriva sin verksamhet som ofta går generationer tillbaka i tiden riskerar att få avsluta sin verksamhet. Samtidigt som ett kulturarv riskerar försvinna.

3. Livsmedlesverket borde ha viktigare saker för sig än ostkaka. Och hade man nu inte det hade man också känt till att när man bakar ostkaka gräddas den i ugnen på 200 grader, vilekt värmer den till mer än de 70 grader som krävs för att ta död på eventuella farliga bakterier. Det torde således inte finns någon risk med att göra ostkaka på opastöriserad mjölk.

 

Bli först att kommentera

MP + V = Sant

Av , , Bli först att kommentera 8

Efter att ha läst dagens DN debatt av Bolund, Fridolin och Romson så kan jag inte annat än att slås av likheten mellan MP och V.

Kanske läge att slå ihop partierna? Vänstern vill ju bli ett nytt miljöparti och Miljöpartiet verkar ju vilja gå mot vänster. Så en sammanslagning vore nog inte så dumt?

Visst, det är upp till V och MP:s medlemmar att avgöra. Men tanken borde inte vara allt för främmande för många av deras medlemmar och företrädare.

 

/Johan

Bli först att kommentera

Sven-Olov Lööv vad menar du?

Av , , Bli först att kommentera 4
Fredrick, Kristina och Kent

Fredrick, Kristina och Kent är vårt topptrio till Europaparlamentet

ÖPs ledarskribent väljer att i en ledare gå hårt åt en av Centerpartiets tre toppkandidater till Europaparlamentet, nämlingen Fredrick Federley.

 

SOL menar att Federley mer är en sektmedlem än en politiker då han hellre tillhör ett parti som har principer istället för att svaja än hit eller dit. Sven-Olov ställer i sin ledare opinionssiffror mot populism. Han antyder samtidigt att en riktig politiker är populist. Oväntat? Ja! Skrämmande? Mycket!

Ledarskribenten anklagar också Centerpartiet för att ha blivit nyliberalt utan att förklara vad i politiken som skulle vara nyliberalt. Det skulle jag vilja veta exakt vad i mitt partis politik skulle vara nyliberalt?

Varför klistra etiketter folk utan att egentligen ha en bra förklaring? Eller varför ens placera in folk i fack?

Sven-Olov uttrycker en viss oro över att CUF, CS samt Centerpartiet i Stockholms stads järngäng kommer kryssa in Fredrick i parlamentet. Att Fredrick har goda chanser att ta sig till parlamentet håller jag med om, men jag tror inte att de dryga medlemmarnas kryss kommer räcka till parlamentet allena, då de utgör ungefär 5 % av centerrörelsens samlade medlemstal. Med resonemanget att det är de interna kryssen som tar fram vår parlamentariker så är det onödigt att ha ett val. Då kommer Centerkvinnornas förbundsordförande Gunilla Hjelm ta hem krysstriden. Men det är glädjande att den kraxande olyckskorpen till ledarskribent förutsätter att partiet som han anser vara i kris kommer behålla sitt mandat.

Men vem som tar mandatet är det väljarna som avgör på valdagen. För vi får inte glömma att Fredrick är trea på listan och måste ta en stor mängd kryss för att komma förbi vår sittande parlamentariker Kent Johansson som hade ett grundmurat stöd bland medlemmarna i den interna medlemsomröstningen. LRF-basen Kristina Yngwe som leder LRF-ungdom är stjärnskottet från Skåne som aven hon går på en stor krysskampanj och satsar på att komma in i parlamentet. Dessutom består listan va en massa bra kandidater med olika profiler, kanske skräller någon av dem.

Måste dock avsluta med att länka en artikel från CUF och CS ordföranden i Jämtland som på ett sunt sätt ifrågasätter ledaren. Längst ned på sidan finns ett svar från ledarskribenten som visar på en viss brist på omdöme.

 

/Johan

Bli först att kommentera

Börjar blogga här igen.

Av , , 2 kommentarer 6

Nu har det gått nästan tre år sedan jag valde att läman Umeå och Västerbotten och därmed också mitt bloggande. Mycket har hänt i livet, men det politiska intresset består och jag har de senaste månaderna saknat att blogga. Att få tycka till, kommentera saker, att få mothugg, att få hugga. Så ikväll har jag bestämt mig för att skaka liv i min gamla VK-blogg ”Kling för protokoll”.

Att jag väljer VK-bloggen kan säkert tyckas märkligt, men mitt politiska intresse växte från att det var kul att diskutera till att faktist bli ett engagemang och livsstil när jag flyttade till Umeå 2004. Den lokala perspektivet jag har i politiken är det västerbottninska, även om jag varit borta unde tre år så känns det fortfarande som att det som händer i Västerbotten är det som händer hemma (även om jag nu från första början är hälsing).

