www.mwillman.se

Vill man så kan man!!!

Fetma och övervikt är som vi alla vet ett…

Fetma och övervikt är som vi alla vet ett galopperande problem av sällan skådad omfattning. Allt fler hamnar i rena matmissbruk och allt fler liv slås därmed i spillror. Och det alltid helt i onödan.

Som personlig tränare och kostrådgivare handlar min uppgift ofta om att hjälpa klienter åstadkomma förändringar i kanske lite mindre skala. Att hjälpa någon öka styrkan till någon magisk gräns i bänkpress, att ta sig i baddräkten till sommaren. Det händer dock att vi anförtros ansvaret att hjälpa individer att ta större steg än så.

Jag tänkte därför ge dig mina tips hur man baserat på mina personliga erfarenheter kan lyckas med en sund viktminskning med varaktigt resultat. I grund och botten handlar det om en livsstilsförändring. En snabbdiet eller någon galen detox är inte vägen att gå. Så fort du faller tillbaka till dina gamla vanor så är du tillbaka där du startade snabbare än du vet ordet av det. Det finns ju en anledning till varför du behövde en förändring från första början, inte sant?

För att rent pedagogiskt kunna förklara komplexiteten i uppgiften använder jag denna mall när jag jobbar med mina klienter:

KONSEKVENS
It’s a slow process, but quitting won’t make it faster 

Vilken väg du än väljer så är det viktigt att du tänker långsiktigt och är konsekvent med din plan. Hitta en metod som funkar bra för dig & din livsstil och håll dig till den planen. Just därför är det viktigt att du hittar en lösning som inte bara ger resultat. Det ska även vara roligt, hälsosamt och helt enkelt passa din livsstil.

Ett konkret tips är att inte gå ut för hårt. Bättre att träna tre gånger veckan än gå ut för hårt med exempelvis sex dagar i veckan redan från start. Det är lätt att tröttna, bli sjuk, bränna ut sig eller liknande. Man måste hitta en balans, hinna återhämta sig. Jobba för att hitta glädjen i att träna, det är en otroligt viktig aspekt. Hittar du den balansen så lovar jag att du kommer älska dina träningspass. Du kommer längta till gymmet istället för få dåligt samvete när du missar dina pass.

EN DEL AV DITT LIV
Don’t make it a resolution, make it a habit 

Träning är inget som bara ett fåtal av oss ska ägna oss åt. Det är något alla bör ha som en del av sitt liv. Våra kroppar är designade för att springa, hoppa, studsa, lyfta osv & Rör vi inte på kroppen fysiskt så kommer våra system svara med immobilitet, smärtor och dysfunktionella rörelsemönster. Det finns en anledning till att så många som jobbar stillasittande har problem med axlar och i många andra leder.

STYRKETRÄNING
Lifting weights make women huge! False. Cupcakes make women huge 

Tyvärr finns fortfarande en gammal förlegad rädsla för styrketräning och då främst hos kvinnor som är rädda att bli för stora och manliga . I själva verket är styrketräning en hälsosam och effektiv väg till viktminskning (eller låt mig säga minskning i fettmassa). Träna främst med fria vikter och var inte rädd för att lyfta tungt. Styrketräning ökar muskelmassan som i sin tur ökar metabolismen (ämnesomsättningen) som i sin tur förbränner fett. Styrketräningspass förbränner inte bara fett medan du tränar. Styrketräning ökar även din förbränning när du är inaktiv då kroppens muskler behöver energi även när du vilar. Glöm inte heller att du formar din kropp till det snyggare/starkare under tiden.

Kardio är absolut något jag förespråkar. Men det bör inte vara grunden för din viktnedgång.

KOST
You can’t outrun a bad diet 

Detta är grunden när det kommer till en viktnedgång. Givetvis är träning en minst lika viktig faktor. Men fortsätter du att äta pizza, kakor och dylikt varje dag så kommer du inte gå ner i vikt även om du tränar hårt. Kaloriintaget är otroligt avgörande när det kommer till viktnedgång/uppgång. Minimera halvfabrikat och satsa på bra råvaror. Ät kött, fisk, ägg, potatis, ris, havregryn, grönsaker, frukt & bär. Håller du dig till dessa livsmedel så är det faktiskt svårt att äta för mycket.

Detta är mina tankar kring en sund & hälsosam viktminskning/livsstilsförändring. Det är med dessa grunder jag lägger upp dieter för mig själv och mina klienter. Jag hoppas att detta kan vara till hjälp till några av er där ute. Ta steget, var inte rädd att ta hjälp och stort lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.