Nätvänner är riktiga vänner

I fredags hölls det minnesstund för Tea och Tilde i Bodums kyrka, i byn Rossön i Jämtland. De rycktes tragiskt bort i en bilolycka i Dorotea förra söndagen. Teas son Felix överlevde men är fortfarande under vård eftersom han har fått kraftiga skalllskador.

Tack vare byprästen Ingrid Stillström fick  många av Teas nätvänner bidra med några hälsningar och dikter med mera till minnesstunden.  Det är mycket framsynt av en präst i dag att förstå att även vänner på nätet är ”riktiga” vänner. 

Ingrid Stillström hälsar att över 250 personer kom till minnesstunden. Alla hälsningar från nätvännerna kommer att klistras in i en minnesbok som halva byn har skrivit i och som ska lämnas till Teas föräldrar. Det planeras även för att samla skolbarnens teckningar, dikter och nätvännernas hälsningar i ett häfte för att ge till Tildes klasskompisar och närmast sörjande.

En fondinsamling till Teas son Felix är också på gång. Han har nu piggnat till och vet vad som har skett, men det återstår en hel del rehabilitering för honom.

Ingrid Stillström skriver:

”Vi har en utbredd traditon här i Rossön att istället lämna en slant till någon fond. Då får man visa sitt deltagande samtidigt som pengarna går till något behjärtansvärt ändamål. Sorgen och saknaden av Tea och Tilde är stor. Samtidigt finns det hopp att Felix överlever. Hans tillstånd är stabilt och vi har hopp om att han kommer tillbaka. Ingen vet dock hur skadad han är eller vilka behov han har . Tänk om man istället kunde få skänka en slant till Felix framtida behov samtidigt som Tea och Tilde hedras”

Teas arbetsgivare har
kontaktat Piratförlaget, som Tea haft nära kontakt med när det gäller den barnbok som hon har jobbat med under året, och väckt idén om att samla Teas blogginlägg om möjligt, samt eventuellt kommentarer från några av hennes vänner.

Saknaden efter Tea är stor, både i hennes hemby och i familjen men även på nätet. Att då få samla minnen och tankar efter henne tillsammans med hennes nära och kära är en fantastisk förmån. Håller vi på att skapa en helt ny typ av sorgetradition nu när vi lever våra liv även på nätet? Kommer det bli vanligt med kondoleansböcker som innehåller bloggtexter och kommentarer? Mycket intressant och ett vällovligt initiativ av prästen Ingrid Stillström,  tycker jag.

Jag återkommer med fondnumret till Felix insamling inom kort

Relaterade blogginlägg: 

Kyrkan låter nätvänner delta i sorgen

Tänder ljus för förlorad twittervän

En twittervän är borta

Vi minns Tea – blogginlägg om Tea från hennes nätvänner
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.