Hasch vanligaste ungdomsdrogen

Har din son eller dotter blivit av med en mobil eller moppe på ett oförklarligt sätt? Det kan handla om det som kallas Umeåbötning. Det är när unga rånar andra unga och sedan hotar att slå ihjäl dem i fall de tjallar. Det berättade Umeås fältgrupp på ett möte som vi klassföräldrar arrangerade häromkvällen för föräldrarna i min yngste sons klass. Han går i sjuan och har fått nya klasskamrater och vi har fått nya föräldrar att ha koll på.

Istället för att låta skolan arrangera ett möte så fixade vi ett själva för att lära känna varandra bättre. För det kan vara bra att kunna ringa varandra om något otrevligt inträffar. Då kan det kännas skönt att ha pratat om det innan.

Vi har inga problem i klassen, än så länge. Men eftersom jag även har äldre barn så vet jag att det kommer att hända. Det hör ungdomen till.

En liten snabblektion  fick vi alltså av Umeås fältgrupp som har koll på ungdomar mellan 12 och 18 år.

  • Den vanligaste drogen i dag är hasch, väldigt billigt kostar 80-100 kr/ gram. Sedan finns det även spices, syntetiskt hasch, som är en drog som beställs via nätet.
  • Ingången på Umeå kommun. Dit kan oroade föräldrar och ungdomar vända sig anonymt för att göra drogtester med mera.
  • Frasselodis – det är vad unga som hänger kring Frasses på Rådhustorget kallas av andra ungdomar. Här förekommer en hel del langning av diverse droger.
  • Umeås fältgrupp är inga poliser, de sätter inte dit ungdomar, utan försöker snarare hjälpa istället för att stjälpa. De har bra kontakt med ungdomar och får ofta tips på var de stora festerna är för kvällen.

Jag twittrade, microbloggade, kort om träffen i förra veckan, vilket ledde till ett inslag om Umeåbötning i Västerbottens nytt. Kul!

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.