Unik Ammarnäsöring!

Hörde ett reportage i Radio Västerbotten i morse om den unika Ammarnäsöringen. Öringen väger vanligen två till tre kilo och sportfisket på dem är i internationell toppklass!

Enligt Fiskekonsulent Magnus Bidner från Sorsele så är förmodligen denna öring en av dom få kvarvarande storöringsstammar som är opåverkad av utsättningar och vattenkraft.

Det finns en mångmiljonsatsning på elva miljoner för att förbättra fisket i Vindelälven och ur dessa pengar kan fiskevårdsområdena söka projektpengar. Först ut är Ammarnäs som fått 800 000 kr från nu och till och med 2012.

Det blir ett biologiskt fiskeprojekt där det kommer att dykas för att kolla lekplatser och lekbeteenden, radiopejling kommer det också att bli på ett antal öringar.

Lokala förmågor i det praktiska arbetet i projektet kommer att anlitas så detta kommer ju då att ge ett antal arbetstillfällen i Ammarnäs!

2 kommentarer

  1. Jonas

    Visst är det superbra att fisket skapar arbetstillfällen i Ammarnäs men tyvärr har vi fiskare längre ner efter älven under vinter fått väldigt magra fiskar med sårskador – ett arv från de tillbakasläppta fiskarna? Skulle vara intressant om Bidner kunde ge sin syn på den saken. Då alla fiskar måste släppas tillbaka så blir det naturligtvis ett antal med stora skador i mun och ögon som får gå tillbaka i älven.

  2. Gustav

    Trorligtvis klarar inte fisken allt för många återsläpp.
    Kanske 4-5 fångster. Hur som helst räcker ju fisken längre än om alla fångster tas upp. Vilka alternativ finns mot att återsätta fisken? Detta är nog den bästa kompromissen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.