Leif Ahlmark, Vilhelmina

Gemensam valuta

Kristdemokraterna är för en gemensam valuta, men det betyder inte att projektet saknar problem och att länderna inom valutaområdet sköter sin ekonomi som uppgjort. Rent generellt menar kristdemokraterna att Euron bidrar till att underlätta kontakter mellan människor och företag i Europas länder. Detta är för det första en del av det stora europeiska fredsprojektet sedan 2:a världskriget, vilket innebär att tusentals ekonomiska band skall knytas mellan folken genom handel och utbyte, vilket i sin tur binder oss samman och förhindrar våld som lösningar på konflikter. Det blir dessutom mindre krångel och kostnader vid utlandsresor för oss som resande och konsumerande privatpersoner, men också för företagen.

Svenska företag ska förstås ha möjlighet att konkurrera med utländska företag på affärsmässiga grunder. Valutakurssvängningar är ett gissel som försvårar och fördyrar. Om Sverige står utanför den gemensamma valutan kommer svenska företag även fortsättningsvis att få extra valutakostnader som andra företag slipper. Detta innebär färre arbetstillfällen och lägre skatteinkomster för vårt land.

Genom en gemensam valuta kommer det att bli lättare för oss konsumenter att jämföra priser mellan olika länder. Priserna på konsumentvaror ligger i Sverige ca 27 procent högre än EU-snittet. Genom den ökade konkurrens som en gemensam valuta medför, kommer priserna i Sverige att sjunka. Men, en gemensam valuta kräver också välskötta ekonomier och en harmonisering av ländernas ekonomier. Även om vi är för den gemensamma valutan, har Sverige klarat sig bra utanför, så här långt.

Slutligen så hoppas jag att vi får en god uppslutning kring valurnorna för det kommande EU valet. Tänk på att det är mycket viktigt att vi Västerbottningar gör våra röster hörda!
Varför då- tänker säkert många. Jo vi ÄR en av medlemsstaterna i EU och de beslut som fattas där nere påverkar oss i högre grad än många föreställer sig! Vissa bedömare påstår att så mycket som 80% av det som beslutas i kommunerna är påverkat av EU regler och förordningar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.