Ambitionen är att denna blogg framöver kommer att handla om mina tankar om politik, både kommunal, regional, nationell och internationell. Ibland kommer den säker handla om helt andra saker än politik när jag känner för det.

Under kvällen kommer mitt ”första riktiga” inlägg efter comebacken. Det kommer nog att handla om den ÖPs konstiga ledare som på ett både osmakligt och osakligt vis ger sig på Fredrick Federley och hans kandidatur till Europaparlamentet.

/Johan

2 kommentarer

Tack och hej för mig!

Av , , 3 kommentarer 13

Ibland fattar man beslut som kommer att påverka ens liv för många år frammåt, ett sådant beslut tog jag i januari 2006 då jag tackade ja att från och med 1 februari jobba som ombudsman för Centerpartiet i Västerbotten, ett beslut jag inte ångrar.

Jag har under 5,5 år fått syssla med mitt största intresse, politik, på arbetstid. Jag har fått göra två fantastiska valrörelser. Den ena blev det maktskifte och i den andra hände något historiskt och den borgeliga regeringen blev omvald!

Under min tid som ombudsman och förtroendevald i Centerrörlesen i länet har jag fått vänner för livet, men kanske också ovänner, jag har fått resa både i länet, Sverige och Världen, Jag har besökt ovanliga platser som Donietsk och Tiblisi, likväl som pärlor likt Tensjö och Ånäset.

Jag skulle vilja framföra ett stort tack till Centerrörelsen, som har trott på mig, låtit mig utvecklas och växa som människa. Ett stort tack till alla er i rörelsen som när man har haft downperioder så har ni alltid funnits där. Lyssnat och lyft en. Utan er hade jag aldrig orkat 5,5 år på väldens roligaste och mest varierade jobb, många av er betraktar jag som vänner för livet, och hoppas att ni gör likadant med mig! Skulle också vilja tacka alla alliansare jag har fått förmånen att sitta i nämnder med, alla alliansare jag haft som meddebatanter på insändarsidor, debattsidor och i paneldebatter.  Allians för Västerbotten är ett vinnande koncept! Tack också alla sossar, miljöpartiklar och vänstermänniskor, som jag fått debattera mot under dessa år, det har varit stimulerande att få munnhuggas med er, att utveckla arrumenten och faktist inse att det är Centerpartiet som har rätt!

5,5 år är en lång tid och det är slitigt att jobba dagar, kvällar och helger om vartanat, att ibland kliva upp innan man går och lägger sig bara för att allt är så förbenat kul. Men ibland är det nu dags att gå vidare i livet, lämna underbara Umeå och Västerbotten, efter semestern börjar jag mitt nya jobb i Stockholm på Centerpartiets riksorganisation där jag kommer att jobba med medlemsservice. Så lämna rörelsen kommer jag inte, men lite tungt känns det i skrivandets stund när jag vet att 2014 kommer att bli ett segertåg för Centerpartiet i Västerbotten, där vi kommer att öka i 15 kommuner, vi kommer att vinna majoritet i landstinget och vi kommer att växa i riksdagsvalet. 

 

Tack för mig och i och med detta så är jag färdigbloggad på vk.se

 

MVH

Johan

3 kommentarer
Etiketter:

Vill du ha fler matplatser anordnas och fungerande mikrovågsugnar på Campus?

Av , , Bli först att kommentera 5

Lunchen är den tiden på dagen då våra studenter på Universitetet ska ha möjlighet att varva ner och hämta nya krafter. Idag finns det en brist på både matplatser och mikrovågsugnar vilket gör att lunchen blir ett stressmoment. Om du vill ha fler matplatser där behovet är som störst och införa en kontinuerlig funktionskontroll av mikrovågsugnarna. Då tycker jag att du ska göra som jag och rösta på Centerstudenter i årets kårval!

Bli först att kommentera
Etiketter:

I natt…

Av , , 1 kommentar 8

…blev jag morbror. Det var länge sedan jag var så här glad! 

Nu ska jag åka hem till Hudik i påskveckan!

1 kommentar

Nu hotas flyget Östersund-Umeå

Av , , 2 kommentarer 4

Nu hotas tyvärr flyglinjen mellan Östersund och Umeå. Från Centerpartiet har vi agerat både i Östersund precis som vår gruppledare i landstinget Olle Edblom.

Jag delar Edbloms uppfattning att om hur detta försvårar för resor till och från regionsjukhuset, hur detta påverkar…Den moderata infrastrukturministern måste tänka om och vi från Norrland kommer inte att acceptera en sådan här åderlåtning.

2 kommentarer