Politiska funderingar

För Vilhelminas bästa

Är inte du Socialdemokrat? Tarja

Svar till ”pelle Svanslös” (anonym skribent):

Jag är medlem för närvarande i det socialdemokratiska partiet. Efter 25 års medlemskap och aktivt och fantastiskt roligt politiskt arbete i folkpartiet lämnade jag, min make och mängder av andra medlemmar ungefär samtidigt folkpartiet i Vilhelmina. Kvar blev en handfull medlemmar och partiet åkte ur påföljande fullmäktige i Vilhelmina. Jag och min make var partilösa ett par år. Vi brinner fortfarande för det politiska engagemanget. Socialdemokraterna försökte värva oss båda som medlemmar. Min make vägrade att bli medlem i socialdemokraterna då hans värderingar inte stämde överens med socialdemokraternas.

Jag fick fem personliga besök för övertalning att gå med i sossepartiet. Försökte avfärda diplomatiskt och trodde att de skulle fatta att jag inte hade någon större lust och trodde de skulle släppa det hela men det gjorde de inte. En måndag hände något tragiskt i min familj och jag var helt förstörd. Då fick jag besök av en socialdemokratisk representant och jag orkade inte kämpa emot. Jag ville bara få iväg denne så fort som möjligt utan diskussioner och argumentation.När jag väl sade ”okey då” så bestämde jag att ge partiet en chans och få uppleva hur det fungerar i verkligheten. Jag såg på saken att nu eller aldrig hade jag chansen att skaffa insyn och få egna erfarenheter om hur detta parti arbetar, vilka strukturer/hierarkier, formella och informella ledare, vem/vilka som har den verkliga makten och vilken makt har egentligen den stora massan.

När jag studerade organisationsteori på universitet fick vi lära oss att det finns formella ledare och informella ledare, formella beslut och informella beslut. I de slutna rummen tas de informella besluten och agendan kan vara annan än den formella agendan som presenteras för medlemmarna.

Detta lärde de ut på Uppsala Universitet då jag gick där och studerade organisationsteori och jag tycker att vad jag fick lära mig på universitetsnivå stämmer ganska väl med hur verkligheten fungerar och gör det lättare att förstå olika fenomen som inte alla fattar direkt vad det handlar om. Så har jag upplevt det genom åren och samlat erfarenheter. Jag tycker att undervisningen på en av vårt lands mest välrenommerade universitet håller hög vetenskaplig nivå. Fler borde läsa organisationslära! Det har man nytta av i många sammanhang då man kan genomskåda olika upplägg/ beteenden.

Lite tankar om det nya jag upplevt på senare tid och fyllt på min erfarenhetsbank med.
Jag är en självständig individ som varken håller på med att fjäska för den ”inre kretsen” i maktpartiet för att få fördelar. Jag står upp för mina åsikter och är inget underkuvat röstboskap. Jag har alltid stått upp för mina åsikter och vänder inte kappan efter vinden. Sossarna får väl göra vad dom vill med mig men mina åsikter tummar jag inte på. Hellre rakryggad än feg! Det handlar om självkänsla och självrespekt för min del.

Näringslivsfrågorna är centrala för vår överlevnad och jag har ett stort engagemang i dem men dock inte i sossarna för där är man inte intresserad av mig, en person som jobbat i Företagarna, engagerad i företagarorganisationer och dessutom fått det allra högsta betyget av Företagarnas Riksorganisation för mina företagarvänliga åsikter och framför allt attityder. Jag kanske kan jobba med näringslivsfrågor i något annat sammanhang/organisation/förening/parti och så vidare. Vi får se vad som händer…

Om sossarna inte tycker om mina företagarvänliga attityder så får dem väl vidtaga åtgärder eller frysa ut mig. Jag måste i alla fall för min egen självkänsla stå för mina åsikter och attityder oavsett vad andra tycker eller utövar för påtryckningar för att få mig att ”rätta mig i ledet”.

Hoppas att mitt svar till dig pelle Svanslös var klargörande och att du nöjer dig med detta. Jag har försökt beskriva min sanning och hur jag upplever saker och ting. Jag har ingen större lust att skönmåla av partipolitiska skäl. Det känns klart bättre att vara ärlig, rak och transparant än att hålla på med hyckleri för personlig vinning.

