Skriver om mina egna erfarenheter i livet

Är inte vissa behov viktig?

Grundläggande behov och få rätten att ha personligassistans…borde inte det vara bland annat att andas? att kunna ha socialtumgänge? enkelt sagt att kunna leva?

Jag har inte lyckats läsa så mycket på grund av mycket huvudvärk men jag har hört en heldel hur skev bild det är när det gäller just grundläggande behov.

Visst det har varit ett bra tag att Kunna Andas räknas inte som ett grundläggande behov, det i mina ögon är väldigt snedvridet eftersom vi alla människor upphör att existera om vi slutar andas. De som har så kallad Traketomi (andas genom ett hål i halsen) behöver speciell ”vård” och kanske behöver till och med övervakning så inte det blir stopp. Är inte andning ett av det livsupprätthållande behov som alla borde ha rätt till?

Själv har jag inte någon track i halsen som behöver sugas för att kunna andas men jag har medkänsla, medkänsla där jag kan tänka mig in i olika männskors situationer. Jag erkänner att jag är ingen expert inom det området men jag blir helt enkelt ledsen över hur man kan fatta ett sånt konstigt beslut som att andas är inte ett grundläggande behov. Det som Försäkringskassan idag räknar som grundläggande behov är:

  • Måltider
  • Sköta hygien
  • Klä på och av sig
  • Kommunicera med människor
  • hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade

 

Och om detta inte var nog, ett förslag till regeringen har skickats där det kommer vara i princip omöjligt att få rätt till personlig assistans. Det som jag har hört av det som min mamma har läst är att förslaget innebär att de kommer bara att räkna den aktiva tiden som det tar att utföra behoven OCH ta bort väntetiden (på natten). Hur tänkte de där?

Det som jag känner är att det kommer vara helt ohållbart för assistenterna men även för mig som så kallad brukare. Idag så krävs det exempelvis att jag behöver på toaletten snabbt och ibland två gånger nära inpå varandra, det är inte som att jag kan ringa till någon som kommer på cirka fem minuter. Men det skulle också innebära att större delen av mitt sociala liv kommer att försvinna för att jag kommer inte ha rätten till de assistanstimmar som jag verkligen behöver. Jag behöver vara med mina vänner och familj från alla håll i sverige och utomlands för att behålla min bra mentala hälsa som de flesta människor behöver.

Att flytta till ett boende med mina bland annat talsvårigheter, det kommer ta väldigt lång tid innan alla i den personalen kommer att förstå vad jag säger och vill. Vissa dagar är det mycket svårare att prata för mig och då kör jag med speciella tecken som man lär sig som assistent, för att inte tala om när jag är förkyld eller sjuk och det slår sig alltid på mina luftvägar.

Jag ser inte att boende för min del skulle göra att jag kan behålla mitt välbefinnande, vi alla lever i år 2017 och inte på 80-talet.

Assistansen behöver utvecklas och inte Invecklas till något ännu mer komplext.

Nu har jag bara nuddat vid ytan, men det krävs en förändring så vi som behöver enkel-, dubbel- och trippelassistans behöver inte ”slå oss blodiga” för att få rätten att leva ett så pass normalt liv som möjligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.