9 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Är det verkligen så illa ställt när det gäller S syn på företagare och företagsamhet inom kommunen? Du är ju inte den enda som antyder att saker och ting inte är som de borde vara.
    Att människor är rädda för att framföra åsikter/kritik mot kommunen i företagarfrågor verkar ju rent av skrämmande.
    Du antyder att du ligger illa till hos kommunstyrelsen för att du står upp för dina åsikter verkar obehagligt bekant när det gäller politik. Att inte få ha en avvikande mening utan att drabbas av utfrysning eller andra repressalier visar väl att det inte är ”så högt i tak” som S vill framhålla.
    Du verkar ju inte vara direkt rädd av dig, så du kanske kan konkretisera för oss utomstående vad som verkar vara snett inom S när det gäller synen på företagsamhet.

  2. Tarja Eliasson

    Hej Leif!

    Hjärtligt tack för din kommentar! Kort svar just nu. Kan eventuellt komma mer svar senare.

    Jag kan meddela att det du kommenterar har redan börjat. En yngre socialdemokratisk kvinna skrev så här om just detta inlägg: ”Vad är det jag gjort dig personligen som ger dig rätten att smutskasta mig…? ”

    Jag förstår uppriktigt sagt inte vad hon menar. Jag har inte skrivit om henne överhuvudtaget eller kan det vara så att hon känner sig träffad av min beskrivning hur jag uppfattar och upplever sakernas tillstånd? Jag skrev ju faktiskt om mig själv hur jag upplever och känner det. Det är en beskrivning ”min sanning” som jag uttryckt i blogginlägget. Andra har sina och kanske annorlunda sanningar. Som sagt jag förstår verkligen inte varifrån kvinnan fått det ifrån att blogginlägget skulle handla just specifikt om henne. Själv upplever jag att det handlar om mig och min syn om olika tillstånd och en beskrivning av mina erfarenheter ända tillbaka till universitetstiden. Jag har hållit på med politik från 16 års ålder då jag gick med i ett politiskt ungdomsförbund.Vet inte om kvinnan ens var född då (hon som påstår att jag skriver om henne och smutskastar just henne i
    ovanstående blogginlägg). Jag har läst blogginlägget om och om igen och jag förstår inte var jag skriver om just henne.

    Ja, inte är det lätt att förstå vad som cirkulerar i folks hjärnor men jag har mina aningar var hennes påståenden kan komma ifrån och vad syftet är.

    Som sagt jag tror att detta bara är början. Faktiskt så förbereder jag mig med att kunna dokumentera
    till exempel genom att vara beredd att spela in samtal (om de är otäcka eller hotfulla vill säga). Lite extrema förberedelser kan till och med jag tycka men man vet aldrig vad som händer. Det gäller att gardera sig och vara förberedd.

  3. Magnus Johansson

    Hej Tarja!
    Jag skriver till dig ang. de senaste skriverierna på din blogg och din brevväxling på PIAN (PIA står för ”Partiets Inre Arbete”. Och är ett öppet mailforum för partiets alla medlemmar att ta upp saker man känner för. Inget annat).

    Du beskriver din verklighet, men jag ska vara ärlig och säga att jag inte känner igen mig i den, men så är det. Vi upplever saker annorlunda och det kanske är så att jag tillhör de ”formella eller informella ledare” inom Vilhelminas Socialdemokrater som du beskriver? Huruvida du ser det som positivt eller inte vet jag inte, men utifrån tidigare samtal mellan oss på telefon och det du skriver om mig på PIA så har jag fått en känsla av att du känner någon form av förtroende för mig? Men jag kanske har uppfattat dig fel?

    Det jag nu både hör och läser gör mig bekymrad och därför undrar jag om jag kan vara till ngn hjälp?
    Även jag anser mig kunna stå rakryggad då det gäller gentemot partiet, men även gentemot dig och du skriver en del om transparens så jag har inga problem med att fortsätta konversationen på din blogg. Mer transparent än så kan det inte bli.
    Ha det gott

    • Tarja Eliasson

      Hej Magnus!

      Jättetack för din kommentar. En sak ska du veta, att jag tycker att du är en hyvens kille som jag har stort förtroende för. Du är smart, intellektuell, diplomatisk, dina ögon är inte tomma och iskalla (som hos en del människor), du har emotionell intelligens (empati), du är inte framfusig, arrogant och maktgalen. Du lyssnar in folk. Du skulle bli ett utomordentligt kommunalråd som skulle vinna
      respekt i alla läger. Jag gillar dig. Jag litar på dig. Jag har förtroende för dig. Du är ingen elak, arrogant, högljudd, maktgalen, dominant, beräknande, intrigerande och myglade politiker. Jag uppfattar dig ärlig, rakryggad och pålitlig. Du är en frisk fläkt i sossarna! Problemet är att du inte är intagen i den ”INRE KRETSEN”. Då skulle du få betydligt mer information, inflytande och makt att påverka.

      Du har mitt allra högsta förtroende. Därför tycker jag om att prata med dig för jag litar på dig!
      Jag tror i alla fall att vi har ömsesidigt förtroende och respekt för varandra.

      Nu ska du vara glad idag. Det önskar jag dig.

      Kram
      Tarja

  4. Magnus Johansson

    God kväll!
    Ja det var många vänlig ord på en gång, och det är alltid roligt att höra sådant. Hellre det än tvärtom, men jag tror (vet) nog att det finns de som inte håller med dig.

    Vad jag dock håller med om är att jag försöker med är att lyssna av. Och jag hör och läser en hel del på olika forum. Sedan gäller det att ta in och sålla relevant från sådant som inte är det. Speciellt den senaste tiden har det skrivits mycket inom Vilhelminapolitiken och ibland funderar jag på hur olika vi uttrycker oss och uppfattar saker och ting. Ibland blir det fel, och så är det. Men ibland undrar jag om det blir medvetet fel för att tilltala en opinion eller för att smutskasta sina motståndare? Vi skriver våra ”sanningar”, men det ligger ett tungt ansvar på oss alla. Vi må ha olika åsikter i många frågor, men vi förenas ju trots allt i viljan för Vilhelmina kommuns bästa. Eller hur?

    Det finns inget parti i Vilhelmina som är så omskrivet som just Socialdemokraterna och under min korta tid (dryga tre år) har jag fått höra det mesta om oss sossar. Det är maktstrukturer, JA-sägare, nepotism (svågerpolitik), röstboskap, smussel, båg, mygel, företagarOvänliga, pirater, Nordkorea…..ja listan kan göras hur lång som helst. Att säga att Socialdemokraterna berör är ingen överdrift.
    Men det är ett stort parti som de senaste 50 åren haft den styrande makten under merparten av tiden? och det kanske är därför som det berör?
    Men jag vidhåller det jag skrev tidigare. Jag känner inte igen mig i dessa beskrivningar och inte ids jag ta ansvar för vad som sades eller gjordes innan jag själv gick med. Jag lever i nuet och måste försöka påverka det och tar ansvar för det.

    Vi är ett stort parti och har flest medlemmar (skulle jag tro). Vi har våra möten med repskap som är öppna för ALLA medlemmar. Ingen exkluderas. Jag undrar hur ofta de andra partierna i Vilhelmina har medlemsmöten? Vi har dem i princip varje månad där det kommer representanter från hela kommunen. Vi är det enda partiet i vår stora kommun som har ”lokala” föreningar där jag själv tillhör Kultsjödalens S-förening.
    Frågor tas upp till diskussion, men ibland görs det inte. Surdegar skulle kunna undvikas om folk pratade mer med varandra på mötena än via olika sociala forum. Men ALLA vi valda representanter representerar våra medlemmar och vi måste kunna ställa oss upp och säga ifrån om vi tycker olika.

    Visst finns det hierarkier, men det är inget fenomen speciellt för Sossar. De finns mer eller mindre i ALLA olika sammankomster, föreningar och partier. Det gäller för vissa att visa ödmjukhet. Andra måste ta för sig. Men det gäller både dig, mig och alla andra och det måste ständigt jobbas med detta.

    Vi har vår PIA där frågor stöts och blöts. Men liksom på bloggar och Facebook så kan det nog gå lite för fort med tangenterna och eftertanke saknas ibland innan det postas ut i cyberrymden.

    Jag kan ärligt säga att även fast jag vet att det inte var jag som åsyftades så höjde jag på ögonbrynen när jag läste ditt inlägg och tyckte inte det kändes kul att bli indragen i detta. För indragen kände jag mig. Att jag sedan inte vet historian bakom din anslutning till partiet gör inte saken bättre, men som allting annat så finns det säkert en annan version av det hela.
    Känslor är personliga och du har dina känslor i detta, men så har även den som ”skällde ut dig”, rätt till sina. Skriver man i allmänna och svepande ordalag får man räkna med att även folk som inte åsyftas tar åt sig. Och det var väl inte tanken med ditt inlägg?

    I mitt liv (och även jag har upplevt en del) har i princip allt tjafs bottnat i dålig eller ingen kommunikation. Så är det.
    Ha det gott

    • Tarja Eliasson

      Tack för din återkoppling. Skillnaden mellan dig och mig är att jag är ”rökt” i partiet. Det finns personer som vill mig riktigt illa. Jag har fått mitt värsta svinhugg någonsin från en manlig person. Har inte gjort offentlig sak av detta men du kan ju räkna ut hur jag känner och upplever det. Tror du att jag kan lita på folk i partiet efter svinhugget och tycka att det är jättekul att jobba för makten?

      För övrigt tvivlar jag på att det var kvinnans sanning eller åsikt. Det finns person/personer i partiet som ber andra att göra fula saker eller skriva fula saker men de står själva bakom och gömmer sig.
      Jag har själv fått en förfrågan som jag tackat nej till. Så detta vet jag med 100 procents säkerhet.
      Så är det kvinnans åsikt eller har hon blivit ombedd? Vem vet? Varken du eller jag får nog aldrig veta sanningen i detta fallet.

  5. Magnus Johansson

    God morgon!
    Jag anser iaf att du måste reda ut det med den/de det berör. Som nu är går det inte att ha det.
    Då det gäller det sista tycker jag att du spekulerar i ngt som vi inte har en aning om och det främjar ingen.
    Ha en bra dag

  6. Tarja Eliasson

    Tack för ytterligare kommentar.

    Tror du inte att jag verkligen ansträngt mig till det yttersta för att reda ut det hela?
    Det finns en person i partiet med kännedom men vägrar att bekräfta en viss specifik uppgift som jag begärt att få veta. Gubbarna håller ihop. Jag har hållit på i fyra månader att gå till botten med det som hänt och utreda det hela grundligt men locket är på i den inre kretsen. Jag har skaffat information från andra håll.

    Nu är saken den att jag har gett upp och konstaterar att hela situationen är obehaglig och skrämmande. Personen vars syfte var att skada mig allvarligt har försökt göra detta i lönndom
    men alla spår kan man inte sopa bort. En annan som har kännedom om detta vägrar att uppge
    en viktig information som personen känner till. Vad gör man till sist? Situationen blir hopplös.

    Typiskt är att i den inre kretsen släpps inget ut alltså kan inte jag reda ut detta svinhugg internt i partiet.

    Jag har helt enkelt gett upp men innan jag kom till denna slutsats så har jag ansträngt mig så långt det går och till det allra yttersta för att få en lösning på det hela så att vi kan gå vidare. Men det har varit som att tala med en tom betongvägg. Fyra månaders anstängning får räcka! Jag orkar inte mer. Jag har arbetat med betong kan jag konstatera nu i efterhand. Dessutom har jag blivit förminskad som människa, upplever jag, i synnerhet av kvinnan, men det kan ju vara ett beställningsjobb? Jag har ingen aning. Faktum kvarstår att förminskad som människa känner jag mig. Något sådant har jag aldrig tidigare känt eller upplevt i politiken under mina 38 aktiva år.

    Dessutom har jag emot mig allt man kan tänka sig: jag är kvinna som kan stå på mig och inte låta mig underkuvas, jag är första generationens invandrare (inte heller bra), jag jobbar i det privata näringslivet och har även eget företag och engagerar mig i näringslivsfrågor och företagarnas villkor samt är medlem i företagarorganisationer.
    Ja inte är det lätt när man har med betong att arbeta med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.